Pozitia Corecta In Banca Si In Fata Calculatorului
Un copil petrece in medie intre 4 si 6 ore in banca de la scoala. Modul in care acesta sta asezat in banca poate afecta sanatatea copilului, daca pozitia este incorecta, ducand la deformari ale coloanei, dar si la aparitia unor probleme de vedere. Fie ca sunt la scoala, la afterschool sau acasa, copiii trebuie sa stea corect in banca sau la birou.
Pozitia corecta in banca, unghiul din care priveste tabla de scris, felul in care este aplecat asupra caietului determina pe termen lung sanatatea acestuia. O pozitie incorecta la scoala si chiar acasa in fata calculatorului poate cauza dureri de spate si afectiuni oftalmologice.
Profesorii trebuie sa ii atentioneze pe copiii in cazul unei pozitii gresite si sa le corecteze postura atunci cand este cazul.
Cum stam corect pe scaun:
- Atunci cand are spatele sprijinit de spatarul scaunului, copilul trebuie sa aiba sezutul apropiat de spatele scaunului. Soldurile, gleznele si genunchii trebuie sa formeze un unghi de 90˚;
- Coatele trebuie sa fie pe masa;
- Picioarele trebuie sa stea pe podea, si nu balansate;
- In timpul lucrului, al scrisului in caiete este permisa o aplecare de aproximativ 30˚;
- In fata calculatorului, dispozitivul trebuie sa fie la inaltimea ochilor copilului sau doar putin mai jos;
- Scaunul trebuie sa fie tras sub masa sau banca;
- Trebuie evitata pozitia picior peste picior, care poate afecta si partea de jos a spatelui. Daca totusi copilul simte nevoia sa isi miste pozitia picioarelor, incrucisarea gleznelor este considerata o optiune mai buna.
O pozitie incorecta poate dauna randamentului copilului la scoala:
- Ii poate cauza dureri de spate, senzatia de incomoditate si de oboseala;
- Copilul poate avea probleme in a citi un text sau in a scrie frumos;
- O pozitie incorecta poate face copilul sa se miste constant in banca si sa nu fie atent la ore.