Scarlatina La Copii – Simptome, Cauze, Tratament

Cand auzim de vreun coleg de gradinita sau scoala al copilului ca are una dintre celebrele boli ale copilariei, ne impacientam, incepem sa-l analizam, facem investigatii. Perfect normal! Insa trebuie sa recunoastem – fie ca vorbim de varicela, rubeola, rujeola, oreion sau scarlatina, speram mereu sa nu ne numaram printre „norocosi”.

Dar daca se intampla si „norocul” se numeste scarlatina, iata cateva informatii de ajutor. Cu alte cuvinte, sa stim care sunt reactiile si ce urmeaza.

Scarlatina la copii – ce este?

Scarlatina este o boala infecţioasa contagioasa cauzata de difuzarea in organism a toxinelor secretate de streptococul de grup A. Toxiinfecţia se dezvolta plecand de la un focar purulent cu localizare faringoamigdaliana (angina).

Scarlatina apare in special in gradinita si scoala, mai ales primavara si toamna. Ea se trans­mite prin inhalarea picaturilor de saliva emise de un subiect infectat cu streptococul de grup A. De asemenea, contaminarea se mai poate realiza prin obiecte, alimente contaminate cu bacteria respectiva. Nu exista vaccin impotriva scarlatinei.

Spre deosebire de alte boli ale copilariei, precum varicela, rubeola, rujeola si oreion, scarlatina este cauzata de o bacterie si nu de un virus. Responsabil de aparitia ei este streptococul beta-hemolitic de grup A.

Cum se manifesta scarlatina la copii

Perioada de incubatie dureaza de obicei 3-6 zile. Apoi debutul bolii este brusc, cu febra mare (de 38-40°), frisoane, stare de rau general, angina, greata, vome repetate, inapetenta, uneori dureri abdominale. Angina determina dureri in gat.

Eruptia cutanata apare dupa 12-48 ore de la debutul bolii (aparitia febrei). Eruptia scarlatinoasa se anunta printr-un usor prurit si incepe pe gat, umeri si partea superioara a toracelui si spatelui si apoi se intinde in cateva ore pe tot corpul. in cazuri obisnuite, eruptia cutanata atinge cea mai mare dezvoltare in 2-3 zile a bolii, se mentine 36-48 de ore si apoi se stinge treptat, disparand in cazuri de gravitate medie dupa 7-8 zile de la debutul bolii.

La palpare, pielea este aspra, datorita eruptiei.

Cum se transmite scarlatina

De cele mai multe ori, copiii iau de la colegii de gradinita sau scoala pe care respiratorie. Un copil afectat vorbeste si transmite si celorlalti, prin aer, particule de saliva infectate. De asemenea, stranuta sau tusesc in apropierea colegilor. Chiar daca au fost invatati sa puna mana la gura, mana poate merge apoi o jucarie pe care o mai ating inca 5-6 colegi doar in aceeasi zi. Acesta este si motivul pentru care este mai raspandita in gradinite si scoli. Copiii nu stiu sa se fereasca. Si e normal.

Tratamentul scarlatinei

Medicii recomanda, in cazul scarlatinei, administrarea de antibiotice. Atentie! Medicul prescrie antibioticul in functie de caz si toleranta copilului. Baietelul meu cel mare, de exemplu, este alergic la un anumit tip de antibiotic. Asadar, tratamentul se ia strict in functie de ce prescrie medicul. Odihna este o componenta importanta a tratamentului.

Din pacate, asa cum spuneam, nu exista un vaccin de preventie impotriva scarlatinei. Insa o persoana care a fost afectata de scarlatina dobandeşte o imunitate durabila faţa de aceasta boala. Partea plina a paharului!

Ai vostri au avut scarlatina sau alte boli ale copilariei? Daca da, cum au depasit perioada?

Ti-a placut articolul? Trimite-l si prietenilor!

Aboneaza-te la Newsletter si alatura-te parintilor din comunitate! Primesti pe e-mail ce apare nou pe Prescolar.ro!

* obligatoriu

Dezabonare | Actualizare date personale

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *