Suzeta La Bebelusi – Cum Am Procedat Noi

Suzeta la bebelusi

Suzeta si folosirea suzetei la bebelusi sunt subiecte care starnesc diverse reactii in randul mamelor de copii mici, cu experienta deja sau al gravidelor, in functie de ce au citit sau au auzit de la familie, prieteni, etc.. Cand si daca este bine sa ii oferi suzeta bebelusului sau daca alegem sa i-o oferim, care este momentul in care trebuie sa il invatam sa renunte la suzeta.

Suzeta la bebelusi – Ce am facut noi?

Am oferit suzeta ambilor copii in timpul noptii, cand cedam oboselii si durerilor de spate. Ambele nasteri au fost prin cezariana si am dureri de spate, in special la ridicat greutati. La inceput, spiridusii sunt fulgi, asa ca nu simti nici adormitul in brate, nici cateva zeci de ridicat si asezat, ba in patut, ba la schimbat scutecul sau in carut pentru plimbari. Treptat, insa incepi sa resimti „exercitiul”. Si cum nu mai poti sa fii brici cu sculatul in miez de noapte, cu lejeritatea olimpicului la matematica, pus sa dea o lucrare de control in timpul anului… recurgi la celebra suzeta.

Noi am incercat sa i-o dam cat s-a putut de rar. Nu substituia niciodata laptele. In timpul zilei e bine sa avem alternative atractive si inofensive. De exemplu, jucariile pentru copii mici nu sunt degeaba viu colorate si uneori cu zgomote sau cantecele care ii atrag atentia.

Renuntarea la suzeta

Cel mai simplu mi s-a parut cand a fost un pic infundat in nasuc Alex. Avea 1 an si ar fi vrut suzeta, insa cum nu putea respira pe nas, o arunca singur din gura. Asa ca am profitat si nu i-am mai dat-o deloc. Nu a uitat de ea brusc, insa cred ca a ajutat putin si asocierea cu disconfortul la respirat. Cert este ca am depasit cu bine etapa.

Pana s-a nascut David (1 an si 4 luni diferenta)…

A vazut minunea in patut si tare ar fi vrut sa ajunga la ea. Ce am facut atunci a fost sa nu o tinem chiar la vedere si sa o folosim strict la nevoie. Pentru noi a functionat atragerea atentiei spre altceva si linistirea pe mami, cu cantat, mult mai ok si pentru mine decat plimbatul in brate.

Cand ar trebui sa renunti la suzeta

  • daca observi ca bebelusul suge mai putin laptic de cand primeste suzeta, cu alte cuvinte, daca observi ca pare ca se satura mult mai repede si renunta la supt;
  • daca e mai greu de convins sa traga de la san, adica daca ii e foame, dar pare sa nu vrea san; completarea cu lapte praf are acelasi efect de cele mai multe ori. Copilului ii este mult mai usor sa primeasca lapticul din biberon, fara prea mult efort si renunta la san;
  • daca bebelusul face otita, mai ales daca are sub 6 luni.

Care sunt beneficiile folosirii suzetei:

  • ii da o senzatie de calm;
  • inlatura obiceiul de a-si suge degetul, un obicei foarte greu de abandonat, chiar si la varste surprinzator de mari, uneori 9-10 ani;
  • calmeaza bebelusul in perioada de colici.

La ce as avea grija in cazul in care folositi suzeta:

  • Materialul din care e fabricata mi se pare important, tinand cont ca va „petrece” timp in gura copilului. Suzeta din silicon e de preferat in locul celei din latex.
  • Lasa bebelusul sa decida. Suzeta nu e atractiva pentru toti copiii. Nu o „indulciti”, pentru a fi acceptata de catre bebelus.
  • Daca a vrut cu suzeta, asigura-te ca ai una de rezerva. In cazul in care se rupe intr-o seara, nu vrei sa colinzi farmaciile in cautarea uneia similare cu cea de acasa.
  • Pastreaza suzeta cat mai curata. Nu curata niciodata suzeta in gura inainte de a o da bebelusului. Mai degraba apeleaza la acea suzeta de rezerva, pe care sa o ai la indemana, curata.
  • Schimba suzetele ori de cate ori e nevoie. Poate bebelusul e in perioada eruptiei dentare si o molfaie cu gingiile mai mult decat poate suzi sa duca. Daca observi ca se deterioreaza, mai bine o schimbi, decat sa risti sa se rupa.
  • Daca i-a cazut din gura, in timp ce dormea, nu trebuie sa i-o pui la loc. E semn ca nu are nevoie de ea deloc in acele momente.

Ce v-am spus mai sus a functionat la noi. Fiecare copil ii va „spune” mamei sale prin gesturi, grimase, zambete sau incruntari ce ii face bine sau nu, in acest caz, daca ii place suzeta sau nu.

Voi ati folosit suzeta la bebelusii vostri sau nu a fost cazul?

Ti-a placut articolul? Trimite-l si prietenilor!

Aboneaza-te la Newsletter si alatura-te parintilor din comunitate! Primesti pe e-mail ce apare nou pe Prescolar.ro!

* obligatoriu

Dezabonare | Actualizare date personale

Un comentariu la „Suzeta La Bebelusi – Cum Am Procedat Noi

  • 29/08/2018 la 13:03
    Permalink

    La noi a fost un chin renuntarea. Din pacate era foarte dependenta fiindca-i lasam la discretie suzeta pana la varsta de 1 an si jumatate. Am vrut sa renuntam complet la ea de la 2 ani insa cum voiam sa incepem cum se imbolnavea. A renuntat la 2 ani si 7 luni, aproape 3 saptamani in care adormitul dura 2-3 ore

    Răspunde

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *