Cum protejam imunitatea copilului? Ce ne facem cu un copil cu o imunitate scazuta?

Imunitate scazuta la copiiPentru cei mai multi copii, toamna coincide cu intrarea in colectivitate. Fie ca vorbim de cresa, gradinita sau scoala, odrazlele noastre sunt mult mai expuse la virusi, bacterii, etc. Si ne amintim nu cu prea mare drag de perioadele de imunitate scazuta, de febra, tuse, dureri in gat, muci sau stari de apatie pe care le „experimenteaza” copilul, in special iarna.

Ce putem face noi, parintii, pentru a intari acest sistem imunitar al copiilor? Intre noi fie vorba, si noi ar trebui sa procedam la fel. De ce? Simplu. Cum vorbim de imunitate la copii, la fel de valabila e povestea si la noi, adultii. In plus, nu isi doreste nimeni copii ai caror parinti zac pe langa ei.

Iata cateva lucruri simple si la indemana oricui pe care le putem face, mici sau mari:

1. Igiena corecta – spalarea mainilor, folosirea corecta a batistei, copilul sa stie ce sa faca, daca tuseste sau stranuta. Stiu ca e rutina, dar merita amintite. Fac parte din acea categorie de gesturi simple, dar care ne pot scuti de neplaceri sau le pot limita aria.

2. Somnul – copiii incep cu 14-16 ore de somn si ajung la o constanta de 8-10 ore/zi dedicate somnului. Odihna ajuta si organismul care e deja racit sa se refaca mai usor si mai rapid.

3. Joaca in aer liber – nu tine copilul in casa la cea mai mica adiere de vant. Noi am iesit si cand era foarte frig si intram in casa cu obrajii rosii, insa copiii nu raceau. Daca vorbim de adulti, o plimbare seara nu strica nimanui, cu atat mai mult cu cat pentru foarte multi jobul inseamna stat pe scaun la birou. Impuscam doi iepuri dintr-un foc! Facem miscare si ne crestem imunitatea.

Imunitate scazuta la copii

4. Alimentatia corecta si echilibrata – incepe cu alaptarea la san, care este cel mai mare bine pe care il poti oferi copilului, fizic nutritional, emotional. Apoi, cand sunt mai mari, nu ocoliti legumele si fructele de sezon. Nu degeaba mancam portocale iarna, cand chiar avem nevoie de vitamina C.

5. Feriti-va cat se poate de zahar – veti spune ca intra la alimentatie si aveti perfecta dreptate, insa este atat de nesanatos, incat merita „tratat” separat, in special cand vorbim de imunitate si mai ales de imunitatea la copii, acestia fiind foarte pofticiosi cand e vorba de dulciuri.. Insa, din pacate, zaharul inhiba sistemul imunitar. Cum? Acesta reduce semnificativ capacitatea globulelor albe de a distruge bacteriile.

Deteriorarea functiilor imunitare incepe la mai putin de 30 de minute de cand zaharul a fost consumat si continua timp de peste 5 ore.

Asadar, daca nu vorbim de o pofta pasagera, putem ocoli prajiturile. Oricum il consumam involuntar in aproape toate produsele. Verificati citind etichetele cu atentie.

Asadar, pe langa imunomodulatoarele pe care le cautam in fiecare toamna, in speranta ca vom trece mai usor peste sezonul rece, sunt si lucruri simple cu care putem ajuta organismul sa aiba o imunitate buna.

Un sezon rece cu cat mai putine peripetii sa aveti!

Ti-a placut articolul? Trimite-l si prietenilor!

Aboneaza-te la Newsletter si alatura-te parintilor din comunitate! Primesti pe e-mail ce apare nou pe Prescolar.ro!

* obligatoriu

Dezabonare | Actualizare date personale

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

* Checkbox GDPR is required

*

I agree