Infectii respiratorii la copii – cum crestem imunitatea

Saptamana trecuta a inceput oficial Maratonul de Sanatate, iar dr. Valeria Herdea ne-a vorbit despre infectiile respiratorii la copii. Cum subiectul este de mare interes pentru mine, dar si pentru multi alti parinti, iata cate ceva din ce s-a intamplat / discutat la Libraria Humanitas, acolo unde a avut loc evenimentul.

Nu intamplator, seara a debutat cu un recital de flaut. Am aflat apoi ca instrumentele de suflat ajuta foarte mult un copil cu probleme de ordin respirator si ca exersatul la un astfel de instrument creste capacitatea pulmonara de 1,5 ori. N-am stiut. Ca orice mamica grijulie luasem in calcul destule tratamente naturiste (si cine e parinte stie despre ce vorbesc), insa chiar nu ma gandisem la instrumentele muzicale, ca ajutor in tratarea afectiunilor respiratorii.

D-na dr. Herdea a subliniat importanta preventiei, cand vorbim despre infectii respiratorii la copii si ne-a reamintit calendarul vizitelor necesare la medicul pediatru, chiar in situatia in care copilul nu are nici o problema:

– pana la un an, trebuie mers in fiecare luna la pediatru;
– 1-3 ani, o data la 5-6 luni, chiar daca totul e ok, copilul este mic si trebuie verificat;
– 3-7 ani, macar o data la 6-8 luni;
– dupa 8 ani, macar o data pe an.

Cand apelam la punga, sertarul, frigiderul cu zona de medicamente trebuie sa verificam cel putin doua lucuri:

– ambalajul, sa fim siguri ca din graba si ingrijorare fata de starea copilului nu confundam ambalajele;
– sa scriem, fie pe ambalaj, fie intr-un post-it notes pe care sa-l lipim pe frigider, data la care am deschis prima data un sirop, de exemplu, care are un termen mult mai scurt de garantie, de la momentul desigilarii (Ibalginul de exemplu este valabil 6 luni din momentul deschiderii).

La Maratonul de sanatate am aflat ca 6-8 viroze pe an sunt normale. In schimb, 2-3 pneumonii/an netratate corect ne transforma copilul intr-un candidat la astm bronsic. Nu exista un panaceu universal si nici un vaccin unic care sa ne protejeze de toate bolile, nici pe noi, nici pe copiii nostri.

Ce putem face pentru a ne imuniza copiii?

– Ii scoatem afara pana la -7 grade Celsius, exceptie perioadele cu vant foarte puternic;
– O data la 50 de minute, 10 minute aerisim camera in care sta copilul. Daca ni se pare prea rece, il mutam in alta camera cat aerisim;
– Incercam sa-i dam cat mai multe vitamine din fructe si legume. Spre bucuria mea, am constatat ca sursele bio devin din ce in ce mai accesibile. Ieri am cumparat de la un hypermarket mere mari bot-de-iepure, pentru copii. 1,7lei/bucata. Nu va spun ce aroma aveam in bucatarie, ca pe vremea copilariei;
– Hidratarea este foarte importanta. Eu am constatat uneori ca ai mei copii uita sa bea suficienta apa. Se iau cu joaca si pur si simplu la un moment dat cer un pahar mare de apa pe care il beau pe tot. Ce fac? Fiecare are canita lui, viu colorata, diferita de a fratelui si am grija sa o umplu si sa aiba un loc stabil in camera. Si uite asa cel mic se scoala acum noaptea si se duce la locul cu canita de apa de pe mobila. Ok, camera are geamurile spre strada, asa ca e o lumina difuza de afara mai tot timpul; 🙂
– Perna este individuala – nu facem schimb de perne nici intre copii;
– Ideal ar fi sa aibe si un prosopel la baie separat de restul familiei sau de fiecare dintre copii, daca aveti mai multi;
– Sportul creste imunitatea organismului, asadar nu ocoliti orele de inot, tenis, etc. Important e sa vedeti ce-i place, la ce reactioneaza;
– In lunile care contin in denumire litera „r”, administram imunomodulare, in special primavara si toamna. Le puteti da pe principiul doua luni da si una nu sau o luna le dati si o luna faceti pauza.

Ce am mai aflat?

Daca unul dintre parinti are o alergie, sansele ca si copilul sa dezvolte o alergie sunt de 30%. Daca ambii parinti au o alergie, sansele ca si cel mic sa fie alergic cresc la 60%.
Suplimentele de imunitate isi arata rezultatele chiar si in 3 ani, insa daca scadem considerabil episoadele de infectii respiratorii, de exemplu, eu zic ca merita perseverat.
Secom recomanda First Defense si Colostrum cu probiotice. Eu recunosc ca nu le-am incercat pana acum, insa mi-au starnit interesul. Daca va intrebati ce am folosit – Septilin Sirop de la Himalaya Herbal si am fost foarte multumita.

Ti-a placut articolul? Trimite-l si prietenilor!

Aboneaza-te la Newsletter si alatura-te parintilor din comunitate! Primesti pe e-mail ce apare nou pe Prescolar.ro!

* obligatoriu

Dezabonare | Actualizare date personale

3 comentarii la „Infectii respiratorii la copii – cum crestem imunitatea

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *