Tu stii cat de sigur este montat scaunul de masina al copilului tau?

Ca trebuie sa ne punem copiii in scaune auto e un lucru cert. Copiii nu se pot proteja siguri. Noi suntem responsabili pentru siguranta lor. Din pacate, statisticile nu arata prea bine:

  • 86% din familii au poziționat nou-nascutul în mod incorect in scaun;
  • 77% din parinti au instalat incorect scaunul;
  • 69% dintre copii centurile tensionata insuficient;
  • Două din cinci scaune sunt montate sub un unghi de inclinare incorect;
  • 1 din 3 scaune are centurile lasate din fanta incorecta;
  • Unul din 5 parinti foloseste un scaun necertificat;
  • 44% din scaunele instalate in centuri se misca pe bancheta mai mult de 2.5 cm;
  • Jumatate din scaunele care utilizează centurile de siguranta nu au blocat retractorul centurii de siguranta;
  • Multi parinti au folosit incorect ghidajul pentru centurii de siguranta;
  • 11% din scaune aveau centurile rasucite, ceea ce poate reduce eficacitatea acestora in eventualitatea unui accident.

Partea buna este ca de noi depinde sa facem lucrurile altfel, sa nu ne punem in pericol copiii, indiferent ca urmeaza sa parcurgem impreuna cu masina 300km sau 2km.

Tocmai s-a lansat in Bucuresti Centrul Siguranta Auto Copii. Conceptul este initiat de Alice Dona Mitu, Medic Specialist, primul Consultant certificat in Siguranta Auto de “Institution of Occupational Safety and Health” si isi propune sa informeze si sa creasca gradul de constientizare si responsabilizare al parintilor in ceea ce priveste siguranta auto a copilului

Centrul Siguranta Auto Copii este un proiect unic in Romania, proiect nascut din dorinta de a creste gradul de constientizare si responsabilizare al parintilor din Romania in ceea ce priveste siguranta copiilor lor in timpul deplasarii cu un autovehicul. In centrul nostru isi desfasoara activitatea 3 experti certificati international in Siguranta Auto a Copiilor. Activitatea de zi cu zi consta in testarea scaunelor auto pe masina parintelui pentru a verifica compatibilitatea acestuia cu autovehiculul, verificarea asezarii corecte a copilului in scaun. Parintii sunt apoi instruiti cum anume sa repete procesul de instalare ulterior si cum sa regleze scaunul auto si sa il intretina. Serviciul de testare costa 30 lei pentru scaunele achizitionate din afara si este gratuit in cazul in care achizitia s-a facut din cadrul centrului. Necesitatea acestui serviciu provine din datele statistice care arata ca 77% din parinti au instalat incorect scaunul sau doua din cinci scaune sunt montate sub un unghi de inclinare incorect”, a declarat Alice Dona, Medic Specialist, Expert Siguranta Auto Copii .

In Centru sunt disponibile doar modelele de scaune auto testate de organizatii internationale independente precum ADAC, OAMTC, WHICH sau PLUS, fiind selectate pe baza rezultatelor obtinute la aceste testari. De asemenea, parintii care calatoresc sau din diverse motive au nevoie sa inchirieze un scaun auto pentru copii, pot beneficia de acest serviciu in cadrul Centrului.
Complementar serviciilor oferite in cadrul Centrului de Siguranta Auto, se organizeaza si o serie de cursuri intitulate “Ghidul Parintelui Responsabil la Volan”. Cursurile sunt sustinute de traineri din cadrul Academiei Titi Aur, experti ai Centrului Siguranta Auto Copii, specialisti din cadrul Politiei Rutiere si de la Inspectoratul Roman pentru Situatii de Urgenta. Aceste cursuri se vor desfasura incepand cu luna octombrie, la sediul Academiei Titi Aur. Programarile se fac pe pagina Academiei Titi Aur  sau pe pagina site-ului www.siguranta-auto-copii.ro.

“Ghidul Parintelui Responsabil la Volan” este un curs complex in cadrul carora parintii vor invata cum sa aleaga scaunul potrivit in functie de masina si varsta copilului, cum sa-l regleze, ajusteze si intretina, cand e momentul sa schimbe scaunul auto pentru unul de varsta mai mare, cum sa isi modifice comportamentul la volan odata cu marirea familiei, cum sa iasa dintr-o masina rasturnata si cum sa ajute la descarcerarea copiilor prinsi in masina, cum sa aplice masuri de prim ajutor precum dezobstructie, resuscitare sau imobilizare fracturi simple.

Scopul este ca prin Centrul de Siguranta Auto Copii si prin cursurile organizate impreuna cu Academia Titi Aur, parintii sa inteleaga mai bine cat de importanta este folosirea corecta a unui scaun auto adecvat, cat de importanta este conduita preventiva la volan, mai ales atunci cand in masina, alaturi de tine se afla cea mai importanta fiinta – copilul. Ne dorim sa contribuim la schimbarea staisticii conform careia Romania este pe primele locuri in privinta decesului si accidentarii grave la copii, iar prin aceste proiecte vrem sa ajungem treptat la ceea ce astazi se intampla in alte tari, dar care pentru noi este inca doar un vis: Viziunea 0, adica 0 copii decedati pe drumurile publice.

Asadar, daca sunteti pe cale sa achizitionati un scaun auto sau sa schimbati unul existent, informati-va! De decizia voastra depinde siguranta celei mai dragi persoane.

Ti-a placut articolul? Trimite-l si prietenilor!

Aboneaza-te la Newsletter si alatura-te parintilor din comunitate! Primesti pe e-mail ce apare nou pe Prescolar.ro!

* obligatoriu

Dezabonare | Actualizare date personale

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

* Checkbox GDPR is required

*

I agree