Gradinite fara bullying – o initiativa atat de necesara

Gradinite fara bullyingAcum un an Alex incepea clasa zero. Emotii, bucurii, griji, frici – o multime de sentimente amestecate.

Dupa o perioada de acomodare, in care doamna i-a mutat pe rand, pentru ca fiecare dintre ei sa stea in banca si mai in fata, dar si mai in spate, intr-o zi Alex spune ca trebuie sa ne punem in pat, sa vorbim. De obicei, ne asezam amandoi in pat si povestim diverse. Insa acum parea ceva foarte serios. Si era… Un coleg de clasa simtea nevoia ca in fiecare zi sa-l sicaneze pe Alex cu ceva: ba ii dadea penarul pe jos, ba se baga in fata lui la ora de sport, desi ar fi trebuit sa stea mai in spate, etc. Asa am facut cunostiinta cu bullying-ul. Noi nu ne-am confruntat la gradinita cu bullying-ul, dar se pare ca la scoala lucrurile s-au schimbat putin.

Statisticile spun ca in Romania, 82% dintre situatiile de bullying au loc in institutiile de invatamant, prin insulte, porecle, imbranciri, injuraturi sau intimidare la nivel de grup. Statisticile spun ca aceste fenomene pe care copiii le intalnesc inca de la gradinita iau amploare de la an la an.

Exista in acest moment o initiativa pe care o sustin cu drag. Asociatia Parintilor Isteti impreuna cu Itsy Bitsy FM lanseaza la inceput de an scolar proiectul „Gradinite fara bullying in Sectorul 3, Bucuresti”, finantat de Primaria Sectorului 3, Bucuresti.

In 2016, sesizările legate de fenomenul bullying in Romania au crescut cu 25% fată de anul precedent (conform Asociatiei Telefonul Copilului). Formele in care s-a manifestat fenomenul bullying au fost: insulte, jigniri, porecle, sarcasm (42,98%), loviri, imbranciri (38,58%) şi intimidare, denigrare, insulte cu privire la statutul social (18,44%). Agresorii au fost, in proportie de peste 97%, tot copii.

„Gradinite fara bullying” invită cadrele didactice să realizeze şi să folosească zilnic un EMOMETRU, instrument de cunoastere în grup a emoţiilor. Această practică zilnică la clasă va ajuta la dezvoltarea emoţională a copiilor, dar şi la crearea unui mediu şcolar mai benefic educaţiei.

Proiectul „Gradinite fara Bullying in Sectroul 3, Bucuresti” deschide seria unor proiecte de prevenire a bullyingului in randul copiilor de toate varstele, initiate de Itsy Bitsy FM si Asociatia Parintilor Isteti impreuna cu sustinatori din societatea civila si autoritati, care vor aduce o schimbare de impact in constientizarea nevoilor emotionale ale copilului, care genereaza comportament de tip bullying, contribuind astfel la o mai buna sanatate emotionala a copiilor.

Vrei sa incerci acasa cu copiii? Prietenii de la Itsy Bitsy FM ne spun cum se construieste EMOMETRUL si cum se utilizeaza.

Sper din suflet ca acest proiect sa se propage nu numai in celelalte sectoare, ci si la nivel national. Cred ca fiecare copil merita sprijinit, fie ca e din Bucuresti, Iasi, Cluj sau din ultimul catun din varful muntelui, fie ca vorbim de un copil agresat sau de un copil agresor. Un pas important este facut acum, de acesti oameni minunati si implicati.

Ti-a placut articolul? Trimite-l si prietenilor!

Aboneaza-te la Newsletter si alatura-te parintilor din comunitate! Primesti pe e-mail ce apare nou pe Prescolar.ro!

* obligatoriu

Dezabonare | Actualizare date personale

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

* Checkbox GDPR is required

*

I agree