Cum ne protejam copiii de caldura excesiva
Vara aceasta pare ca a venit brusc direct cu canicula. De la o primavara mai racoroasa, ne-am „aruncat” direct in 35-36 de grade. Nu e usor de suportat nici de noi, adultii, insa pentru copii e o perioada cu un disconfort si mai mare. De multe ori uita sa bea suficienta apa pe parcursul zilei, preocupati fiind de un joc inventat sau de pregatirea unui spectacol, cu momente amuzante asa cum a facut piratul de la serbarea de sfarsit de an, la gradinita. E atat de usor pentru un copil sa-si creasca disconfortul!
Cand ajungem la temperaturile caniculare, incerc sa tin cont de cateva reguli atunci cand vine vorba de copii.
1. Hidratarea corecta
Asa cum va spuneam mai sus, copiii mei uneori se iau cu joaca si uita pur si simplu sa bea apa. Anul trecut le-am facut un loc pe mobila, unde stiu ca sunt canitele lor de apa si s-au obisnuit. Acum le pun la frigider o sticla de apa plata din care le adaug un sfert de canita. Astfel, apa lor e tocmai buna de baut, nici calda, nici foarte rece, sa deranjam gatul in plina vara. De asemenea, nu plecam afara fara apa in rucsac.
2. Mancarea
Odata cu incalzirea excesiva de afara, mesele noastre au devenit mai usoare. Si ale copiilor la fel. Preferam supele, salatele, fructele, lactatele racoritoare si in general evitam mancarurile care se digera greu. Si nu dam copiilor mancaruri foarte calde intr-o zi caniculara.
3. Imbracamintea adecvata
Am oroare de imbracamintea din fibre sintetice la copii. De ce? Sunt foarte putini copii extrem de calmi, care nu alearga in parc sau nu-si doresc sa se urce pe topogane sau pe miniperetii de escaladat din parc. Asadar daca noi, doar fiind atenti sa nu pateasca ceva si facand incomparabil mai putina miscare decat ei, transpiram, cu atat mai mult trebuie sa fim atenti la imbracamintea lor.
Nu purtam tricouri inchise la culoare. Daca sunt baieti, nu inseamna ca trebuie sa ne imbracam in bleumarin inchis. E o placere si o relaxare pentru privire cand intri intr-un magazin cu hainute de copii, tocmai datorita culorilor pastelate si a diversitatii cromatice. Asadar, hainutele este de preferat sa fie din bumbac sau in, sa lase pielea sa respire si in culori deschise.
De asemenea, palarioarele pe cap sunt sfinte! Nu iesim niciodata cu capul descoperit.
4. Cremele de protectie
De obicei ne gandim la cremele de protectie solara, cand facem bagajele si ne pregatim de mare. Insa daca mergem in parc si uneori mai intarziem intoarcerea acasa din varii motive, fie am descoperit un loc de joaca nou, fie ne-am facut un prieten nou si ne distram de minune, nu uitam sa ne dam cu crema de protectie solara inainte sa plecam afara. Este acelasi soare si la mare, si acasa si din pacate, chiar arde pielea puiutilor.
5. Pranzul feriti de soare
Adeseori vedem pe strada batrani care merg in timpul pranzului la piata sau mamici cu bebelusi, plimband carucioarele sa tina copiii cat mai mult afara. Insa cu greu se poate numi „la aer” mersul la 35 de grade la umbra. Incercam sa ne ferim de statul afara in canicula cat se poate. Nu doar cei mici vor fi afectati, dar cu siguranta nici eu nu m-as simti prea bine, iar responsabilitatea copiilor mei ma face sa ma gandesc de doua ori la anumite gesturi extreme.
6. Iritatiile
Unii copii se irita extrem de usor, altii nu. Eu am doi, David este din acei „unii copii”, iar Alex din „altii” si va jur ca sunt ai mei amandoi. David se irita vara si de la un tricou cu guler. Nu mai spun, ca am taiat toate etichetele de la bluze.
Aici fiecare are experienta proprie. Cand erau bebelusi, pentru mine Sudocrem a fost un prieten foarte bun. Acum, pentru ca exploram si ne cataram, iar uneori se mai lasa cu julituri, pudra de talc obisnuita mi se pare excelenta. Functiona si cand eram copil si aveam vreun accident cu „patinele” (un fel de role acum, dar cu rotitele asezate ca la masina), functioneaza si acum. Ei bine, aceeeasi pudra ma ajuta nu doar la juliturile copiilor, dar si cand se irita David. Spal putin zona, sterg prin tamponare cu un prosop de bumbac (sa fie pielea uscata) si aplic un strat subtire de pudra de talc. Ii trece foarte repede.
De asemenea, nu sunt recomandate hainutele stramte, care predispun la iritatii.
7. Dusurile
Cred ca e inutil de precizat in 2016 ca trebuie sa facem dus zilnic. Daca iesim inainte de pranz in parc, facem dus si imediat ce ne-am intors, inainte de masa de pranz. De ce? Secret! 🙂
Glumesc, dar cam stiti voi de ce: praf, mizerie, transpiratie, senzatia faina de curat si de racoare de dupa, somnul relaxat al copiilor, etc.
Voi cum ii protejati pe micuti de caldura?