Cum ne protejăm copiii de gripă
Jobul de părinte este unul plin de provocări. Indiferent daca suntem in etapa colicilor, a primului dințișor sau dacă primii pași sunt o amintire ce ne starneste si acum emotii si zambete, dar se intampla cu ceva timp in urma, iar acum micuțul zburdă prin fiecare cameră cu viteza luminii, este rolul nostru de a le oferi un cadru sănătos pentru a se dezvolta.
In sezonul rece, de exemplu, trebuie să fim mult mai atenți din cauza gripei care poate avea efecte extrem de neplăcute atât pentru copil, cât și pentru părinți. Pentru a înțelege mai bine în ce constau pericolele și pentru a învăța să le evităm, trebuie, în primul rând, să știm cu certitudine ce este gripa și cum se manifestă.
Ce este gripa si cum se manifesta
Gripa este o infecție virală foarte contagioasă. Ea afectează pasajele aeriene ale plămânilor, fiind una dintre cele mai frecvente afecțiuni virale în perioada de iarnă. Dintre cele trei tipuri de virusuri gripale – A, B și C – doar primele două sunt cu adevărat periculoase și pot produce, în cazul în care nu se iau măsurile necesare, chiar epidemii.
Cum sunt copiii afectați de gripă
Copiii sunt predispuși la gripă, cei mai afectați fiind cei cu vârsta cuprinsă între 5-9 ani și, pe lângă asta, sunt și cei mai eficienți transmițători ai acesteia. Ea se transmite prin aer, strănut sau tuse, dar pentru scurtă vreme poate trăi și pe anumite suprafețe cu care copiii intră în contact în colectivități precum grădinița sau școala. Astfel, gripa are un mare grad de răspândire printre cei mici și riscul de a transmite virusul gripal durează în jur de șapte zile.
Printre cele mai importante lucruri în această perioadă este ca noi, părinții, să deosebim gripa de o simplă răceală și, astfel, să știm când este cazul să cerem sfatul medicului în legătură cu starea de sănătate a copilului.
Simptome raceala
În cazul răcelii, cele mai întâlnite simptome sunt:
- febră scăzută
- tuse ușoară
- strănut
- dureri în gât
- oboseală ușoară.
Răcelile dispar, de obicei, după câteva zile, în timp ce gripa are o perioadă mai îndelungată de acțiune, iar cazurile severe, netratate, pot duce la complicații grave, precum pneumonia.
Simptome gripa
Printre cele mai reprezentative simptome ale gripei regăsim:
- durere de cap în majoritatea cazurilor
- dureri severe ale corpului
- nas înfundat
- strănut
- tuse severă
- oboseală extremă
- dureri în gât.
În cazul copiilor sub 5 ani, cea mai bună soluție este să căutați sfatul medicului specialist. Prin intermediul unei polițe de asigurare medicală privată aveți oportunitatea de a beneficia de cele mai bune servicii medicale, alegând clinica sau spitalul, dar și medicul care să aibă în vedere starea copilului vostru.
Pentru copiii care au peste 5 ani, mersul la doctor devine necesar dacă febra continuă după trei zile sau dacă acesta prezintă secreții la nivelul ochilor sau îi curge nasul pentru mai mult de zece zile. Prin apelarea la serviciile oferite de unul dintre furnizorii de asigurări, precum MediHelp Internațional, părinții primesc acces la o rețea de peste 425 000 de clinici și spitale la nivel internațional. Copiii pot fi asigurați încă din prima zi de viață și în acest fel beneficiază de o îngrijire atentă în cazul în care vor fi afectați de gripă sau de orice altă afecțiune medicală. O asigurare medicală MediHelp creează cadrul necesar prin care părinții pot avea parte de servicii de consultație, diagnosticare și tratament rapid, fără timp mare de așteptare, la cele mai bune instituții medicale din țară sau străinătate.
Care sunt cele mai bune modalități de a preveni gripa
- Vaccinarea antigripală – deși voci tot mai vizibile contestă ideea vaccinării, este important să ascultați opiniile specialiștilor din domeniul medical și să vă vaccinați atât voi, cât și pe cei mici. Imunizarea cu vaccin antigripal este cea mai eficientă metodă pentru prevenirea contactării virusului. Medicii recomandă ca vaccinul să fie făcut în perioada octombrie-decembrie, producerea anticorpilor durând câteva săptămâni.
- Igiena strictă a mâinilor – câteva reguli simple pot juca un rol major în a-i ține departe pe micuți de gripă. Una dintre ele este spălarea mâinilor. Așa cum am menționat, virusul gripei poate rezista o scurtă perioadă pe obiectele din jur. Este un lucru bine știut că cei mici duc mâna la gură, nas sau ochi constant, nepunându-și întrebări în legătură cu microbii care pot intra astfel în contact. Spălarea mâinilor de cât mai multe ori reprezintă cea mai bună prevenție în această situație.
- Protejarea sistemul imunitar – un sistem imunitar puternic are șanse mai mari să lupte cu infecțiile decât unul slăbit. Cum poți face asta? Asigură-i copilului tău o dietă formată din alimente cât mai sănătoase și naturale, iar astfel va avea destulă vitalitate să evite virusul. Ai grijă și să aibă parte de îndeajuns de mult somn odihnitor în care corpul să își refacă resursele, acestea fiind cele mai importante arme împotriva infecțiilor.
- Evitarea locurilor aglomerate – acest lucru poate fi destul de greu, mai ales în marile centre urbane. Cu toate acestea, în cazul unei epidemii sau dacă cel mic manifestă simptome de gripă, cea mai bună soluție este de a reduce situațiile în care copilul are contact cu mediul exterior.
- Încheierea unei asigurari medicale private – prin beneficiile oferite de o asigurare medicală MediHelp, părinții vor dobândi acces la serviciile medicale de cea mai bună calitate în orice moment. Pot alege instituția medicală și medicul la care să își trateze copilul, asigurarea acoperind și costurile unei eventuale spitalizări.