Ce greutate ar trebui sa aibă ghiozdanul de școală al copilului?

Când începe școala, în lista de cumpărături un loc important îl ocupă ghiozdanul. Astazi găsim pe piață forme diverse, materiale, culori, însă iată câteva aspecte de care ar trebui să ținem seama atunci când alegem un ghiozdan, deoarece marea problemă este că…

Ghiozdanul de școală este de multe ori mult prea greu pentru copil, indiferent daca este cărat în spate sau vorbim de troler. Școlile din România nu au lift, așa că și trolerul (cu propria greutate extraconținut) trebuie cărat de cele mai multe ori pe scări, punând la încercare sănătatea copiilor.

Greutatea ghiozdanului, prea mare comparativ cu cât ar trebui să susțină coloana vertebrala în creștere

De multe ori copiii se plâng de dureri de spate, pe buna dreptate, din cauza greutății ghiozdanului pe care sunt nevoiți să-l care 5 zile pe săptămână în timpul anului școlar. Și într-un an nu e puțin lucru!
Medicii trag un semnal de alarmă și spun că această greutate n-ar trebui să depașească 10% din greutatea corpului copilului. Ce înseamna concret acest lucru? Iată un grafic:

De ce luăm ca punct de reper greutatea copilului? Simplu. Constitutia copiilor este diferită, chiar dacă au aceeași vârstă. De exemplu, un copil de clasa a IV-a are 46kg pentru că este înalt, iar colega lui are 30kg. Fiind in aceeași clasă, vor avea același orar, așadar vor merge la școală cu aceleași manuale și caiete, dar cu siguranță vor simți diferit greutatea ghiozdanului cu aceleași obiecte în el.

Riscurile și consecințele purtării constante a unui ghiozdan prea greu

Multi copii se plâng astăzi de dureri de spate, de umeri sau de gât și oboseală. Purtarea unui ghiozdan prea greu poate avea consecințe precum:

  • dureri destul de intense de spate și gât, greutatea ghiozdanului forțând copilul să-și modifice involuntar postura pentru a-l putea căra;
  • dureri în zona curelelor ghiozdanului, pe umeri, acolo unde se comprimă greutatea adăugată.

Și poate credeați că nu se poate mai rau. Ei bine, purtarea ghiozdanului pe un singur umăr, pentru că, nu-i așa?, de la o vârstă e mai cool, determină dureri musculare, o deformare a coloanei vertebrale și modificarea posturii corpului.

Știu, există și varianta de ghiozdane de tip troler. Ați văzut vreodată un copil cu troler care trebuie să-și care ghiozdanul până la etajul 2 sau 3 al unei școli?! De cele mai multe ori, copiii care au troler, îl iau în brațe pur și simplu pentru a-l putea duce până sus, iar trolerul chiar și gol, este și mai greu decât ghiozdanul purtat în spate. Așadar care este soluția? Doar copiii trebuie sa meargă în continuare la școală cu cărți și caiete, cel puțin în momentul de față.

Sfaturi pentru micșorarea greutății ghiozdanului – Da, se poate!

În primul rând, micșorăm greutatea încă de la decizia de cumpărare. Alegerea unui ghiozdan ușor poate scuti câteva sute de grame bune. Veți spune că e puțin, dar gândiți-vă că e vorba de purtatul de două ori pe zi, în fiecare zi, tot anul școlar.

Apoi nu ezitați să discutați cu învățătorii/profesorii pentru a minimiza numărul de obiecte ce trebuie aduse la școală. Vorbim frumos, cu tact, nu ne certăm, astfel încât intențiile noastre să nu fie interpretate greșit. Nu subminam meseria dascălului, ci punem în centru interesul copilului. Poate nu în fiecare zi la matematică lucrăm, folosind și manualul, și culegerea sau vreun caiet special.

De asemenea, poate putem lăsa la școală, în dulăpioare, ustensilele folosite la pictură, de exemplu, mai ales că pe langă cărți și caiete, în ghiozdan copiii au și penarul, apa, pachețelul de mâncare, în unele zile echipamentul pentru ora de educație fizică.

Iar la finalul fiecărei săptămâni, poate n-ar fi rău să scoatem tot ce am adunat în ghiozdan și să-l pregătim pentru săptămâna ce urmează.

Cum purtăm corect ghiozdanul?

Chiar dacă un ghiozdan are greutatea potrivită pentru copil, acesta trebuie purtat corect. Degeaba are ghiozdanul 4kg pentru un copil de 40kg, așadar e în grafic, dacă toată greutatea suplimentară presează un singur umăr.

Cum facem:

  • punem ghiozdanul pe amândoi umerii, când îl ducem și aducem de la școala, evitând astfel o postură incorectă;
  • strângem bretelele corespunzător corpului copilului, astfel încât să nu fie nici fixe pe umeri (nu-l imobilizăm!), însă nici să fie prea largi, iar ghiozdanul să se tot balanseze pe lângă corp.

Un ghiozdan prea greu sau purtat incorect, greutatea însăși a ghiozdanului, timpul prea lung și distanța uneori apreciabilă până la școală pot crea nu doar disconfort, ci și probleme serioase de sănătate.

Apropo, ca o paranteză, daca deja aveți un copil care suferă de dureri de spate, cel mai bun sport pentru musculatura spatelui este înotul.
Și încă o observație! Noi am vorbit astăzi despre ghiozdan și școală, însă în general greutatea pe care nu trebuie să o depășească un copil la cărat, chiar și când nu vorbim de școală este de maxim 20% din greutatea corpului său.

Ti-a placut articolul? Trimite-l si prietenilor!

Aboneaza-te la Newsletter si alatura-te parintilor din comunitate! Primesti pe e-mail ce apare nou pe Prescolar.ro!

* obligatoriu

Dezabonare | Actualizare date personale

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *