Enterocolita la copii – Ce trebuie sa stii?
Tocmai ce am scapat de o enterocolita a copilului, asa ca iata cateva sfaturi pentru parinti. Pe scurt, enterocolita la copii este o afectiune a tractului digestiv, cauzata de infectii cu virusuri, bacterii, paraziti.
De unde am luat-o?
Noi am luat microbul din parc, de la nisipar si, din pacate, as vrea sa am o solutie-miracol la faptul ca se joaca cu galetusa si lopatica, iar tu stai langa el si nu ai cum sa-l stergi cu servetele umede non-stop. Si atunci, copilul mic da cu manuta pe la gura sau pe la nasuc si se joaca in continuare.
Cum se manifesta enterocolita la copii?
De obicei, copilul nu are pofta de mancare 2-3 zile. Apoi enterocolita debuteaza cu diaree, adica daca copilul are cel putin 3 scaune moi sau apoase pe zi, ar trebui sa-l trecem pe regim alimentar si sa folosim cu incredere sarurile de rehidratare. Intrebati la farmacie pentru ca sunt niste pliculete care se gasesc peste tot. Intr-o prima etapa sa nu-i mai dam copilului sa manance alimente care favorizeaza scaunele moi (smantana, iaurt, cartofi, rosii, castraveti, zahar, sucuri de fructe). Manifestarile se pot opri aici si atunci, cu un regim alimentar adecvat, sa nu fie nevoie de interventia cu medicamente sau poate deveni virulenta. In acest caz, copilul poate avea stari de greata, sa vomite chiar si apa pe care o bea (cum a fost cazul nostru) si, de asemenea, poate avea dureri de stomac (iarasi am bifat si la acest capitol).
Ce facem?
Ce va sfatuiesc este sa nu amanati si sa mergeti la medic. Noi ne-am prezentat de urgenta la camera de garda si pentru ca odrazla mea de 2 ani si 5 luni era deshidratata, i-au pus imediat o perfuzie. Am stat in spital trei zile, in prima zi a fost hranit doar prin perfuzie, iar de a doua zi era foarte vioi si a trecut pe regim cu covrigei uscati, branzica proaspata pe painica, carne de pui fiarta cu orez simplu, fiert si banane.
I-au mai pus perfuzie si a doua zi, in care i-au adaugat tratament pentru durerile de stomac si pentru tratarea diareei. Insa starea copilului era simtitor imbunatatita. A treia zi eram deja pe rontaiala maxima. Dupa zilele fara pofta de mancare si apoi cu toate manifestarile enterocolitei, acum ar fi mancat non-stop. Si nu, nu e vreun grasun.
Cat am stat in spital, i-au facut urmatoarele analize:
– coprocultura, coprocitograma si examenul coproparazitologic;
– hemograma completa;
– sumar de urina.
Foarte important! Nu neglijati regimul alimentar si chiar daca pare ca a trecut enterocolita, mentineti aceeasi alimentatie de regim inca 2-3 zile. De asemenea, nu introduceti antibiotice fara recomandarea medicului. In cazul nostru, de exemplu, nu a fost nevoie de antibiotic, desi copilul meu era destul de „ofilit” la internare.