Ciorba de perisoare – reteta simpla si rapida

ciorba-de-perisoareUna dintre ciorbele mele preferate este ciorba de perisoare – e acrisoara, usoara, mai ales daca folositi carne de vita slaba sau alegeti sa faceti pentru cei mici o ciorbita de perisoare cu piept de pui si nu in ultimul rand chiar se prepara relativ rapid. Perisoarele au aceasta calitate apreciata de cine nu vrea sa stea 5 ore in bucatarie – fierb repede. Eu personal nu folosesc orez in perisoare. Prefer sa adaug o mana nu neaparat foarte zdravana de orez direct in ciorba – „defect” de la mama. 🙂
Ca legume, puneti in ciorba de perisoare ce va place: telina, morcov, pastarnac, cartof, ardei gras, fasole verde, mazare, etc. Eu nu pun cartofi atunci cand ma pot lipsi de ei, deoarece mezinul familiei e mare fan cartofi. Fara piure si lactate sub orice forma, cred ca as avea o problema mare cu mancarea in ceea ce-l priveste.

Asadar ce cumparaturi facem pentru o ciorba delicioasa de perisoare:

  • 500 de grame carne tocata (vita slaba, porc sau piept de pui, dupa preferinta);
  • 1 ou;
  • 2 cepe;
  • 1 morcov mai maricel;
  • o bucata de telina (daca o luati pe cea mare, olandeza, puneti o felie, iar daca o luati pe cea mai mica, romaneasca, puneti jumatate de telina);
  • 1 ardei gras;
  • o bucata de pastarnac;
  • o mana de orez;
  • o cutie de rosii taiate cubulete, din aceea de 300g;
  • 500ml bors;
  • o mana de leustean proaspat.

Ceapa se curata si se toaca marunt si se pune la fiert. Morcovul, telina si pastarnacul eu le dau pe razatoarea mare si le adaug in ciorba. Intre timp toc ardeiul cubulete si-l pun si pe el. Dupa ce mai fierbe putin, adaug orezul spalat inainte. Lasam legumele sa fiarba pana cand gustam orezul si este fiert si ne ocupam intre timp de perisoare.

Amestecam carnea tocata cu un ou si sare, dupa gust, iar cand orezul este fiert le adaugam treptat in ciorba. Facem perisoarele intotdeauna cu mana umeda si le formam de marimea unei nuci. Le adaugam in oala pe rand si nu in acelasi loc. Veti vedea ca treptat perisoarele fierte vor urca la suprafata. Le lasam la fiert aproximativ 15 de minute, apoi adaugam rosiile cubulete. Dupa ce mai lasam sa fiarba ciorba, adaugam borsul si cand ciorba este gata adaugam o mana de leustean, de preferat proaspat tocat. Daca nu avem, apelam cu incredere la cel din congelator.
Pofta buna!

Ti-a placut articolul? Trimite-l si prietenilor!

Aboneaza-te la Newsletter si alatura-te parintilor din comunitate! Primesti pe e-mail ce apare nou pe Prescolar.ro!

* obligatoriu

Dezabonare | Actualizare date personale

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *