Cum sa iti inveti copilul sa fie generos

Stiu ca pare un cliseu, insa timpul a devenit atat de pretios pentru parinti incat, desi stim ce trebuie sa spunem copiilor si despre valorile pe care dorim sa si le insuseasca, uneori nu avem timp sau nu stim cum sa procedam pentru ca acesta sa inteleaga rolul generozitatii promovate de parinti. Asadar… invata copilul sa fie generos!

Cel mai bun exemplu in acest sens esti chiar tu. Asa cum daca te vede pe tine ca te uiti mereu la televizor si niciodata cu o carte in mana, nu va intelege de ce pe el il tot pui sa citeasca. Tot la fel nu va intelege de ce trebuie sa ofere o jucarie altui copil, daca pe tine nu te vede niciodata oferind dezinteresat.

Desi diferenta de varsta dintre copiii mei este de doar 1 an si 4 luni, acestia sunt complet diferiti la capitolul generozitate. Si aici ma refer la generozitatea necultivata. Cel mare nu ar fi dat o jucarie nimanui. In schimb, cel mic ofera ce i se cere chiar si cuiva pe care nu l-a vazut niciodata. Solutia a venit cumva firesc cand am hotarat impreuna sa oferim o masina unui baietel care nu avea nici o jucarie si stiam ca nu-si permit parintii sa-i cumpere.

Nu aruncati lucrusoarele ramase mici de la copii, mai ales ca de cele mai multe ori, acestea nu apuca sa se uzeze. Impreuna puteti organiza donarea lor catre copilasi ai caror parinti cu greu isi permit sa tina pasul cu ritmul alert in care cresc cei mici. Daca ii implicati in stransul si oferitul lucrusoarelor, copiii devin constienti de gesturi aparent banale pentru noi, adultii.

Prin urmare, nu ezita si invata copilul sa fie generos! Nu, nu spunandu-i-o, ci aratandu-i si implicandu-l activ.  🙂

Ti-a placut articolul? Trimite-l si prietenilor!

Aboneaza-te la Newsletter si alatura-te parintilor din comunitate! Primesti pe e-mail ce apare nou pe Prescolar.ro!

* obligatoriu

Dezabonare | Actualizare date personale

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

* Checkbox GDPR is required

*

I agree