De Ce Sunt Importanti Dintii De Lapte
Dintii de lapte ai copiilor au o importanta deosebita pentru dezvoltarea unei danturi corecte si sanatoase pe termen lung. Poate ati auzit ca acestia nu sunt importanti, pentru ca oricum ei vor cadea la un moment dat. Este o greseala frecventa in credinta colectiva, din pacate.
De la dentitia de lapte a unui copil, un medic ortodont poate anticipa ce probleme pot aparea pe viitor. Acesta poate ajuta oasele copiilor sa creasca corect si tot tratamentul pe care il conduce are rolul ca dintii sa ramana in pozitia corecta.
Cu cat problemele de crestere osoasa sau de lipsa de spatiu sunt corectate mai devreme, in asa fel incat sa permita dintilor permanenti sa erupa cat mai aproape de pozitia lor corecta, cu atat stabilitatea dintilor pe termen lung va fi mai buna. Corectarea timpurie a problemelor dentare devine mai putin complicata, copiii vor fi mai cooperanti, tratamentul se va desfasura mai simplu si costurile financiare, de timp, emotionale vor fi mai putine.
Cand apar dintii de lapte
Eruptia dintilor de lapte se desfasoara in intervalul 6 luni – 2,5 ani si cuprinde 20 dinti, cate 10 pentru fiecare arcada. Incepand de la 6 ani, odata cu aparitia primilor molari permanenti pe arcada si pana la 12-13 ani, dintisorii temporari vor fi inlocuiti de cei permanenti. Este foarte important pentru copil ca toti acesti dinti sa ramana sanatosi pe toata durata existentei lor pe arcada.
Important!
Sanatatea si dezvoltarea dintilor temporari (de lapte) va afecta sanatatea orala pentru tot restul vietii, ceea ce inseamna ca este obligatoriu sa monitorizati sanatatea dentara a copilasilor inca de la aparitia primului dinte!
Ce rol au dintii de lapte
- Permit copilului sa mestece si sa manance cu usurinta si il ajuta deci sa aiba o alimentatie corespunzatoare. Ceea ce duce nu numai la sanatate orala, dar si la o buna stare de sanatate in general. Aparitia primului dintisor coincide, de multe ori, cu perioada diversificarii alimentare. Este o perioada stresanta pentru mame, dar la fel de grea si pentru copilasi.
- Ajuta copilul sa vorbeasca clar, sa dezvolte o pronuntie corecta. In felul acesta se reduce posibilitatea tulburarilor de vorbire de mai tarziu. Asadar, dintii de lapte lipsa pot afecta abilitatea copiilor de a forma cuvintele si a pronunta corect. Aceste probleme cu vorbirea in copilaria mica pot duce la dificultati mari mai tarziu – probleme de integrare sociala, de stima de sine.
- Ghideaza eruptia dintilor permanenti. Dintii de lapte tin locul deschis pentru dintii definitivi. Atunci cand acestia incep sa iasa la suprafata, vor avea locul pregatit de catre dintii de lapte. in felul acesta, sansele de a nu avea loc unde sa se dezvolte sau sa creasca inghesuiti scad. Daca un dinte de lapte este pierdut prea repede din diferite motive (cariere profunda complicata cu abces dentar), dintii de langa aceasta pot migra in spatiul lasat liber si astfel va deveni dificila cresterea dintelui permanent inlocuitor. Asa apar dintii inghesuiti. De aceea, este esential ca parintii sa ii invete pe copii despre igiena orala de foarte mici. Evitam aparitia cariilor.
- Sunt de ajutor pentru ca maxilarul si mandibula sa se dezvolte corect. Ca orice muschi, muschii fetei au nevoie de exercitii, pentru a se dezvolta corespunzator. Dintii de lapte sanatosi vor permite masticatia corecta, pentru ca acesti muschi sa se dezvolte cum trebuie. Daca ei nu se dezvolta, nici oasele mandibulare nu se vor bucura de o dezvoltare corepunzatoare.
Parintii au cel mai important rol!
In primul rand sa acorde dintilor de lapte atentie! Parintii pot preveni instalarea unor anomalii dentomaxilare la copii, asigurand astfel dezvoltarea armonioasa a danturii.
Sa nu uitam, dragi parinti, copiii nu pot decide pentru ei in aceasta perioada! Noi trebuie sa fim alaturi de ei, cu informatii si pricepere si cu ajutorul pe care specialistii ni-l pun la dispozitie!
Nu uitati, spalatul pe dinti si alimentatia corecta reprezinta primul si cel mai ieftin tratament pe care parintii il pot aplica acasa copiilor!
Material realizat de catre dr. Anca Oltean, medic primar ortodont, specializarea estetica dento-faciala, cu experienta in domeniu de 16 ani si peste 4,000 de cazuri tratate. Este primul medic roman si singurul admis ca membru titular in cadrul WSLO (World Society of Lingual Orthodontics) si ESLO (European Society of Lingual Orthodontics), doua dintre cele mai prestigioase societati de ortodontie linguala din lume.