Codul bunelor maniere pentru copii – Cunoasteti cele 8 reguli de baza?

Codul bunelor maniere pentru copii. Primul contact cu ceea ce inseamna educatia unui copil are loc in sanul familiei, de aceea este important sa ii invatam pe cei mici, inca de la cele mai fragede varste, cum sa se poarte cu ceilalti membri ai familiei si in societate. Modul in care ii transmiti copilului tau regulile de comportament reprezinta si cartea ta de vizita vizavi de cum il educi ca parinte.

1. Codul bunelor maniere pentru copii: salutul

Salutam orice persoana cunoscuta pe care o intalnim. Baietii trebuie sa stie ca ei saluta primii fetele, la fel cum si barbatii saluta primii femeile.

2. Codul bunelor maniere pentru copii: punctualitatea

O alta regula importanta pe care cei mici ar trebui sa o deprinda este si punctualitatea, deoarece prin acest mod ne respectam pe noi, dar si pe ceilalti. Pregatirea pentru scoala, de exemplu, ar trebui sa se desfasoare intr-un interval de timp suficient incat sa ajungem inainte de inceperea orelor cu circa 5-10 minute.
Altfel stau lucrurile cand mergem in vizita la cineva. Nu este politicos sa ajungem inainte de ora fixata, nici macar cu 5 minute.

3. Codul bunelor maniere pentru copii: comentariile legate de aspectul altor persoane

Copiii trebuie sa stie ca nu comentam aspectul fizic al cuiva decat daca este vorba de un compliment, indiferent cat de diferit ar fi acesta.

4. Codul bunelor maniere pentru copii: la masa

Nu de putine ori, copiii mai mici devin nazdravani tocmai cand ajung sa fie pusi la masa. De aceea este indicat sa le explicam cateva reguli de buna crestere atunci cand mancam in familie, in vizita, la restaurant. In primul rand ne spalam pe maini inaintea oricarei mese. Daca nu suntem acasa, intrebam unde este baia si mergem la spalat pe maini. Nu ne asezam coatele pe masa si nici nu ne jucam in continuare, in timp ce mancam. In timpul mesei nu vorbim cu gura plina, nu scuipam mancare si nu ne leganam cu scaunul. Folosirea tacamurilor este obligatorie, iar din felia de paine nu muscam, ci rupem cu amandoua mainile bucati potrivite.

5. Codul bunelor maniere pentru copii: pe strada

O prima regula foarte importanta este sa traversam numai pe culoarea verde a semaforului si numai prin locurile marcate corespunzator. Regula ste valabila si pentru noi, parintii. Copiii sunt extrem de atenti si vor imita comportamentul nostru. De asemenea, pe strada copiii trebuie sa invete ca nu au voie sa arunce gunoaie pe trotuar, ci numai in cosurile special amenajate. Daca nu avem in zona, un cos de gunoi, nu aruncam dupa prima masina parcata sau in masina personala – pe geam. La fel ca un adult, nici copilul nu ar trebui sa manance pe strada, insa daca situatia o impune atunci este permis.

6. Codul bunelor maniere pentru copii: mijloacele de transport in comun

Si in mijloacele de transport in comun, un copil trebuie sa dea dovada de politete si de buna crestere atunci cand ofera locul sau unui batran sau unei persoane infirme. O alta regula de buna crestere spune sa nu aruncam nimic pe jos si sa tinem asupra noastra gunoiul pana cand coboram din mijlocul de transport in comun pentru a-l arunca la cel mai apropiat cos de gunoi. De asemenea, intr-un autobuz sau tramvai este politicos sa nu vorbim tare.

7. Codul bunelor maniere pentru copii: la gradinita sau la scoala

In aceeasi maniera politicoasa ar trebui sa se comporte un copil si atunci cand se afla la gradinita sau la scoala. Chiar daca este inconjurat de prescolari sau scolari de varsta lui si se poate simti mai liber, un copil cu bune maniere ar trebui sa fie invatat sa evite sa vorbeasca urat sau sa necajeasca alti elevi. Astazi s-a ajuns la asa numitul bulling, hartuirea constanta si de durata a unui elev sau grup de elevi, de catre un alt elev sau grup de elevi, prin folosirea fortei, amenintarii cu forta, intimidarii. La gradinita copilul trebuie invatat sa nu strige pe nimeni dupa porecle sau alte epitete rautacioase. Sa nu faca glume pe seama nimanui si sa nu tachineze pe nimeni, indiferent de motiv. O atentie deosebita trebuie acordata comportamentului copilului fata de invatator sau profesor, precum si fata de celelalte persoane care lucreaza in gradinita sau scoala.

8. Codul bunelor maniere pentru copii: „va rog” si „multumesc”

Daca dorim sa avem cu adevarat niste copii educati, trebuie sa ne asiguram de fiecare data ca cei mici spun „va rog”/ „te rog” atunci cand cer ceva si „multumesc”, dupa ce au primit. Odata ce deprind inca de la varste fragede aceste formule de politete, exista mari sanse sa se comporte in aceeasi maniera si atunci cand vor deveni adulti.

Nu uitati ca trebuie sa fim consecventi si sa aplicam aceste reguli si acasa, cand nu ne vede nimeni. Totul se invata cu rabdare, cu autodisciplina si cu abilitatea de a influenta un copil prin propriul exemplu.

Ti-a placut articolul? Trimite-l si prietenilor!

Aboneaza-te la Newsletter si alatura-te parintilor din comunitate! Primesti pe e-mail ce apare nou pe Prescolar.ro!

* obligatoriu

Dezabonare | Actualizare date personale

2 comentarii la „Codul bunelor maniere pentru copii – Cunoasteti cele 8 reguli de baza?

  • 23/03/2016 la 19:09
    Permalink

    As dori sa adaug cel putin o regula legata de atitudinea copilului fata de adulti si chiar fata de ceilalti copii: sa vorbim pe un ton politicos si sa avem o pozitie corecta fata de acestia!

    Răspunde
  • 23/03/2016 la 23:04
    Permalink

    Aveti perfecta dreptate. Tot de noi depinde. Cand spun noi, ma refer la parinti, bunici, educatori, invatatori, etc.

    Răspunde

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *