Inscrierea la gradinita: conditiile si actele necesare

Pentru a nu avea surprize si pentru a pastra inscrierea la gradinita pentru grupa mica, drept o amintire frumoasa a familiei, trebuie sa stim, ca parinti, ca exista niste criterii de departajare a dosarelor de inscriere. Iata care sunt aceste criterii, conditiile pe care trebuie sa le indeplineasca un copil pentru a fi acceptat la gradinita si actele necesare.

Astfel inca de la inceput trebuie precizat ca au prioritate copiii care locuiesc in apropierea gradinitei vizate si cei care au frati mai mari inscrisi deja acolo.

De la ce varsta inscriem copilul la gradinita:

Conform legislatiei in vigoare, incepând cu toamna lui 2023, grupa mijlocie la grădiniță a devenit obligatorie, asadar grupa care cuprinde copiii cu varstele intre 4 si 5 ani. Până în anul 2030, se plănuiește ca și grupa mică să devină obligatorie.

Totuși, chiar si la grupa mijlocie, există variații, în funcție de grădiniță. De aceea, cel mai bine este sa contactati gradinita la care doriti sa inscrieti copilul detaliile legate de vârstă, pentru înscrierea la grădiniță.

Criteriile generale pentru inscrierea la gradinita sunt următoarele:

a) copilul are vârsta de 4 sau 5 ani împliniți la începutul anului școlar;
b) domiciliul copilului/reședința/locul de muncă al unuia dintre părinți/al reprezentantului legal este situat în apropierea unității de învățământ unde părintele/reprezentantul legal depune cererea-tip de înscriere;
c) cel puțin unul dintre părinți/reprezentantul legal ai/al copilului urmează o formă de învățământ la zi;
d) existența unui document care dovedește că beneficiază de tutelă sau de o măsură de protecție specială stabilită în condițiile Legii nr.272/2004, cu modificările și completările ulterioare;
e) existența unui document care dovedește că este în grija unui singur părinte (familie monoparentală);
f) ambii părinți/părintele unic/reprezentantul legal ai/al copilului lucrează sau cel puțin unul dintre ei se încadrează în una dintre situațiile: (i) pensionat în conformitate cu prevederile legale; (ii) cu certificat de handicap; (iii) șomer, în căutarea unui loc de muncă, cu documente doveditoare de la Agenția de Ocupare a Forței de Muncă;
g) existența unui certificat medical de încadrare în grad de handicap a copilului și/sau a certificatului de orientare școlară și profesională eliberat de CJRAE/CMBRAE;
h) existența unui frate/a unei surori înmatriculat/înmatriculate în unitatea de învățământ respectivă, în anul școlar pentru care se face înscrierea.

Actele necesare la inscrierea la gradinitele de stat:

 • copii dupa buletinele parintilor;
 • adeverinta de la locul de munca parinti;
 • copie si original certificat de nastere copil;
 • sentinta de divort – copie, unde este cazul;
 • certificat deces-copie, unde este cazul.

In afara de actele de mai sus, in prima zi de gradinita va trebui sa aveti de la medicul de familie doua analize: Aviz epidimiologic si Exudat faringian. Atentie! Exudatul faringian este valabil intre 2 si 7 zile, iar unele gradinite cer si examen coproparazitologic si coprobacteriologic. De aceea, este bine sa va interesati daca la gradinita unde este inscris copilul, aveti nevoie si de analizele suplimentare.

La gradinite gasiti afisate la avizier programul si conditiile.

Educatoare empatice va doresc!

Citeste si:

Cum ne pregatim copiii cu acomodarea la gradinita

Daca ai fi copilul tau, tie cum ti-ar fi? Adaptarea la gradinita

Ce inseamna o educatoare sau o invatatoare buna

Ti-a placut articolul? Trimite-l si prietenilor!

Aboneaza-te la Newsletter si alatura-te parintilor din comunitate! Primesti pe e-mail ce apare nou pe Prescolar.ro!

