Prajitura Alba ca Zapada, reteta clasica si gustoasa
Exista anumite retete de prajituri apreciate in fiecare familie. La noi, Alba ca Zapada troneaza in top, alaturi de amandina facuta in casa. Si pentru ca e racoritoare, aromata si usor acrisoara, o bucatica de prajitura Alba ca Zapada de la frigider e nemaipomenita in perioada calduroasa care urmeaza.
Asadar, v-am promis o reteta simpla. Iata ingredientele pentru prajitura Alba ca Zapada:
Foi:
– 7 linguri de zahar;
– 7 linguri de ulei;
– 7 linguri de lapte;
– 1 ou;
– 1 lingurita de amoniac stins in cateva picaturi de otet;
– 500g faina.
Crema:
– 1 litru de lapte;
– 6 linguri de zahar;
– 5 linguri de faina;
– o jumatate de pachet de unt;
– o lamaie, de la care veti folosi coaja rasa si sucul de la jumatate din lamaie – aici este dupa gustul fiecaruia;
– esenta de vanilie;
– nuca de cocos.
Cum se prepara prajitura Alba ca Zapada:
Pentru foi, amestecam toate ingredientele in ordinea descrisa mai sus, ultima adaugata fiind faina. Apoi ne folosim de tavile de la aragaz, foile se coc pe fundul tavilor. Impartim aluatul in 3. Pe hartie de copt intindem fiecare foaie, aproximativ cat dimensiunea tavii, apoi le urcam cu tot cu foaia de copt pe tava si punem la cuptor. Se coc foarte repede. In 5-10 minute sunt gata. Cum stiti ca sunt gata? Au o textura tare si foarte putin colorata.
Dupa ce coacem foile, le lasam sa se raceasca si preparam crema pentru prajitura.
Punem laptele la fiert, impreuna cu zaharul si amestecam pana se dizolva zaharul. Apoi adaugam faina cate o lingura si batem cu telul pana incorporam cele 5 linguri de faina. Dupa ce crema a fiert, o dam deoparte si o lasam sa se racoreasca putin.
Cand recipientul in care este crema, este suportabil pentru mana, adaugam untul, coaja rasa de lamaie si zeama de lamaie, dupa gust si dupa cat de acra este zeama. Eu pun zeama de la jumatate de lamaie si mai adaug, daca este cazul.
Apoi intr-una dintre tavile in care am copt foile montam prajitura. Punem prima foaie si apoi punem un strat de crema, apoi a doua foaie si iar un strat de crema, iar apoi cea de-a treia foaie si crema deasupra. Apoi presaram nuca de cocos si dam prajitura la frigider.
Ar fi de preferat sa stea pana a doua zi, dar daca nu mai aveti rabdare in 4-5 ore foile isi iau crema si o puteti portiona.
Pofta buna!