Formulele de lapte praf contin nu doar taurina

lapte-praf-taurinaUnele formule de lapte praf pentru bebelusi contin taurina. Am auzit pentru prima data de acest lucru la o conferinta despre cresterea copilului si era sa cad de pe scaun cand exemplul a fost chiar laptele pe care l-am folosit si eu pentru copii.
Asa ca n-am stat pe ganduri si am inceput sa citesc. Si am descoperit niste chestii interesante si mai ales surprinzatoare. Taurina este un aminoacid care sprijina dezvoltarea neurologica si ajuta la reglarea nivelului de apa si saruri minerale din sange. Taurina se gaseste in mod natural in carne, peste si, tineti-va bine, in laptele matern.
Prin urmare, cand alaptam la san transferam si aceasta taurina catre bebelus. Este ca nu mai pare atat de nociva?

Oamenii care din diverse motive nu pot produce taurina trebuie sa manance alimente bogate in acest aminoacid sau sa ia suplimente alimentare. Asa s-a ajuns la suplimentarea cu taurina in laptele praf la sugarii care nu sunt alaptati la san. Capacitatea organismului la bebelusi in a face taurina nu este suficient dezvoltata, iar laptele de vaca nu ofera suficienta taurina. Majoritatea formulelor de lapte pentru prematuri si pentru copii cu varsta de pana intr-un an contin taurina – esentiala pentru dezvoltarea sistemului nervos si pentru prevenirea defectelor retinei.
Asocierea cu energizantele si cu suplimentele pentru sportivi face ca noi, parintii, sa devenim foarte sceptici, pe buna dreptate cand ne gandim ca un ingredient folosit la prepararea energizantelor apare in biberonul propriului copil. Insa de pe wikipedia aflam ca

Acesta substanta este produsa si de organismul uman, in special in muschi, creier, inima si sange. O persoana care cantareste 70 kg ar in mod natural aproximativ 70 gr. de taurina distribuita in tot corpul, adica de 70 de ori mai multa taurina decat o cutie de bautura energizanta, care contine 1 gr.

In plus, cantitatea de taurina din formulele de lapte praf este reglementata strict de legislatia europeana si adaptata nevoilor de crestere ale copilului. Ideal ar fi ca mama sa alapteze copilul cel putin pana la varsta de un an, iar aceste substante necesare dezvoltarii sale sa le ia din laptele matern, dar in cazul in care nu va alaptati bebelusul, nu evitati formulele cu taurina.

In schimb, un studiu facut de Asociatia pentru Protectia Consumatorilor arata niste concluzii interesante pentru noi, ca parinti:

– Doar 61% dintre produsele analizate au ca prim ingredient laptele;
– In cazul a 32% dintre produsele analizate, primul ingredient este zerul demineralizat. Zerul este subprodusul care rezulta din prelucrarea laptelui in branzeturi. Pentru a obține zerul praf demineralizat sunt extrase intre 70% si 90% din mineralele continute de zerul brut.
– La 7% dintre produsele analizate, primul ingredient e reprezentat de proteine din zer.

In ceea ce priveste cel de-al doilea ingredient din fiecare produs analizat, s-au constatat urmatoarele:

– Pentru 54% dintre produsele analizate cel de-al doilea ingredient este zerul praf demineralizat;
– in cazul a 31% dintre produsele analizate, cel de-al doilea ingredient il constituie uleiurile vegetale – exista producatori care nu menționeaza nici macar tipul de ulei vegetal folosit (Nestle – NAN 1, Humana 1, Lactovit, Vitalact) sau proveniența acestuia (agricultura clasica sau cea ecologica);

Sunt convinsa ca daca era vorba de agricultura ecologica, am fi aflat imediat.
Asadar in proportie de 86% dintre formulele de lapte praf de la rafturile magazinelor zerul este primul sau al doilea ingredient. Daca ne gandim ca listarea se face in functie de cantitate, este clar ca ne hranim copiii cu foarte mult zer.

Continutul de grasimi asimilate zilnic in a 4-a saptamana de viata variaza intre 21.45 gr (Nutricia, Milupa si Nutricia Bebelac 1) si 30 gr (Novolac 1), in timp ce in 100 ml de lapte matern, exista doar 4.2 gr de grasimi.
Ce fel de grasimi? In laptele matern acizii grasi saturati sunt prezenti in cantitati insignifiante, in timp ce in formulele de lapte praf acizii grasi saturati reprezinta intre 34 si 51 % din cantitatea de lipide.

Conținutul de glucide asimilat zilnic in a 4-a saptamana de viata calculat pe baza cantitatii de lapte preparat recomandat de fiecare producator variaza intre 46.8 gr (Nestle Nan Comfortis 1) si 73.26 gr (Lactovit). In 100 ml lapte matern exista 7 gr glucide. Important este ca in laptele matern se regaseste doar lactoza in timp ce in formulele de lapte praf carbohidratii sunt reprezentati si de maltodextrina, amidon si alte zaharuri. Exista si formule de lapte praf pe eticheta carora nu se specifica proveninta carbohidratilor (Novolac 1), desi este dreptul nostru sa stim cu ce ne hranim copiii.

Un alt ingredient important este cantitatea de sare. Un sugar hranit artificial in a 4-a saptamâna de viața primeste intre 276 mg si 875 mg de sare. Atentie! Si aici este valabil pentru orice produs alimentar, inclusiv cele pentru adulti sau copii mai mari. Cand citim eticheta in market, de multe ori suntem pacaliti citind cantitatea de sodiu. Ei bine, formula pentru a afla cata sare are un produs este urmatoarea: cantitatea de sare = cantitatea de sodiu x 2,5.

In laptele matern exista 16 mg sodiu la 100 ml lapte. Conform datelor furnizate de catre fiecare producator in declaratia nutritionala, continutul de sodiu variaza de la 15,7 mg/100 ml (Lactovit) la 30 mg/100 ml (produsul Holle 1).

De asemenea, conform unui studiu realizat de Universitatea din Keele, Marea Britanie, in unele formule de lapte praf s-a gasit aluminiu intr-o cantitate de 40 de ori mai mare decat cel prezent in laptele matern si de cateva ori mai mare decat cel admis in apa potabila. Prezenta aluminiului in laptele praf se datoreaza echipamentelor de productie si ambalajelor din folie de aluminiu. Conform studiului, un bebelus poate ingera zilnic peste 600 micrograme de aluminiu, fapt ce poate genera boli gastrointestinale si poate impiedica buna functionare a functiilor renale.

Asadar, cantitatea de zer, sare, zahar si toate acele alte ingrediente imposibil de pronuntat, prezente in laptele praf pentru bebelusi ar trebui sa ne preocupe in egala masura. Faceti poze ale listei de ingrediente pe diverse formule, cautati informatii si, daca este nevoie, schimbati laptele praf.

Ti-a placut articolul? Trimite-l si prietenilor!

Aboneaza-te la Newsletter si alatura-te parintilor din comunitate! Primesti pe e-mail ce apare nou pe Prescolar.ro!

* obligatoriu

Dezabonare | Actualizare date personale

Un comentariu la „Formulele de lapte praf contin nu doar taurina

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

* Checkbox GDPR is required

*

I agree