5 Beneficii Ale Jocurilor Lego In Dezvoltarea Copiilor
Corabia din fotografie a fost provocarea noastra pe parcursul a 10 zile. 2292 de piese si entuziasm infinit.
Toata lumea a auzit de jocurile Lego. Cine nu a incercat macar o data sa asambleze doua piese viu colorate, de la copii de 2-3 ani si pana la bunici?! Ei bine, dupa ce ne-am facut „incalzirea” cu jocuri corespunzatoare varstei, ne-am apucat de corabia din dotare (2292 de piese) cu cea mai mare bucurie. Copiii sunt incantati, fie vara, fie iarna sa raspunda provocarii de a asambla piesele in mod creativ sau, daca avem o provocare mai mare, ca aceasta, sa urmareasca instructiunile cu mare atentie si sa se gandeasca unde vine piesa, cum sugereaza „autorul” ca se aseaza pentru un rezultat final corespunzator.
Ce am observat eu la copiii mei, cand vine vorba de jocurile de Lego este ca implicarea inseamna si alte beneficii pentru copii, pe langa relaxare.
Beneficiile jocurilor Lego pentru copii:
- Cultiva rabdarea si atentia – Piesele sunt viu colorate, atractive, iar copiii au mai multa rabdare sa asambleze diverse modele, fie urmarind instructiunile, fie in jocul liber. Cand sunt foarte micuti, culorile reprezinta un element de mare atractivitate.
- Lasa creativitatea sa iasa la lumina – Se intampla de multe ori ca pornind de la un joc, copiii sa ajunga la o alta varianta, potrivita in acele momente cu scenariul pe care si l-au imaginat ei (o casuta noua, un vehicul al viitorului sau pur si simplu autobuzul care trece pe strada). Ce nu poate face un copil cu jucariile lui? Uneori ma minunez de scenarii si de cum se reflecta in joc situatii din viata de zi cu zi, pe care noi adulti le tratam ca normale.
- Incurajeaza lucrul in echipa – Alex si David lucreaza bine impreuna la montat piesele. Isi cer parerea unul altuia, discuta serios despre ce ar vrea sa faca si uneori rezulta adevarate orase in miniatura pe unde isi plimba masini si „omuleti”. E asa fain rezultatul, ca tare greu imi vine uneori seara sa spun ca e timpul sa ne pregatim de dus, spalat pe dinti si trebuie sa le cam strangem.
- Ajuta la rezolvarea cu mai multa deschidere a problemelor – Copiii sunt atat de implicati, incat o problema devine o provocare. Nici nu se gandesc sa nu rezolve cumva o situatie, sa imbine altfel doua piese, daca simt ca e in pericol constructia finala, ceea ce, ma gandesc, e de ajutor pentru felul in care vor aborda problemele si in viitor. E doar o presupunere, dar poate fi o „piesa” undeva acolo in creierasul lor.
- Dezvolta increderea in sine – Ce poate fi mai fain decat un lucru pe care copiii reusesc sa il realizeze pe cont propriu, fie ca vorbim de doua manute mici, de 3-4 ani, fie ceva mai mari, cand fac mai multe conexiuni si adora sa fie provocati!
Lego in matematica
Si pentru ca piesele de Lego sunt jucarii incredibil de atractive pentru copii, o invatatoare din New York le-a gasit o intrebuintare ca super-jucarii. Folosindu-se de celebrele piese, aceasta le-a facut copiilor mult mai atractive operatiile de adunare, scadere, inmultire si chiar fractii. De exemplu, la fractii, profesoara a comparat piese de Lego cu opt puncte de prindere cu cele cu patru puncte, apoi cu cele de doua puncte si un punct pentru 1/8.
Traim intr-o perioada in care totul se desfasoara rapid. Noi, parintii sau oamenii mari din viata copiilor nostri alergam de dimineata pana seara. Copiii nu mai au nici ei rabdare. Nu e vina lor, pur si simplu asa vad ca se intampla lucrurile si, din pacate a devenit o normalitate pentru noi toti. Haideti sa ne jucam mai mult, macar in weekend, sa lucram in echipa, sa ne ajutam unul pe celalalt, sa avem mai multa rabdare si sa ne bucuram sincer de rezultatul final, chiar daca intentionam sa construim un cangur si a iesit un soi de pisica.