Cand incepem sa facem copiilor educatie sexuala
Cand a inceput David gradinita, a fost prima zi din viata lui in care a impartit copiii in baieti si fete. Nu in parc, nu la prietenii cu care ne vedeam. La gradi. Poate ca i-a trimis doamna la baie pe rand, separat. Poate pentru ca intr-o pauza i-a venit sa faca pipi si langa facea o fetita „altfel”. N-as putea spune exact. Insa cert este ca de la varste fragede copiii observa diferente si pun intrebari. „Mami, tu de ce nu faci pipi din picioare?” sau „Pe mine cum m-a adus barza?” etc.
Raspunsurile trebuie sa fie simple si sa aiba logica. Ai mei daca simt ca nu-i „insel” cu un raspuns evaziv (uneori esti obosit sau chiar nu stii ce sa le spui), nu mai continua. Pe scurt, nu devin circumspecti.
Educatia sexuala: Cand si cum le vorbim copiilor despre sex?
Duminca, Pagina de Psihologie in colaborare cu Mozaic Media si Salvati Copiii au organizat evenimentul: „Cultivarea Inteligenței Parentale prin curaj, compasiune și conectare”, unde psihoterapeutul Diana Stanculeanu ne-a povestit despre necesitatea educatiei sexuale la copii, dar si cum abordam subiectul in functie de varsta.
Din pacate, statisticile pentru tara noastra nu sunt deloc favorabile:
- Romania este pe primul loc in Europa la sarcini in adolescenta;
- 1 din 10 fete si 3 din 10 baieti au deja o viata activa sexual la varsta de 15 ani; dintre acestia doar 40% au folosit un prezervativ si doar 7% pilula contraceptiva;
Sunt cifre statistice ale OMS si HBSC
Tendinta noastra, ca parinti, este sa tot amanam momentul discutiilor despre educatia sexuala. De fapt, noi nu suntem pregatiti pentru asta. Si ne taiem singuri de pe lista. Insa ne permitem sa lasam gasca, mass media si internetul sa preia acest rol?
Cum invata copiii despre sexualitate?
Diana Stanculeanu spunea duminica un lucru foarte interesant: copiii invata despre sexualitate, la fel cum invata despre orice altceva, prin cuvinte, actiuni si comportamente, interactiuni si relatii. Copiii folosesc aceleasi mecanisme, ca in oricare alt proces de invatare: explorare, curiozitate, imitare, experimentare, repetitie.
Atitudinea parintilor trebuie sa fie aceeasi ca atunci cand copilul invata sa mearga, sa vorbeasca, sa scrie: rabdare, respect, ghidaj, incurajare, modelare si explicare. Rusinea, umilinta, inducerea in eroare, pervertirea adevarului sunt contraindicate, asa cum sunt in oricare alt proces de invatare.
Copiii de varsta prescolara si educatia sexuala
Cand ii invatam pe copii partile corpului? Cei mai multi invata cand incep sa vorbeasca, iar prima lectie de educatie sexuala o facem chiar cu acele denumiri populare prin care copiii invata organele genitale.
Cand si ce transmitem copiilor? Lucrurile se fac etapizat. Nu asteptam prima polutie nocturna, nici sa vina cu prietena acasa, nici sa-i vina menstruatia. Educatia sexuala face parte din pregatirea copilului pentru momentele in care nu sunt langa noi. Iar de la 3 ani, de exemplu, de cand merg la gradinita, mare parte din timp nu sunt langa noi, ci cu alti adulti care au grija de ei.
Prescolaritatea este perioada in care ii pregatim pentru autonomie. Stergem copilul la fund, doar pana cand este capabil sa se stearga singur, nu pana la 9 ani. Trebuie sa iesim din prescolaritate cu autonomia bifata.
Un alt aspect – abuzul sexual, care de cele mai multe ori se intampla in perioada prescolara. Adultii-abuzatori sunt, de cele mai multe ori, cunoscuti copiilor, sunt in proximitatea lor. Mai mult, persoana respectiva construieste o relatie cu copilul. De aceea, trebuie sa ne asiguram ca atasamentul parintilor cu copilul este atat de solid, incat nu poate fi fisurat. Noi, parintii, trebuie sa invatam copilul ce inseamna atingeri potrivite si nepotrivite.
Scolarii si educatia sexuala
Copiii in perioada scolara sunt curiosi si atrasi de informatia stiintifica, au un boom cognitiv. Mandria personala vine la pachet cu a sti. Tinem cont de aceasta nevoie de dezvoltare a lor. Cei mai multi sunt loviti de pubertate mai devreme cu 2-3 ani decat suntem noi pregatiti sa se intample. Cati dintre noi, puberi, ne uitam in oglinda si ne credeam grozavi? Foarte putini.
Pe la 10-11 ani incepe sa ne placa de Maria, George, etc. E greu sa spunem atractie sexuala intr-o camera cu un copil de 10 ani. Uneori suntem atrasi de o alta persoana fara sa ne dam seama ce ne place la ea. Iar parintii de obicei intervin si se intreaba: „Oare ce-o fi gasit la X sau Y?”.
Comparatia sociala e foarte importanta pentru copil. Se simte grozav, doar prin comparatie cu un alt copil. Parintii si scoala influenteaza aceasta comparatie sociala, mutam motivatia de pe sine pe celalalt. Isi doresc sa invete, sa stie, nu pentru ca le serveste lor, nu pentru ca ii ajuta pe ei sa fie un strop mai buni decat ieri, ci pentru ca asa au facut Ionicii si Georgicii din jurul lor.
Ceilalti copii vor face anumite alegeri, vor avea anumite comportamente care ii influenteaza si pe ai nostri. Trecem de la o influenta de 100% cand e foarte mic, apoi din gradinita incepe sa se diminueze, iar in adolescenta scade si mai mult. Daca am o influenta de 30%, ca parinte, inseamna ca am facut o treaba buna. In externul casei sunt lucrurile importante pentru ei.
Autonomia la 3 ani inseamna sa fac pipi singur. Autonomia la 16 ani inseamna sa stau in club pana la 3 dimineata si sa nu fiu adus acasa de politie. Relatiile nu mai sunt de prietenie, devin de cuplu.
Iata doar cateva din ideile expuse de Diana Stanculeanu, psiterapeut specializat in terapii cognitiv comportamentale, in cadrul evenimentului „Cultivarea Inteligentei Parentale prin curaj, compasiune si conectare”, organizat de Pagina de Psihologie, Mozaic Media si Salvati Copiii.