Mami, Te Supara Bila? Colecistectomia Sau Operatia De Colecist Pe Intelesul Tuturor

Colecistectomia sau operatia de colecist, cunoscuta popular si ca operatia de pietre la fiere este o operatie pe care medicul specialist o poate recomanda in urma unui diagnostic precum litiaza biliara sau calculi biliari, in functie de situatia particulara a pacientului.

Ce este colecistectomia sau operatia de colecist sau pietre la fiere

Operatia de colecist este o interventie chirurgicala utilizata pentru indepartarea calculilor situati in vezicula biliara si in ductul biliar. Acestia pot determina inflamatia vezicii biliare si chiar pancreatita (inflamatia pancreasului).

De ce dezvoltam calculi biliari si cine este predispus la litiaza biliara

Calculii biliari, cunoscuti popular si ca pietre la fiere, sunt niste depozite intarite ale secretiei ficatului, care se formeaza in vezica biliara (colecist) prin sedimentare. Cand bila nu reuseste sa dizolve complet colesterolul sau cand colecistul nu se evacueaza corect, se formeaza depuneri sub forma de cristale, care in timp dau nastere calculilor.

O pondere mai mare intre persoanele care ajung la litiaza biliara o au femeile. Alti factori de risc asociati sunt: varsta de peste 40 de ani, obezitatea, regimul alimentar dezechilibrat, bogat in grasimi, sedentarismul, stresul si nu in ultimul rand istoricul familiei. Asadar, uneori pur si simplu avem o predispozitie mostenita de a avea calculi biliari.

Avantaje colecistectomie laparoscopica:

  • durerea postoperatorie este mult mai redusa;
  • pacientul se mobilizeaza in cateva ore;
  • daca nu exista nicio complicatie, in maxim 72h pacientul deja pleaca acasa.

Care sunt pasii interventiei chirurgicale in cazul operatiei de pietre la fiere:

  • se realizeaza patru miniincizii la nivelul abdomenului;
  • se introduc instrumentele de lucru si laparoscopul (un instrument care are o camera video si o sursa de lumina);
  • vezica biliara este separata de tesutul sanatos si este scoasa prin una din miniinciziile abdominale;
  • chirurgul inspecteaza zona in care a fost vezica biliara pentru a se asigura ca nu exista complicatii;
  • se scot instrumentele, miniinciziile sunt suturate, de obicei cu fire resorbabile.

In cat timp te recuperezi dupa operatia de colecist

In trecut interventiile chirurgicale se realizau printr-o incizie la nivelul abdomenului de 10-25cm, ceea ce insemna o perioada de spitalizare de 5-7 zile si o recuperare mai greoaie. Astazi operatia de bila se realizeaza preponderent laparoscopic (colecistectomie laparoscopica). Autoarea acestui articol a avut o astfel de interventie la 5pm, iar in cursul noptii a mers singura la toaleta, asadar recuperarea este semnificativ mai rapida decat in cazul operatiei clasice de colecist. Apoi, asa cum spuneam mai sus, in maxim 72h pacientul este externat si primeste regimul alimentar de dupa operatia de colecist. Acesta va fi urmat timp de o luna, dupa interventia chirurgicala. Apoi pacientul va avea un regim de viata normal.

Medicul recomanda ca timp de 2 saptamani dupa operatie, pacientul sa evite efortul fizic intens. Vestea foarte buna este ca miniinciziile chirurgicale pot fi spalate cu apa si sapun in timpul dusului, asadar nu necesita o ingrijire speciala.

Daca medicul chirurg va folosi fire de sutura din material resorbabil, acestea nu necesita extragere. Daca va folosi fire neresorbabile, ele sunt scoase la 7 zile postoperator.

Desigur, cand auzim de operatie, fie ea si o colecistectomie laparoscopica, in primul rand ne intrebam daca putem lua in calcul o eliminare de pietre la fiere fara operatie. O astfel de varianta depinde de mai multi factori, unul dintre factorii importanti fiind chiar dimensiunea pietricelelor. Cel mai important este sa va consultati cu un medic specialist, acesta va face recomandari in functie de fiecare caz particular.

Ti-a placut articolul? Trimite-l si prietenilor!

Aboneaza-te la Newsletter si alatura-te parintilor din comunitate! Primesti pe e-mail ce apare nou pe Prescolar.ro!

* obligatoriu

Dezabonare | Actualizare date personale

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *