Educatia financiara pe intelesul copiilor
ParentingPR a organizat sambata un nou eveniment Digital Parents Talks despre educatia financiara la copii si la adulti.
Cum ne gestionam banii? Cum ii invatam pe copii despre monede si bancnote? Cat de devreme ar trebui sa stie valoarea banilor? La multe intrebari de acest fel ne-a raspus doamna Ligia Georgescu Golosoiu, fondator al Asociatiei pentru Promovarea Performantei in Educatie.
Doamna Golosoiu este de parere ca ar trebui sa invatam copiii de foarte mici bancnotele si monedele, culoare, forma, marime, sa le poata diferentia. De asemenea, sa incurajam copiii sa aiba o pusculita, in care sa-si tina economiile.
Cum se intampla la noi in familie educatia financiara?
Personal, mi se pare buna ideea de a face copiii constienti de felul in care merg lucrurile. Nu exagerat, insa copiii stiu ca mami si tati muncesc, iar pentru munca lor primesc bani. Acestia trebuie gestionati in asa fel incat sa platim facturile, mancarea, din cand in cand sa ne cumparam cate ceva de imbracat. Pe cat posibil si o vacanta.
Noi am mers pe principiul explicatului. Copiii merg la cumparaturi cu noi, stiu ca unele lucruri sunt mai scumpe, altele mai ieftine. Stiu ca ne permitem anumite lucruri, insa bugetul este limitat. Povestim mereu daca un obiect e prea scump pentru ceea ce ne ofera sau pentru calitatea sa. Si daca le explici, vei fi surprins cat de multe inteleg. Si ce nu inteleg, intreaba. E semnul clar de interes.
De exemplu, Alex nu stia ce inseamna intretinere. I-am explicat in termeni de apa de la chiuveta sau cum ne ajuta gazele sa gatim ciorbita lui favorita. Nu-i asa ca devine totul mai simplu?
Doamna Golosoiu a insistat pe diferenta dintre nevoie si dorinta. Avem nevoie de obiectul pe care intentionam sa-l cumparam sau facem o achizitie din impuls? Veti spune ca e greu sa explici copilului cum sa nu isi doreasca ceva de care nu are nevoie. Si aveti dreptate. Ce vede copilul in supermarket, de exemplu, si isi doreste? Dulciuri, o jucarie asemanatoare cu celelalte 759 care il asteapta acasa. De dulciuri procesate nici nu mai vorbesc. E clar ca nu constituie o nevoie. A cinspeamilioana jucarie e clar ca nu e un must have. Dar cum facem sa explicam toate lucrurile astea?
Jocul in educatia financiara pentru copii
Eu am luat un set de bancnote din Pepco (8 lei). Sunt destul de multe si imita banii reali. Si am inceput sa ne jucam de-a magazinul. Alex si David erau vanzatorii, iar eu cumparatorul. Si vin la magazinul lor si verbalizez de fiecare data ce gandesc atunci cand aleg un obiect. Ii intreb cat costa tot ce vreau sa cumpar. De ce imi trebuie anumite produse pe care le pun in cos. Creierasul lor e ca un burete care absoarbe toate aceste informatii, cum nici nu ne dam noi seama.
Pentru parintii care vor sa-si evalueze cheltuielile lunare, mie mi s-a parut extrem de utila aplicatia CashControl. Versiunea gratuita este absolut suficienta pentru a tine un jurnal si a va face o idee despre cheltuielile lunare.
Un lucru interesant, pe care l-a spus doamna Golosoiu a fost si povestitul copiilor despre diferenta de pret, atunci cand obiectele par la fel. De ce unul este mai scump, iar altul mai ieftin. Copiilor le explicam ca probabil e o diferenta de material, ca un obiect lucrat manual inseamna mai multa munca, etc.
In aceeasi idee intra si salariul. De ce unii adulti castiga mai mult si altii mai putin? Le explicam copiilor ca pentru unele munci e nevoie de oameni calificati, in vreme ce altele sunt facute de oameni fara prea multa pregatire si care sunt platiti mai putin.
Un lucru e cert. Traim in perioada bugetului limitat si a optiunilor nelimitate. Daca vrem sa crestem adultii responsabili de maine, trebuie sa incepem de astazi sa le facem copiilor educatie financiara.
Evenimentul Digital Parents Talks – Educatia financiara a fost organizat de ParentingPR cu sprijinul Idea Bank si Conacul Golescu Grant.