Care este semnificatia impodobirii bradului de Craciun

Zilele acestea este, printre altele si despre brad. Intrebarile si discutiile sunt: brad artificial sau brad natural? Brad natural taiat sau brad in ghiveci? Si fiecare alegere vine cu un sir de argumente pe care le stim toti: ba ocrotirea padurilor, ba naturalul ca oricum brazii au fost taiati, iar mirosul acela de lemn de brad e nepretuit si asociat cu sarbatorile de iarna, ba varianta de brad in ghiveci ca se poate replanta intr-o curte, etc.

Dar de ce impodobim bradul de Craciun? Unii spiridusi ar spune ca e punct de reper pentru Mos Craciun. Cum altfel sa stie Mosul unde sa ne lase cadourile?!

Cei mai multi impodobesc bradul pentru ca asa stiu din copilarie. Au crescut cu bradul, iar in vremuri nu prea indepartate erau putine bucurii de Craciun. Un bradut si globuri colorate, cateva portocale luate de parinti aflati la locul potrivit, la momentul potrivit, cand „bagau” portocale.

Si totusi, de unde vine si ce simbolizeaza bradul de Craciun?

Semnificaţia impodobirii bradului de Craciun – simbolul bradului de Craciun

Se spune ca tradiţia impodobirii bradului este un obicei preluat de la popoarele germanice, bradul simbolizand prin forma sa triunghiulara Sfanta Treime, iar podoabele cu care bradul este impodobit insemnau cunoasterea si bogaţia, asemeni pomului sacru din Gradina Edenului, in care se gaseau merele-fructele cunoasterii.

La noi, dacii aveau un cult pentru brad, insa intr-o alta directie. Bradul facea parte dintr-un ritual, la nunta sau la moartea cuiva. Obiceiul inca se pastreza in regiuni din Oltenia si sudul Banatului. Astfel, in cadrul ritualului de inmormantare bradul reprezenta ’’nunta” mortului cu divinitatea si natura.

Ca simbol de Craciun, bradul a intrat in traditia noastra in anul 1866, adus in palatul regal de catre Carol I de Hohenzollern, iar de atunci romanii au preluat aceasta tradiție.

Bradul de Craciun era impodobit, la inceput, cu fructe, flori de hartie sau biscuiți. Exista, de asemenea, obiceiul ca in varful bradului de Craciun sa se așeze o stea, simbol al stelei care i-a calauzit pe magi pana la Betleem.

Asadar simboluri si semnificatii stravechi, care s-au pastrat pana in zilele noastre. Si bine au facut! Bucuria celor mici (si a celor mari, dar e secret!) in jurul bradului inseamna amintiri de nepretuit.

Ce surpriza i-am pregatit noi lui Mos Nicolae

8 cadouri pentru femei si barbati, sub 30 de lei

Voi impodobiti bradul de Craciun?

Ti-a placut articolul? Trimite-l si prietenilor!

Aboneaza-te la Newsletter si alatura-te parintilor din comunitate! Primesti pe e-mail ce apare nou pe Prescolar.ro!

* obligatoriu

Dezabonare | Actualizare date personale

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

* Checkbox GDPR is required

*

I agree