* obligatoriu

Dezabonare | Actualizare date personale

15 comentarii la „Inscrierea la gradinita: conditiile si actele necesare

 • 03/05/2017 la 6:03
  Permalink

  Buna! Aveti idee care este perioada de inscriere pentru anul 2017-2018?

  Multumesc!

  Răspunde
  • 03/05/2017 la 6:24
   Permalink

   Buna,
   De pe 8 mai incep reinscrierile celor care deja sunt la gradinita, iar de pe 22 mai inscrierile pentru copiii care nu au frecventat gradi pana acum. Cel mai bine este sa mergi la gradinita unde intentionezi sa inscrii copilul pentru ca ar trebui sa aiba deja afisat programul… O adaptare lina la gradi! 🙂

   Răspunde
 • 30/04/2018 la 8:19
  Permalink

  Bună ziua .Va rog îmi puteți spune dacă pot înscrie copilul la grădiniță în Sibiu noi fiind din vâlcea dar lucram în Sibiu. Nu avem viza de flotant …și nici nu putem face.va rog răspuns urgent

  Răspunde
  • 02/05/2018 la 8:50
   Permalink

   Eu zic ca cel mai bine este sa vorbiti la gradinita la care vreti sa inscrieti copilul. Cu siguranta au prioritate cei care locuiesc in apropiere, insa directorul gradinitei va poate spune pana unde ajung cu criteriile de departajare si daca iau in considerare locatia jobului parintilor.
   Poate mai sunt mamici in aceeasi situatie si va pot spune daca au fost acceptati copiii.

   Răspunde
 • 07/05/2018 la 18:40
  Permalink

  Buna seara, daca eu sunt casnica, si doar sotul munceste, nu imi pot inscrie fetita la gradinita? Multumesc

  Răspunde
 • 22/05/2018 la 22:48
  Permalink

  Eu nu lucrez si din pacate sotul momentan nu lucreaza cu un contract in constructii…nu imi pot inscrie copilul la gradinita de stat pt ca nu pot aduce o adeverinta de salariat pentru programul prelungit!si nici la program normal pentru ca au decat 25 de locuri pentru cei cu program prelungit?este posibil ca la o gradinita de stat sa fie locuri doar pentru cei care opteaza pentru program prelungit?

  Răspunde
  • 31/05/2018 la 6:45
   Permalink

   Nu, ar trebui sa primeze dreptul copilului la educatie. Nu ati putea incerca la o alta gradinita din zona, la care poate nu e asa o presiune din cauza numarului mare de inscrieri?

   Răspunde
 • 22/02/2019 la 21:31
  Permalink

  Bună..aveti idee cand se fac înscrierile la grădiniță 2019-2020. ??? Este prima dată când il înscriu.. multumesc

  Răspunde
 • 13/03/2019 la 6:59
  Permalink

  Pot sa înscriu băiatul la 4 ani la grădiniță

  Răspunde
 • 14/03/2019 la 20:32
  Permalink

  Buna seara,copilul meu face 2 ani in mai si as dori sa il inscriu la gradinita,am vreo sansa in cazul in care nu l-am dezvatat de scutece? Multumesc anticipat pentru orice raspuns

  Răspunde
  • 15/03/2019 la 7:10
   Permalink

   Daca vorbim de gradinite private, in cele mai multe cazuri, vi-l primesc. La gradinitele de stat trebuie sa intrebati la aceea unde intentionati sa-l inscrieti. Eu i-am avut la stat, iar conditia era sa fi scapat de scutece. Dar, in cei 6 ani cat am fost acolo cu cei 2 copii, au fost si perioade in care au facut exceptie. Probabil in anii in care s-au inscris mai putini copii au acceptat si cu scutece.

   Răspunde
 • 12/02/2020 la 8:52
  Permalink

  Buna ziua fetita mea implineste 3 ani in iunie 2020 si asi vrea sa stiu cand se fac inscrieri la gradinita de stat pe raza sectorului 5 unde am domiciliu .va multumesc.

  Răspunde

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

* Checkbox GDPR is required

*

I agree