Gravida Neasigurata – De Ce Servicii Medicale Beneficiaza
Esti insarcinata, e cea mai fericita perioada din viata ta, insa, in acelasi timp, esti intre doua joburi, asadar nu ai o asigurare de sanatate. E bine sa stii ca prin legislatie, gravidele din Romania sunt automat asigurate in sistemul public de sanatate, fie ca lucreaza sau nu. Asadar, fie ca platesti contributii sociale la sanatate sau nu, beneficiezi, conform legislatiei fiscale de servicii medicale gratuite, importante as spune eu, intr-o astfel de situatie: controale sau analize, supravegherea sarcinii si internarea fara costuri si fara bilet de trimitere.
De aceleasi drepturi beneficiaza si lauzele, adica femeile care tocmai au nascut. Atat femeile insarcinate, cat si cele care tocmai au nascut sunt incluse in categoriile privilegiate din Codul Fiscal, pentru care asigurarea e acordata fara plata contributiei la sanatate.
Ce e bine de stiut este ca acest program continua si in pachetul de servicii aprobat incepand cu 1 aprilie 2018. Pe 27 martie s-a publicat in Monitorul Oficial Hotararea Guvernului 140/2018 privind pachetele de servicii medicale de care beneficiaza, atat cei asigurati in sistemul de sanatate, cat si cei care nu sunt asigurati, insa fac parte din aceste categorii privilegiate.
In afara gravidelor neasigurate si a lauzelor, in categoria celor care nu platesc CASS, dar beneficiaza de servicii mai sunt: copiii pana la varsta de 18 ani, dar si cei intre 18 si 26 de ani, daca sunt elevi, pana la inceperea anului universitar, dar nu mai mult de trei luni de la terminarea studiilor, tinerii cu varsta de pana la 26 de ani care provin din sistemul de protectie a copilului; sotul, sotia si parintii fara venituri proprii, aflati in intretinerea unei persoane asigurate; pensionarii; persoanele care se afla in concediu medical pentru incapacitate temporara de munca; somerii care primesc indemnizatia de somaj si alte categorii sociale. Daca credeti ca va regasiti intr-o categorie privilegiata sau doriti sa va interesati pentru un apropiat, puteti cauta Hotararea Guvernului nr. 140/2018.
Un lucru de laudat este ca si persoanele care se afla in concediul de acomodare, respectiv acel concediu acordat celor care adopta un copil, intra in categoria privilegiata. Este o perioada sensibila, atat pentru copil, cat si pentru parintii adoptivi, iar integrarea copiilor in familii e primordiala.
Dar revenim la gravida neasigurata…
Ce servicii poti primi in mod gratuit, de la medicul de familie, pentru monitorizarea evolutiei sarcinii si lehuziei:
- luarea in evidenţa in primul trimestru de sarcina – imediat ce ai aflat ca esti insarcinata, mergi la medicul de familie pentru a fi luata in evidenta;
- supravegherea, lunar, din luna a treia pana in luna a saptea – ai dreptul la o consultatie lunara in acest interval;
- supravegherea, de doua ori pe luna, din luna a saptea si pana in luna a noua – incepand cu al treilea trimestru de sarcina ai dreptul la doua consultatii pe luna;
- urmarirea lehuzei la externarea din maternitate – tot un drept legiferat este si urmarirea starii de sanatate a pacientei in aceasta perioada imediat de dupa nasterea copilului.
Apoi, in ambulatoriu, gravidele vor putea primi consultatii pentru supravegherea evolutiei sarcinii si lehuziei.
Analize si investigatii la care au dreptul gravidele, indiferent daca sunt sau nu asigurate sunt:
- determinarea grupului sanguin ABO si a Rh-ului;
- anticorpi specifici anti Rh;
- testarea HIV;
- analizele Anti-HAV IgM, Ag HBs (screening) si anticorpi Anti HCV;
- daca gravidei i se recomanda de catre medicul de familie, tot gratuit aceasta poate face si testul Babes-Papanicolau.
Nasterea fara asigurare medicala
Nasterea este un moment important, atat pentru mama, cat si pentru copil, care trebuie sa se adapteze cu bine la viata extrauterina. Dar ce inseamna pentru o mama nasterea fara asigurare medicala? La ce servicii are dreptul?
La nastere, mama beneficiaza de internare, fara a fi necesar un bilet de internare. In spital, daca mamica nu doreste servicii peste cele standard, beneficiaza gratuit de consultatii, investigatii, diagnosticare, tratamente medicale si medicamente.
Asadar, daca stiti viitoare mamici care nu au asigurare medicala, poate tocmai au ramas fara job si abia apoi au aflat ca sunt insarcinate… dati-le un share. E important sa-si cunoasca drepturile.