Tosha Schore si Hand in Hand Parenting

Tosha Schore, Otilia Mantelers - HumanitasSaptamana trecuta am fost la o intalnire informala cu Tosha Schore, Hand in Hand Parenting trainer, autor de carte si mama a trei baieti. Pana acum cateva zile nu auzisem de acest om minunat, care imparte atat de multe zambete, apropo de ce zicea Gaspar nu cu mult timp in urma, legat de diferenta de atitudine dintre oamenii de la noi si cei din alte tari.

Tosha, alaturi de mentora ei, Patty Wipfler, a scris Listen: 5 Simple Tools to Meet Your Everyday Parenting Challenges. Cartea apare in scurt timp, tradusa in limba romana, la editura Humanitas (revin cu detalii la momentul respectiv).

Ce este Hand in Hand Parenting?

Acum, zambitoarea autoare ne-a vorbit despre carte, despre cei trei baieti ai sai si despre momentele de down ale oricarui parinte.
Tosha spunea ca baietii sunt crescuti diferit fata de fete. Daca fetelor le este permis sa-si exteriorizeze emotiile, baietii sunt invatati ca trebuie sa fie puternici, sa nu planga.

In locul metodelor bazate pe pedepse si recompense, metoda Hand in Hand Parenting se bazeaza pe ajutorul dat parintilor si incurajarea conectarii cu copiii. Comportamentul copiilor si al parintilor s-a schimbat, prin folosirea acestui principiu.
Tosha Schore spune ca nu trebuie sa citesti cartea din scoarta in scoarta. Cand sunt copiii mici, nu ai timp sa citesti nimic, dormi putin, etc. Tosha este de parere ca nu exista experti in parenting. Data viitoare cand nu sta in scaunul de masina si trebuie sa ajungi neaparat la programarea de la pediatru, incearca sa faci asa. Nu functioneaza. Parentingul e munca, nu e hobby, este 24h/zi. Things get hard!

Cei mai multi cred ca daca putem sa-i facem pe copii sa taca, sa nu mai tipe, lucrurile sunt ok. Ce ar trebui sa facem este sa cream spatiu pentru ca acele emotii sa iasa la suprafata. Uneori esti ok, alteori te simti oribil. La fel se intampla si cu copiii.
Copiii nostri trebuie sa stie ca noi suntem acolo pentru ei. Daca stiu acest lucru de mici, o vor face si in adolescenta cand lucrurile devin mai complicate. Poate nu-mi place comportamentul copilului la un moment dat, ii asigur ca il iubesc foarte mult. Insa, in acelasi timp, ma asigur ca intelege ca trebuie sa lucram la comportament.

Daca il pedepsim, il trimitem intr-o alta camera pentru un time-out, il facem de rusine sau il invinovatim, nu rezolvam nimic.

Daca copilul si-ar rupe mana dreapta si nu ar putea sa-si faca temele, te-ai supara pe el? L-ai pedepsi? Pedeapsa nu are sens.
La fel se intampla si in plan emotional. Acest comportament nedorit arata faptul ca e ranit emotional, este felul in care ne arata ca are nevoie de ajutor.

Nu e un comportament placut, insa daca recunoastem modalitatea in care se exprima cand are nevoie de ajutor, este un pas important. Daca lucrurile nu merg prea bine, ce pot face sa fie mai bine, pentru copil, pentru mine?

Listen - Tosha Schore, Patty Wipfler

Te trezesti in fiecare zi si vezi la stiri atat de multa violenta de toate felurile, cea mai multa provocata de barbati. Acel barbat care violeaza, trage cu arma in multime sau se sinucide aruncandu-se in aer si ucigand nevinovati a fost candva baietelul unei mame. Ce s-a schimbat intre cele doua momente? Cum facem ca baietii pe care ii crestem sa-i respecte pe cei din jur, sa nu-i agreseze.

Tosha Schore a vorbit si de acel special time, un timp caruia ii dai un nume si copilul cere acel timp, dupa nume. Principiul este ca 10 minute in fiecare zi facem ce vrea copilul. Nu este vorba de acel timp de calitate, in care citim, de exemplu. Timpul special e acel timp in care el decide ce facem. Poate insemna ca ne implica sau nu. Poate vrea sa ne faca o prajitura simpla si noi doar sa stam sa privim, etc. Fiecare dintre copii, daca sunt mai multi intr-o familie, are nevoie de acest special time.

Asadar, acestea sunt cateva dintre principiile Hand in Hand Parenting, prezentate de Tosha Schore. In curand cartea Listen: 5 Simple Tools to Meet Your Everyday Parenting Challenges va fi tradusa si in limba romana. Multumesc, Otilia Mantelers, Parenting Ads si Editura Humanitas pentru intalnirea cu un om minunat, Tosha Schore.

Ti-a placut articolul? Trimite-l si prietenilor!

Aboneaza-te la Newsletter si alatura-te parintilor din comunitate! Primesti pe e-mail ce apare nou pe Prescolar.ro!

* obligatoriu

Dezabonare | Actualizare date personale

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

* Checkbox GDPR is required

*

I agree