Nasterea naturala sau nasterea prin operatie de cezariana

Nastere naturala - nastere cezariana

Ieri a avut loc evenimentul organizat de Parenting Academy, Nasterea naturala si alaptarea. Si pentru ca Prescolar.ro a fost partener media al evenimentului si stiu ca sunt printre voi si viitoare mamici, dupa intrebarile pe care mi le trimiteti, iata cateva idei de la evenimentul de ieri:

„Nasterea naturala sau prin operatie de cezariana ar trebui sa fie o optiune, insa una informata”, spune dr. Marius Romila, medic primar obstetrica si ginecologie. Pacienta trebuie sa discute cu medicul si sa hotarasca impreuna o varianta sau alta.

Beneficiile nasterii naturale pentru copil:

  • alege bebe cand sa vina, nu hotaram noi;
  • travaliul il pregateste pe copil pentru mediul extern;
  • alaptarea se instaleaza mai rapid.

Beneficiile nasterii naturale pentru mama:

  • recuperarea este mai facila;
  • riscurile sunt mai reduse;
  • morbiditatea este mai redusa, fata de situatia in care mamica naste prin operatie de cezariana.

Ce poate merge rau in timpul operatiei de cezariana:

  • morbiditatea este mai mare, exista riscuri in timpul anesteziei, riscuri chirurgicale si riscuri post-partum;
  • aderente, organe care si-au modificat pozitia

Foarte important este locul din care te informezi si discutiile cu medicul care iti urmareste sarcina. Stiu ca este la indemana sa apelam la grupurile de Facebook, de exemplu, insa luati sfaturile avand in minte intotdeauna ideea ca nu vorbiti cu specialisti si ca daca o mamica a procedat intr-un anume fel, nu inseamna ca ni se aplica si noua. Exista situatii specifice, iar medicul este cel mai avizat sa ne dea un sfat pertinent, avand toate investigatiile noastre in fata si mai ales cunostiintele de specialitate.

Sarcina nu este o boala. Viitoarea mamica isi poate continua activitatile sportive, viata sexuala, etc. Rutina si neintreruperea unor activitati care iti dau o stare de bine, iti asigura si un confort. Nu te simti altfel si atunci si psihic vei fi mai bine.
Odihna este foarte importanta, pregatirea mentala si fizica, de asemenea.

Daca avem nevoie, putem lua Paracetamol in sarcina. De asemenea, vopsitul parului nu este contraindicat, apropo de starea de confort.

Contraindicatii ale nasterii naturale:

  • placenta praevia, asociata cu risc de sangerare foarte mare, aceasta este diagnosticata dupa 20 de saptamani;
  • herpesul genital activ;
  • hipertensiunea in sarcina;
  • insertia anormala a cordonului ombilical.

Nasterea acasa

Nasterea acasa se practica in multe tari europene, insa e bine sa nastem sub supraveghere medicala, deoarece pot aparea complicatii in timpul nasterii. Acasa nu avem acces la aparatura medicala, iar siguranta gravidei si a fatului trebuie sa fie primordiale. Acasa iti asumi riscuri si este pe cont propriu.

Nasterea in apa

Nasterea in apa nu este potrivita pentru orice gravida. Domnul doctor Marius Romila este de parere ca nu atat nasterea, cat travaliul in apa ajuta. Statistic, in acest caz travaliul este mai scurt, iar contractiile sunt mai usor tolerate. Insa exista un risc mai mare de aspiratie de lichid.
Asa cum spuneam, nu este o alegere potrivita pentru toata lumea. Pacienta trebuie sa se simta confortabil in apa.

La ce ajuta epidurala? Ce efecte adverse are?

Epidurala se foloseste atunci cand dilatatia este intre 4-5 si 8-9 cm. De asemenea, daca travaliul este foarte indelungat devine obositor pentru mama. Cu ajutorul epiduralei, contractiile mai scad in intensitate, iar mama poate duce pana la capat acest travaliu.

Ca si dezavantaj, tocmai din cauza faptului ca scad contractiile, poate fi nevoie de o metoda de intensificare a travaliului. Dr. Romila spunea ca fiecare caz are particularitatile sale. Recomandarea epiduralei sau nerecomandarea se face atunci, in functie de situatia specifica a pacientei.

Nasterea naturala dupa interventia cezariana

Nasterea naturala, dupa o operatie de cezariana este posibila si chiar recomandata in anumite cazuri. O nastere naturala este mai putin riscanta decat o nastere prin cezariana, care este o interventie chirurgicala.

Beneficiile nasterii naturale, dupa cezariana sunt:

  • evitarea unei noi incizii la nivelul uterului;
  • recuperarea mai rapida a pacientei;
  • pierderea unei cantitati mai reduse de sange.

Riscul aparitiei de complicatii cum ar fi rupturile uterine este foarte mic, daca pacienta este monitorizata atent. Nasterea naturala dupa cezariana trebuie evitata daca exista peste doua cicatrici uterine si nu exista antecedente de nastere vaginala sau pacienta prezinta cicatrice deasupra partii inferioare a uterului.

Sper sa mai fi lamurit din intrebari. Stiu ca sunt multe si diverse. Fiecare viitoare mamica are fricile si nelinistile ei. Si eu le-am avut. Creierul unei gravide croseteaza mult. Insa ar fi bine sa ne bucuram de fiecare etapa in parte, iar sarcina este o perioada cu care nu ne mai intalnim. Acel unic copil al nostru, ca e primul, ca e al doilea, are acele singure 9 luni de stat in burtica noastra. Enjoy!

Ti-a placut articolul? Trimite-l si prietenilor!

Aboneaza-te la Newsletter si alatura-te parintilor din comunitate! Primesti pe e-mail ce apare nou pe Prescolar.ro!

* obligatoriu

Dezabonare | Actualizare date personale

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

* Checkbox GDPR is required

*

I agree