Ce joburi se cauta in 2016 in Romania si un sfat pentru angajatori

oferte-de-muncaSambata, la Premier Palace Hotel a avut loc conferinta „Femei de cariera”, organizata de Woman2Woman.ro si moderata de jurnalista Dorina Florea (sunt sigura ca o stiti de pe la stirile TVR). Fiind in week-end, a durat un pic mai mult cu organizarea juniorilor pe acasa, asa ca am pierdut, din pacate, primul speaker – Emilia Brazan, de la Google Romania.

Mi-a atras insa atentia prezentarea Adinei Sandor de la People Hunters. Si pare-se ca nu numai mie… In sala erau deopotriva tipe care isi doreau poate o schimbare in cariera sau cel putin se interesau de „pulsul” pietei muncii si femei cu propria firma, care au pus intrebari despre importanta unor aptitudini cand se afla fata in fata cu potentialul viitor angajat.

Adina a facut o radiografie a joburilor care se cauta acum cel mai mult in Romania si a viitorului pe care ea il proiecteaza in HR. Astfel, piata de software este in expansiune. Apetitul pentru tehnologie a dus la aparitia unor noi locuri de munca, inexistente pana acum cativa ani, precum zona de digital marketing. Se cauta programatori buni si este printre putinele domenii unde pozitiile de „juniors” sunt mai usor de accesat. De asemenea, expertii in vanzari sunt tot timpul cautati. Este un domeniu foarte dificil, cu target-uri care pun mare presiune pe angajati, plus presiunea actionarilor. Partea pozitiva este ca oamenii de vanzari pot veni si din alte zone, iar Adina Sandor a dat exemplul unui absolvent de conservator, foarte bun manager de vanzari.

Surprinzator, sunt foarte promovate cursurile si scolile care ofera studii in domeniul sanatatii si securitatii in munca, desi piata fortei de munca nu are o cerere atat de mare din partea firmelor. Putine companii au un departament de SSM, majoritatea au cel mult o persoana care se ocupa de asa ceva. In general aceste servicii se externalizeaza. Asadar, daca va doriti o diploma, poate ar fi bine sa evitati un astfel de domeniu, daca ne raportam la cererea de pe piata.

Ca si sfat pentru femeile antreprenor prezente la conferinta a fost sa verifice viitorul angajat, inclusiv la banalul scris. Sunt absolventi de facultate care nu stiu sa scrie corect. Prin urmare, va fi imaginea firmei cea care va avea de suferit.

Un sfat pentru studenti – sa aplice pentru programele de voluntariat, care sunt foarte apreciate. Compenseaza lipsa de experienta in munca si denota implicare. Companiile internationale ii numesc pe acei absolventi care s-au implicat in astfel de programe, angajati cu „high potential”.

Marturisesc ca acum 10-12 ani internship-urile nu erau asa de cunoscute, asa ca ma bucur mult pentru studentii si absolventii de acum. Daca avem mamici antreprenoare sau mame care isi cauta un alt job, sper sa va fie de folos informatiile si spor!

Ti-a placut articolul? Trimite-l si prietenilor!

Aboneaza-te la Newsletter si alatura-te parintilor din comunitate! Primesti pe e-mail ce apare nou pe Prescolar.ro!

* obligatoriu

Dezabonare | Actualizare date personale

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

* Checkbox GDPR is required

*

I agree