Despre stima de sine – Urania Cremene la Social Media for Parents
Daca anul trecut, Social Media for Parents m-a prins la mare, prin Bulgaria si mi-am cautat strategic terase cu net, de unde sa vad si, mai ales, sa ascult evenimentul, anul acesta m-a prins acasa. La fel de curioasa si dornica sa aflu noutati am fost si acum.
Ceea ce mi s-a parut extrem de important pentru noi, ca parinti au vorbit Sorin Cadar, Urania Cremene, Gyorgy Gaspar sau Domnica Petrovai, pentru a va da doar cateva nume cu informatii valoroase.
Voi scrie in zilele urmatoare si despre alte lucruri importante pe care le-am aflat la Social Media for Parents.
Urania Cremene despre stima de sine
Astazi este despre Urania. Nu pentru ca a fost primul speaker, ci pentru ca generatia din care vin are destule carente tocmai la capitolul despre care a ales Urania sa vorbeasca – stima de sine. Copilaria in care se aprecia cumintenia, a facut ca un procent semnificativ de oameni, adulti astazi, sa aiba o stima de sine la un nivel nu prea ridicat.
Asadar, Urania Cremene, parenting trainer, ne-a vorbit despre stima de sine a copilul, care reprezinta nu doar baza, dar si viitorul copilului.
Urania a inceput cu o provocare: daca ai putea schimba un singur lucru la tine, care ar fi acela? Ar tine mai degraba de calitati sau de aspecte fizice? 90% dintre adultii de azi se gandesc la aspecte fizice. Insa aceeasi intrebare, pusa unor copii de 4-6 ani, a generat uimire. De ce trebuie sa schimbe ceva?
Ne nastem cu stima de sine, insa pe parcursul vietii primim anumite etichete si nu ne mai simtim liberi.
Asadar, fata de copii nu o avem de crescut, ci doar de pastrat, eventual de pus la loc, cand scade mult stima de sine.
Religia, felul in care am fost educati sunt motive pentru care predam umilinta. Un exemplu este felul in care acceptam complimentele. Cineva iti spune:
– Ai facut o treaba extraordinara!
Reactia de obicei este:
– Ei, mi-am facut doar datoria!
Nu ne dam voie sa incarcam o stare de satisfactie pentru ca asa am fost educati si ar parea ca ne laudam.
Urania a vorbit, prin comparatie, despre trei concepte:
1. Stima de sine – felul in care ne simtim fata de propria persoana
Un exercitiu bun aici este o evaluare in fata oglinzii. Vom constata ca foarte mult din valoarea noastra sta in felul in care aratam. Acest lucru, spune Urania, ne este inoculat inca din copilarie. Reactia unui adult, atunci cand intalneste un copil este: „Vai, ce frumoasa este!” (fetitelor) sau „Esti puternic! Esti curajos!” (baietilor).
2. Imaginea de sine – felul in care ne percep ceilalti, cum ne-ar descrie, medaliile pe care le primim, „Like”-urile, etc.
3. Egocentrismul – nevoia de a primi confirmari continue, cum ca ai fi mai bun decat ceilalti si tie ti se cuvin toate. Aceasta este o mandrie nesanatoasa.
Mandria sanatoasa are drept definitie – sunt cea mai buna varianta a mea acum.
O persoana aroganta este o persoana care are NU prea multa incredere in ea, ci prea putina. Cu cat nevoia de confirmare este mai mare, cu atat increderea este mai mica.
Urania a exemplificat diferenta dintre stima de sine si imaginea de sine printr-un exercitiu pe care il poate face oricine acasa.
Daca ti-ai propune sa urci un munte singur, fara sa fie cineva care sa te ajute, sa te sustina, sa te bandajeze, daca te ranesti, etc. si ai ajunge in varf, iar acolo nu ar fi nimeni sa te felicite, sa iti dea un Like, sa iti taie panglica, l-ai mai urca?
Tu cum stai cu stima de sine?