Cum Este System Crasher / Copilul-Problema
Cand am vazut la cinema System Crasher / Copilul-Problema nu stiam decat trailerul (pe care vi l-am pus si voua la finalul acestui articol). Ce am realizat repede era ca o sa fie un film ravasitor. O fetita de 9 ani, Benni, este ceea ce asistenţii sociali numesc un „copil-problema”. Insa Benni are un singur ţel: sa ajunga acasa, la mama ei. Angajații de la protecţia copilului incearca din rasputeri sa gaseasca un camin stabil pentru Benni, insa nu ramane in nici o locatie prea mult timp din cauza faptului ca nu isi doreste sa coopereze cu majoritatea adultilor si copiilor cu care intra in contact.
Așa ajung la Micha, un psiholog specializat in management-ul agresivitaţii, care o insoţește pe Benni la scoala. Micha o duce intr-o cabana, in mijlocul padurii, in speranta ca va functiona si cu Benni metoda pe care o aplica celor cu care lucreaza frecvent, resprectiv copii de 15-16 ani. Daca va reusi sau nu, va lasa sa descoperiti in film.
Ce as vrea sa retineti ar fi doua lucruri: System Crasher / Copilul-problema este un film care surprinde esenta a ceea ce-si doresc copiii: atentia si dragostea parintilor si caldura familiei. Benni ar face orice pentru a fi din nou acasa cu mama si fratii mai mici. Si chiar face: fura o poseta pentru a o oferi mamei cadou la urmatoarea vizita, fuge de la camin intr-o seara si ajunge acasa, unde le pregateste masa fratilor sai, etc.
In al doilea rand, filmul exprima esecul unui parinte complet nepregatit pentru rolul de mama, care nu stie cum sa abordeze problemele de comportament ale copilului si alege sa fuga de responsabilitati, intr-o maniera care o copleseste chiar si pe responsabila de situatia lui Benni, de la asistenta sociala.
Ce se intampla cu un copil rebel, agresiv, impredictibil si care ar face orice pentru dragostea unei familii, puteti vedea incepand de maine, la cinema.
Intrebata daca doreste sa starneasca o discutie in societate, Nora Fingscheidt, regizoare filmului a declarat:
„- Da, o discuție despre violență și agresiune, care de multe ori sunt cauzate de teamă, mai ales în rândul copiilor, și cu care ne confruntăm. Despre ceea ce se ascunde în spatele impulsului de înțeles de a-i închide pe acești copii, pentru ca alții să fie în siguranță.”
Filmul a fost premiat cu Ursul de Argint la Berlinale, este dublu nominalizat la European Film Awards (pentru Cel mai bun film și Cea mai bună actriță in rol principal – Helena Zengel), este propunerea Germaniei la categoria „Cel mai bun lungmetraj internaţional”, la premiile Oscar 2020.iar în România a primit Premiul Publicului la TIFF.
Actriţa Helena Zengel este revelaţia cinematografiei europene in anul 2019. Are acum 11 ani si se afla acum la Hollywood, unde filmeaza alaturi de Tom Hanks intr-un film regizat de Paul Greengrass.
Traim intr-o perioada a super-eroilor in cinematografie, ceea ce nu e rau. Cei mai multi dintre noi suntem stresati, grabiti, cu o mie de treburi de facut intr-o zi. Sa te asezi in scaunul de cinema cu un popcorn in brate si sa vrei entertainment face bine. Insa uneori apar filme ca acesta, care te pun pe ganduri, care te fac sa generezi discutii cu prietenii, care te starnesc si te ravasesc.
Asadar mergeti la cinema, la System Crasher / Copilul-problema, daca vreti sa vedeti un alt fel de film. Eu sunt tare curioasa daca va castiga Oscarul. Pana atunci va las cu trailerul: