8 greseli frecvente pe care le facem in educatia copiilor
Toti parintii isi doresc copii bine educati si pe care ceilalti adulti sa-i admire pentru comportamentul lor. Insa ce ne facem daca o parte din „scaparile” din educatie provin de la felul in care ne comportam noi, parintii, cu proprii copii? Asadar, iata o parte din greselile frecvente pe care le facem in educatia copiilor.
1. Nu stabilim niste reguli clare ale limitelor de comportament
Copiii au nevoie sa stie foarte clar, simplu, pe intelesul lor ce au voie si ce nu au voie sa faca si care sunt asteptarile noastre. Regulile pe care le impunem vor reflecta modul nostru de viata, adica nu-i cerem copilului sa se comporte asa cum nu ne comportam noi in viata de zi cu zi. De asemenea, trebuie sa le explicam consecintele faptelor lor si sa le stabilim impreuna noi, parintii, pentru a nu bulversa copiii.
2. Compensarea lipsei de timp a parintilor cu beneficii materiale
Copilul, cu cat este mai mic, cu atat are mai multa nevoie de prezenta parintilor si de atentia acestora. Timpul petrecut impreuna nu inseamna supravegherea pasiva a copilului, pe principiu „sa fim atenti sa nu se loveasca prin casa, sa nu se inece cu apa sau cu mancare, etc”. Momentele petrecute impreuna trebuie sa fie de calitate si sa ne implicam in jocurile care ii fac placere, sa-l invatam lucruri sau joculete noi, sa povestim impreuna, sa-l mangaiem, sa-l incurajam, etc.
Recompensele materiale nu tin loc de afectiune, iar pe termen lung genereaza conflicte, tulburari de comportament si nemultumiri tot mai frecvente deoarece copilul nu stie sa exprime faptul ca el are nevoie de altceva, de afectiunea parintilor.
3. Reflectarea propriilor nevoi sau neimpliniri asupra copilului
De cele mai multe ori, aceasta greseala se concretizeaza in inscrierea copilului la foarte multe activitati, pe langa cele de la gradinita sau scoala. De exemplu, mama si-ar fi dorit sa stie sa cante la pian, asa ca primul lucru pe care il face este sa-si inscrie copilul la lectii de pian. Tata si-ar fi dorit sa stie karate, asa ca cel mic va fi dus la cursuri de karate.
Nu uita! Copilul este o alta persoana. Unele activitati ii fac placere, altele nu. Cu atat mai mult, daca aveti cel putin doi copii, fiti atenti la ce-i place fiecaruia dintre ei. Nu trebuie sa mearga amandoi la tenis sau la dans. Ascultati-i! Veti surprinsi sa constatati ca stiu sa va spuna ce-si doresc si la care dintre activitati se simt bine. Acest ascultat va fi o „caramida” buna pentru o relatie apropiata parinte-copil.
4. Alimentatia
Nu interzice copilului alimente pe care tu le consumi frecvent. Mai degraba incearca sa stabilesti un meniu sanatos pentru toata familia. De exemplu, toti stim ca mezelurile sau sucurile acidulate nu sunt sanatoase, insa daca parintii consuma, copiii nu vor intelege de ce ei nu au voie.
5. Spalatul pe dinti
Din pacate, frecvent parintii nu stiu cand ar trebui sa inceapa sa-i spele pe dintisori pe copii. Specialistii spun ca inca de la aparitia primilor dinti de lapte ai copilului, acestia trebuie curatati cu periuta speciala, de dimensiuni reduse si pasta de dinti adaptata varstei copilului.
6. Comparatia intre copii
Fie ca vorbim de frati, fie ca vorbim de copii si prietenii lor, este o greseala sa facem comparatie intre doi sau mai multi copii. Fiecare are personalitatea sa, capacitatea sa de a asimila anumite informatii, o inclinatie mai mare sau mai mica spre anumite activitati. De exemplu, nu toti copiii au aceeasi doza de talent la pictura, dans, limbi straine, etc.
7. Prea mult timp petrecut in fata calculatorului sau a televizorului
Aceasta greseala genereaza efecte importante negative atat pe termen scurt, cat si pe termen lung. Primele efecte se datoreaza sedentarismului. Multi parinti se confrunta astazi cu obezitatea copiilor sau cu probleme cardiace la prescolari din cauza lipsei de miscare.
La nivel de comportament, copiii devin mai putin sociabili, iar gandirea este exersata foarte putin.
8. Cultivarea fricilor
De multe ori parintii au tendinta de a se „folosi” de frica de intuneric, de „bau-bau”, de doctor, etc. pentru a-i determina pe copii sa faca ce vor parintii la un moment dat. Aceasta „tactica” rezolva, poate, o situatie de moment, insa te vei lovi de refuz categoric sau plans cand vei vrea sa-l duci la medic la un simplu consult.
Prin urmare, trebuie sa explicam copilului de ce-i cerem sa nu manance inghetata, de exemplu. Nu pentru ca merge la doctor la injectie, ci pentru ca va tusi si se va simti rau.