Ce inseamna o educatoare sau o invatatoare buna

Cand inscriem copilul la gradinita sau la scoala, ne gandim la confortul sau, la cum se va adapta intr-un mediu complet nou pentru el. Tocmai de aceea, ne-am dori o educatoare sau o invatatoare buna pentru copilul nostru, care sa ne suplineasca macar partial in acele ore si sa-l si invete cate ceva.

Dar fiecare percepe diferit, are alte asteptari si raspunsuri la intrebarea: ce inseamna o educatoare sau o invatatoare buna? Buna poate fi pentru al meu, dar sa nu se potriveasca felului de a fi al copilului tau. Empatica poate o considera un copil pentru ca are un ton bland atunci cand explica notiuni noi, dar poate un alt copil are nevoie de mai multa atentie. Asadar, notiunea de educatoare buna sau de invatatoare buna, dupa caz, este subiectiva. Si suntem parinti. Copiii sunt „terenul nostru sensibil”.

Dar sunt anumite calitati care fac din educatoare sau invatatoare acea persoana de care ne aducem aminte cu zambetul pe buze, peste niste ani:

  • sa iubeasca copiii – cred ca e o conditie esentiala pentru aceasta meserie. E nevoie de daruire, nu e un simplu job. Iar copiii simt daca omul acela e acolo pentru ei si impreuna cu ei.
  • sa aiba capacitatea de comunicare – sa nu fie o persoana introvertita. Comunicarea nu este doar verbala, copiii simt cand dascalul le vorbeste lejer, relaxat, clar, cu placere.
  • sa-i placa sa se joace – copiii adora jocurile si invata enorm prin joaca. Educatoarea sau invatatoarea sa fi inteles ca nu cade in ridicol, daca se joaca cu copiii. Din contra, da dovada de maturitate si nu cred ca exista o cale mai simpla si mai placuta pentru copii de a te apropia de ei.
  • sa aiba simtul umorului – un copil care traieste intr-un mediu sanatos rade de 200 de ori pe zi. Si nu e rau deloc! S-a dovedit ca rasul intareste sistemul imunitar. El lupta cu hormonul stresului si ajuta creierul si plamanii sa primeasca oxigen suplimentar. Pe scurt – e de bine!
  • sa fie creativa si sa aiba imaginatie – ajuta mult in relatia cu copiii, in a atrage copiii spre anumite activitati. Veti recunoaste o educatoare sau o invatatoare creativa si din modul in care isi va aranja clasa, de exemplu.
  • sa fie empatica – un dascal care stie sa se transpuna in pielea copilului, sa-i inteleaga o problema sau o bucurie inseamna si dorinta de a cunoaste mai bine copilul.
  • sa aiba spirit organizatoric – sa stie sa implice copiii in activitati, cu calm si placere.
  • sa fie echitabila – sa nu fie partinitoare, sa aiba aceeasi „unitate de masura” pentru toti copiii.

Cred si sper ca sunt multe astfel de cadre didactice. Sunt si exceptii. Noi am avut experiente diverse, la ambii copii. Cand a fost cazul si lucrurile nu au stat prea bine, am luat atitudine. Atentie! Nu ne-am certat cu nimeni.

Insa cred ca cea mai putin benefica alegere este sa nu ne implicam. E extrem de important sa nu fim pasivi, sa stim ce se intampla, cum se simt copiii nostri in acel timp petrecut la gradinita sau la scoala. Nu va limitati la:
– Cum a fost azi?
– Bine.
Bine este inamicul parintilor si trebuie depasit. Revin cu un articol legat de cum il depasesc eu pe Bine, cum il transform pe acest foarte sarac si slabanog, intr-un grasan, cu ajutorul cuvintelor copiilor mei.

Citeste si:

Cum ne pregatim copiii cu acomodarea la gradinita

Daca ai fi copilul tau, tie cum ti-ar fi? Adaptarea la gradinita

Inscrierea la gradinita: conditiile si actele necesare

V-a placut articolul? Inscrieti-va la Newsletter si aflati despre ce mai scriu pe blog. Ma gasiti si pe pagina de Facebook.

Ti-a placut articolul? Trimite-l si prietenilor!

Aboneaza-te la Newsletter si alatura-te parintilor din comunitate! Primesti pe e-mail ce apare nou pe Prescolar.ro!

* obligatoriu

Dezabonare | Actualizare date personale

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

* Checkbox GDPR is required

*

I agree