Ce folosesc eu cand au copiii febra?
Pentru ca toate mamicile au parte de cate un episod de febra la copii, uneori mai „cuminte”, alteori mai virulenta, m-am gandit sa va spun astazi cum rezolv eu rapid si fara medicamente, febra ridicata a copiilor. Mai exact, ce folosesc eu cand au copiii febra si nu scade, ba din contra, la antitermice?
La ce temperatura a corpului se considera ca are copilul febra?
Copilul febril este cel la care, daca masuram cu termometrul intrarectal, acesta arata o temperatura a corpului de peste 38 de grade Celsius. Daca copilul tau are intre 38 de grade si 38,5 grade Celsius, atunci febra este mica. Avem motive de ingrijorare, dar nu de panica. Peste 39 de grade, cu siguranta as aplica metoda pe care o voi descrie mai jos.
Recomandari pentru febra la copii
In primul rand, tineti copilul cat puteti de sumar imbracat si nu uitati sa-i dati sa bea lichide (apa, ceaiuri, sucuri, etc). Sub nici o forma nu-l infofoliti. Nu ati face decat sa cresteti temperatura corpului. Ca o mica paranteza, cand Alex avea febra si era pana intr-un anisor, l-am dus la Spitalul de copii Grigore Alexandrescu si mi l-au dezbracat de tot si au lasat aerul conditionat pornit, ceea ce pentru mine la momentul respectiv a fost putin socant. Prin urmare, lasati-l prin casa sa se joace intr-un maieut si chilotel sau body, daca e mai micut si are temperatura corpului sub 39 de grade Celsius.
Medicul pediatru recomanda corect alternativ Panadol cu Nurofen, din 4 in 4 ore, adica am dat la 12.00 Panadol, la ora 16.00 dam copilului Nurofen/Ibalgin/Brufen. Va recomand sa cereti la consult reteta de Ibalgin sau Brufen si supozitoare cu Novocalmin. Spre deosebire de Nurofen, Ibalginul si Brufenul au aceleasi proprietati si sunt compensate. Novocalminul vi-l recomand pentru ca la farmacie nu se da fara reteta si ar fi bine sa aveti cateva supozitoare in casa, la nevoie. De asemenea, verificati intotdeauna prospectele la siropuri pentru a vedea exact unde va incadrati ca varsta a copilului si ca numar de kilograme.
Tratamentul de mai sus este foarte bun si, de multe ori, eficient.
Insa toti avem in familie bunici, matusi, prietene, care ne mai dau cate un sfat despre cum sa bagam sosete inmuiate in alcool/spirt/otet si apoi sa le punem copilului in picioare. Nu recomand din simplul motiv ca v-ati putea intoxica copilul cu alcool, deoarece acesta se absoarbe in piele.
Metoda care la noi a functionat intotdeauna, daca unul dintre copii a avut febra de peste 39.5 este impachetarea in cearceaf. Copilul se dezbraca de tot si apoi se impacheteaza pana la mijlocel intr-un cearceaf inmuiat in apa la temperatura camerei si stors bine. Cand simtiti ca cearceaful s-a incalzit, repetati operatia, de cateva ori, apoi puneti iarasi termometrul pentru a vedea care este starea copilului si daca i-a scazut temperatura.
Da, copilul nu e prea confortabil, insa daca ati vazut vreodata un puiut cu convulsii, metoda vi se va parea prea putin intruziva. Eram cu baietelul cel mare, de 3 ani si 7 luni, la un consult si in timp ce asteptam sa intru la medic, a venit un tatic in sosete disperat cu copilul in brate, cu convulsii. Bineinteles ca medicii si asistentele s-au ocupat sa stabilizeze copilul, dar sunt clipe pe care e bine sa le eviti, daca poti.
Tu ce metode folosesti atunci cand copilul are febra mare?