Jucarii prin rotatie – cativa pasi de ajutor
Carui parinte nu i s-a intamplat sa aiba covorul plin de jucarii, iar copilul sa se joace doar cu una, doua piese? De cele mai multe ori camera copiilor este un magazin in toata regula, un magazin de jucarii fara rafturi. Copiii in general nu se joaca cu toata jucariile pe care le acumuleaza in timp si pe care le au permanent la dispozitie. E un dans cunoscut de majoritatea parintilor: seara le strangem, a doua zi le imprastiem pe toate pe covor si ne jucam cu un sfert dintre ele, in cel mai fericit caz.
La un moment dat ai mei erau foarte pasionati de puzzle-uri. Ne distram seara pe masuta din sufragerie si eram foarte incantata de pasiunea care antreneaza mintea copiilor. La un moment dat am luat doua puzzle-uri la interval scurt de timp. Stii cum e, iti pica in mana, stii ca sunt pasionati copiii, nu e prea scump, mai e si cu personajele preferate din desene animate… si reteta e gata. Atunci am realizat ca tu singur, ca parinte, iti poti anula propria investitie. O alta jucarie sau un alt joc, cumparate prea devreme dupa altele… le va anula pe acestea in preferintele copilului, ba chiar nu se mai uita la ele deloc. Si uite asa arunci banii pe fereastra.
A mai fost un moment de declic. Pusesem jucariile de cand erau mai micuti intr-o cutie pe balcon, nu foarte la vedere, cu gandul ca le voi da la un moment dat poate unul copil care nu are asa multe jucarii. Stiti cum e. De sarbatori in special se fac tot felul de campanii pentru copiii defavorizati si sunt apreciate si jucariile in stare buna. La un moment dat au gasit copiii cutia si au scos jucariile. Nu am cuvinte sa descriu bucuria de pe fetele lor cand si-au amintit de ele si cum redescopereau fiecare jucarie in parte, ca si cum atunci ar fi vazut-o pentru prima data, desi erau pentru o varsta mult mai mica decat a lor.
Atunci mi-am dat seama ca as putea face acelasi lucru si cu jucariile curente. Nu stiam la momentul acela ca rotatia jucariilor este un principiul al playful parenting.Care sunt avantajele rotatiei jucariilor?
- copilul se va concentra mai mult pe jucariile pe care le are la dispozitie;
- este stimulata creativitatea copiilor – vor inventa modalitati noi de joaca cu aceleasi jucarii;
- copilul va avea un mediu de joaca mai relaxat;
- nu le mai are imprastiate peste tot, fara sa le foloseasca (de multe ori calca pe piese de lego si nu e tocmai placut);
- entuziasmul redescoperirii jucariilor va fi mereu mare.
Cum facem?
- Adunam toate jucariile la un loc, intr-o singura camera.
- Aruncam ce este spart, prea deteliorat, puzzle-uri incomplete, etc.
- Ce ne-a ramas, punem pe categorii, in cutii si lasam prima cutie la indemana copilului.
- Jucariile din prima rotatie se strang cand copilul nu este prezent si se pun la indemana jucariile din a doua rotatie.
Ne putem folosi de cateva cutii de carton in care sa punem fie aceleasi categorii de jucarii, fie cate o jucarie sau un joc din fiecare categorie. Cele mai mari efecte se obtin la copiii de pana in 5 ani, dupa aceasta varsta joaca lor devenind mult mai structurata si functioneaza mai bine principiul cu gruparea jucariilor din aceeasi categorie. De ce? Copiii sunt mai mari si deja elaboreaza jocuri, construiesc, etc. Cand sunt mai mici e de preferat sa avem in fiecare cutie cate un joc diferit. De exemplu, putem include: carti, cuburi de construit, mingi, puzzle-uri, etc.
Foarte important! Nu includeti in rotatia jucariilor si jucaria preferata, de exemplu, un plus de care nu se desparte niciodata, eventual cu care si doarme noaptea. Ideea nu este sa devina o confiscare a jucariilor, ci sa se bucure de ele. La noi functioneaza. Voi cum procedati? Le lasati pe toate la indemana sau le dati copiilor pe rand? Daca aveti o alta metoda, va astept cu mare drag sa o aflam cat mai multi parinti si de ce nu, sa o si aplicam.