Inscriere clasa pregatitoare 2019-2020. Calendar si acte necesare

Ministerul Educatiei a publicat calendarul inscrierii in invatamantul primar pentru anul scolar 2019-2020. Vor fi inscrisi la scoala, la clasa pregatitoare, copiii care au implinit varsta de 6 ani pana la 1 septembrie 2019. In cazul in care copiii implinesc varsta de 6 ani in perioada 1 septembrie – 31 decembrie 2019 inclusiv, iar parintii/tutorii acestora vor sa-si dea copiii la scoala, acestia isi pot sa-si inscrie copiii in invatamantul primar in clasa pregatitoare, daca dezvoltarea lor psihosomatica este corespunzatoare. In fiecare an, se organizeaza o testare a acestora pentru a vedea daca este in interesul copilului sa ramana la gradinita pana va avea varsta corespunzatoare sau poate merge deja la scoala.

Calendarul inscrierii in clasa pregatitoare pentru anul scolar 2019-2020

25 februarie 2019 – scoala afiseaza planul de scolarizare si numarul de clase pregatitoare alocate. Afisarea se face inclusiv pe site-ul acesteia, daca exista, si pe site-ul inspectoratului scolar.

26 februarie – 9 martie 2019 – Fiecare scoala organizeaza „Ziua portilor deschise”, zi in care parintii, copiii si alte persoane interesate pot vizita spatiile dedicate activitatilor claselor pregatitoare si pot purta discutii cu personalul unitatii de invatamant implicat in aceasta activitate.

25 februarie – 22 martie 2019 – Realizarea evaluarii nivelului de dezvoltare psihosomatica a copiilor care nu au varsta de inscriere.

4 martie – 22 martie 2019 – Parintii completeaza, online sau la unitatea de invatamant la care solicita inscrierea copiilor, cererile-tip de inscriere. Validarea cererilor-tip de inscriere la unitatea de invatamant la care solicita inscrierea copiilor are loc, zilnic, in intervalul orar 8.00-18.00 (luni-vineri).

25 martie 2019 – Comisia nationala proceseaza cererile tip de inscriere, cu ajutorul aplicatiei informatice si repartizarea la scoala de circumscriptie a copiilor ai caror parinti au solicitat acest lucru in cererea-tip de inscriere.

26 – 27 martie 2019 – Fiecare scoala proceseaza cererile parintilor care solicita inscrierea la o alta unitate de invatamant decat scoala de circumscriptie, pe locurile ramase libere.

28 martie 2019 – Comisia nationala proceseaza cererile-tip de inscriere si repartizarea la scoala de circumscriptie a copiilor ai caror parinti au solicitat inscrierea la o alta unitate de invatamant decat scoala de circumscriptie, dar nu au fost admisi din lipsa de locuri si care au exprimat in aceasta faza optiunea pentru inscrierea in scoala de circumscriptie.

29 martie 2019 – Afisarea in unitatile de invatamant si pe site-ul inspectoratului scolar si al unitatilor de invatamant a candidatilor inmatriculati, a numarului de locuri ramase libere si a listei copiilor neinscrisi dupa prima etapa.

A doua etapa de inscriere in clasa pregatitoare

1 aprilie2019 – Scolile vor afisa procedura specifica de repartizare a copiilor pe locurile disponibile, elaborata de inspectoratul scolar.

2 aprilie – 8 aprilie2019 – Parintii depun cererea-tip de inscriere la secretariatul unitatii de invatamant aflate pe prima pozitie dintre cele trei optiuni exprimate pentru etapa a doua, de catre parintii copiilor care nu au fost cuprinsi in nicio unitate de invatamant in etapa anterioara sau care nu au participat la prima etapa.

8 aprilie -10 aprilie 2019 – Procesarea, la nivelul unitatilor de invatamant, a cererilor-tip de inscriere depuse de parinti, aplicand procedura specifica elaborata de inspectoratul scolar, pe baza criteriilor generale si a celor specifice de departajare, in limita locurilor disponibile.

11 aprilie 2019 – Afisarea la fiecare unitate de invatamant a listelor finale ale copiilor inscrisi in clasa pregatitoare.

12 aprilie – 19 aprilie 2019 – Centralizarea si solutionarea de catre inspectoratul scolar a cererilor parintilor copiilor care nu au fost inca inscrisi la vreo unitate de invatamant.

Acte necesare pentru inscrierea in clasa pregatitoare:

  • Cerere-tip de inscriere in clasa pregatitoare – poate fi gasita la scoala sau downloadata de aici;
  • Copie si original dupa actul de identitate al parintelui/tutorelui legal; (parintii divortati depun la inscriere si hotararea judecatoreasca definitiva din care rezulta modul in care se exercita autoritatea parinteasca si unde a fost stabilita locuinta minorului);
  • Certificatului de nastere al copilului – copie si original;
  • Copie a documentului care atesta dezvoltarea psihosomatica corespunzatoare pentru parcurgerea clasei pregatitoare – doar daca copilul nu are implinita varsta de 6 ani si nici nu o implineste pana la 1 septembrie 2019;
  • Alte documente care sa ateste indeplinirea criteriilor generale si/sau specifice (acolo unde este cazul).

Au prioritate la inscriere copiii care sunt in circumscriptia scolii, adica locuiesc pe strazile adiacente scolii. in cazul in care intr-o scoala numarul cererilor de inscriere primite de la parinti al caror domiciliu se afla in afara circumscriptiei scolare este mai mare decat numarul de locuri libere, atunci scoala va aplica criterii de departajare generale si specifice.

Inscrierea la clasa pregatitoare – Program:

Actele necesare pentru inscriere in clasa pregatitoare se pot depunde zilnic, de luni pana vineri, intre orele 8:00-18:00 la secretariatul scolii, unde se face si validarea cererii-tip de inscriere.

Criterii generale pentru inscrierea la scoala:
  1. existenta unui certificat medical de incadrare in grad de handicap a copilului;
  2. existenta unui document care dovedeste ca este orfan de ambii parinti. Situatia copilului care provine de la o casa de copii/un centru de plasament/plasament familial se asimileaza situatiei copilului orfan de ambii parinti;
  3. existenta unui document care dovedeste ca este orfan de un singur parinte;
  4. existenta unui frate/a unei surori inmatriculat/inmatriculate in unitatea de invatamant respectiva.

Metodologia prevede ca scolile nu pot pune drept criteriu specific existenta unor liste de preinscrieri, organizate in afara calendarului inscrierii. De asemenea, in cazul in care la o scoala pe ultimul loc liber este inmatriculat un copil din alta circumscriptie scolara, fratele sau geaman/sora sa geamana este admis/admisa la aceeasi scoala, peste numarul de locuri alocat.

In cazul in care parintele solicita inscrierea la alta scoala decat scoala de circumscriptie, acesta mentioneaza, prin bifarea acestei optiuni in cererea-tip de inscriere, daca este de acord cu inscrierea copilului la scoala de circumscriptie, in situatia in care acesta nu este admis la scoala solicitata, din lipsa de locuri libere.

Aveti intrebari? Numarul de telefon TelVerde 0800816021 este disponibil in perioada 26.02.2019–19.04.2019, de luni pana joi in intervalul orar 8.00–16.30 si vineri in intervalul orar 8.00 – 14.00.

Ti-a placut articolul? Trimite-l si prietenilor!

Aboneaza-te la Newsletter si alatura-te parintilor din comunitate! Primesti pe e-mail ce apare nou pe Prescolar.ro!

* obligatoriu

Dezabonare | Actualizare date personale

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

* Checkbox GDPR is required

*

I agree