Cum economisești pentru viitorul copilului tău? Trei idei care te vor ajuta
Noi, romanii, nu suntem neaparat recunoscuti pentru felul in care ne gestionam eficient veniturile. Tentatiile sunt diverse, banii se cheltuie usor. Insa criza din 2008 ne-a determinat sa fim un pic mai atenti la bani.
Economisim pentru vacante, ne gandim la pensie, insa voi v-ati gandit sa economisiti pentru copii? Iata cateva idei care te vor ajuta sa alcatuiesti un plan de economisire pentru copilul tau – pe care sa il adaptezi la propriile obiective, dar si la stilul personal de a economisi.
Stabileste-ti un obiectiv: pentru ce economisesti?
Economisesti pentru studiile copiilor – in tara sau in strainatate? iti doresti sa il sustii cu o suma de bani atunci cand se casatoreste sau isi cumpara primul apartament? Doresti sa ai, pur si simplu, o suma de bani deoparte pentru momentul in care va creste si vor aparea cheltuieli suplimentare legate de scoala si educatie, de vacante sau de dorintele unui adolescent?
Atunci cand stii pentru ce economisesti, motivatia ta va fi mai puternica. in plus, vei putea face un calcul, fie el si aproximativ, pentru a sti care este suma de bani pe care ai nevoie sa o economisesti lunar pentru a-ti indeplini obiectivul.
Alege modalitatea de economisire
In functie de obiectivul pe care ti-l propui, poti stabili modul in care economisesti. Un depozit sau cont de economii pentru copii, de exemplu, iti va oferi o flexibilitate mult mai mare decat alte tipuri de economisire.
Depozitul iti ofera acces la bani oricand sau la un anumit termen. Ce am observat este ca dobanda la depozitele pentru copii este deseori mai mare decat cea pentru depozitele clasice.
Daca ti-ai propus sa ai la dispozitie o suma de bani pentru diverse nevoi ce pot aparea atunci cand micutul tau va creste, flexibilitatea unui depozit bancar te va ajuta.
O alta solutie la indemana, care iti va permite sa oferi copilului tau o suma importanta de bani atunci cand va creste, este o asigurare destinata celor mici. Produsul – in functie de varianta pe care o alegi – are avantajul multiplicarii sumelor cu altele noi, rezultate din investirea banilor economisiti.
Un alt aspect important, daca te hotarasti sa economisesti pentru copilul tau prin intermediul unei asigurari, este accesul restrictiv la sumele economisite. Acestea nu vor putea fi utilizate oricand, ci doar in anumite conditii.
Daca esti constant tentat sa utilizezi economiile pentru diverse cheltuieli curente si stim toti ca apar mereu, o asigurare pentru copii va fi o idee buna pentru tine, restrictionand accesul la bani.
Economisirea pentru copii si investirea sumelor in fonduri mutuale sau chiar in actiuni si alte instrumente financiare reprezinta o alternativa pe care o poti lua, de asemenea, in considerare. Aceasta alternativa necesita insa cunostinte din zona financiara, pentru ca riscurile sunt mai mari, pe masura potentialului mai mare de castig.
Cel mai important insa este sa investesti in instrumente financiare pe care le intelegi.
Deschide un cont de economii pentru copii cu dobanda avantajoasa
Daca iti doresti o modalitate de a face economii pentru copii simpla si sigura, cu acces permanent la bani si dobanda avantajoasa, depozitul ING Economii pentru Copii ar putea fi varianta ideala pentru tine.
Faci mai multe cu banii tai atunci cand alegi un depozit bancar cu dobanda peste medie, care se va aduna in timp si va adauga un plus economiilor tale. Depozitul ING pentru copii, de exemplu, are o dobanda avantajoasa, compusa din dobanda fixa de 1% pe an si un bonul trimestrial de 1% pe an, ce va fi depus direct in contul copilului, pentru sumele nou economisite.
Depozitul iti permite sa depui sume oricat de mici, chiar si 5, 10 sau 100 de lei pe luna, dar si sa te folosesti oricand de bani, transferandu-i din contul de economii pentru copii in contul curent.
in plus, nu ai comisioane pentru deschiderea, administrarea sau inchiderea contului ING Economii pentru Copii. Nici incasarile in acest cont, transferurile sau cardurile atasate nu sunt comisionate.
Este o idee! Voi v-ati gandit sa economisiti pentru copii?