Reteta simpla si delicioasa de amandina
Amandina este printre cele mai „bronzate” prajituri din vitrina oricarei cofetarii… Cum nu testasem niciodata o amandina de casa, iar Alex, baietelul meu, e innebunit dupa delicioasele prajituri, am gasit o reteta simpla de amandine cu care sa-mi delectez odrazla dupa scoala. Una dintre acele zile „altfel” in care mami nu protesteaza la dulciuri si nu face apologia mancatului sanatos si a fructelor cu multe vitamine. Rezultatul a fost peste asteptarile noastre.
Reteta de amandina necesita urmatoarele ingrediente:
Blat:
– 150g faina
– 5 oua
– 200g zahar
– 4 linguri de cacao
– 1 pliculet de praf de copt
– 1 praf de sare
– 1 esenta de vanilie
Sirop pentru amandine:
– 400ml apa
– 200g zahar
– 2 pliculete capuccino de ciocolata
– 1 esenta de rom
Crema pentru amandine:
– 400g unt
– 200g zahar pudra
– 3 linguri de cacao
– 1 esenta de rom
Glazura:
– 300ml smantana dulce
– 250g ciocolata amaruie
Cum se prepara prajitura amandina?
Incepem cu blatul. Se mixeaza ouale, pana se formeaza o spuma, apoi se adauga zaharul treptat, iar la final compozitia devine galben pal. Se adauga esenta de vanilie.
Separat se amesteca faina, cacaua, praful de sare, praful de copt, apoi se adauga peste compozitia cu oua. Se amesteca usor cu lingura pana ce se omogenizeaza.
Aluatul se pune intr-o tava tapetata cu hartie de copt, se niveleaza si se da la cuptor 30-40 de minute. Se scoate si se lasa la racit, la temperatura camerei.
Separat se prepara siropul:
Se pune apa intr-o craticioara, se adauga zaharul, praful de capucino si esenta de rom. Se pune pe foc pentru 2-3 clocote si se da deoparte.
Cum preparam crema de amandina?
Intr-un bol incapator se pune untul la temperatura camerei, apoi se adauga zaharul pudra si cacaua, apoi romul. Se amesteca usor cu spatula pentru a nu se imprastia zaharul pudra, apoi se foloseste mixerul. Se obtine o crema de ciocolata foarte aromata.
Cum facem glazura pentru prajitura
Smantana dulce se pune intr-o cratita, pana aproape incepe sa fiarba. Se ia de pe foc si se pune intr-un bol, impreuna cu ciocolata rupta cubulete si se lasa 3 minute. Apoi se amesteca cu un tel si va rezulta o glazura foarte simpla si delicioasa.
Apoi se taie blatul pe orizontala in doua.
In tava in care am copt prajitura, punem folie de plastic, pentru a putea scoate prajitura usor la final. Apoi punem in tava prima parte din blat. Insiropam si punem crema preparata mai devreme, din care am oprit 2 linguri pentru decor. Apoi asezam cealalta parte de blat, care se insiropeaza, la fel ca prima parte. Apoi se acopera cu celofan si se da la frigider pentru cel putin 2 ore.
Se scoate amandina din tava. Se taie in cuburi, in marimea dorita, apoi fiecare cub se glazureaza cu compozitia de mai sus. Dupa ce glazura s-a intarit, decoram prajitura cu crema oprita mai devreme. Eu v-am pus aici ingredientele de la reteta originala, insa mie mi-a ramas cam jumatate din sirop si din glazura.
Amandina de casa are un gust divin. Pofta buna!
Buna.
Dimensiunea tavii ?
In loc de smantana dulce se poate folosi frisca lichida ( aici ma refer la meggle sau hulala)
Multumesc, edit
Buna Edit,
Tava a fost 25x35cm. Sa fiu sincera n-am incercat cu altceva in loc de smantana dulce, insa cu reteta asa cum am pus-o mai sus a iesit foarte gustoasa. Spor! Si sa ne spui cum ti-a iesit. 🙂