Concediul de maternitate: Se pot lua toate cele 126 de zile dupa nastere?

Statul roman „gratuleaza” proaspetele mamici cu 126 de zile de concediu de maternitate. Fiecare mamica, mai ales la prima nastere, este destul de ingrijorata de momentul in care va aduce pe lume bebelusul, sa fie bebe ok, sa fie sanatos/sanatoasa, mami sa se descurce in primele zile, sa invete sa il alapteze corect, sa-l tina corect in brate, etc. Asa ca, daca avem o sarcina usoara si ne simtim bine, avem tendinta de a impinge cat se poate de mult momentul in care intram in concediul de maternitate, pentru a avea cat mai multe zile de concediu dupa ce nastem. Perfect de inteles! Asa apare tot mai des intrebarea mamicilor, daca se pot lua toate cele 126 de zile dupa nastere.

Ce specifica legislatia?

Concediul pentru sarcina se acorda pe o perioada de 63 de zile inainte de nastere, iar concediul pentru lauzie pe o perioada de 63 de zile dupa nastere.
Concediile pentru sarcina si lauzie se pot compensa intre ele, in functie de recomandarea medicului si de optiunea persoanei beneficiare, in asa fel incat durata minima obligatorie a concediului de lauzie sa fie de 42 de zile calendaristice.
Asadar indiferent cum le repartizezi, trebuie sa te asiguri ca iti raman 42 de zile dupa ce ai nascut. Grija mare, mai ales mamicilor care au o sarcina mai dificila si au nevoie de mai multe zile libere.

126 – 42 = 84 (de zile)

84 sunt zilele cu care, teoretic, puteti „jongla” inainte si dupa.

Sfatul meu este sa nu stati la limita, adica chiar daca sunteti programate la cezariana, asadar stiti aproape sigur ziua in care veti naste, lasati-va o saptamana in plus. Intr-o sarcina pot aparea situatii neprevazute (nu neaparat rele, pur si simplu bebe se grabeste uneori) si puteti naste mai devreme.

Sarcina si nastere usoara!

Ti-a placut articolul? Trimite-l si prietenilor!

Aboneaza-te la Newsletter si alatura-te parintilor din comunitate! Primesti pe e-mail ce apare nou pe Prescolar.ro!

* obligatoriu

Dezabonare | Actualizare date personale

6 comentarii la „Concediul de maternitate: Se pot lua toate cele 126 de zile dupa nastere?

  • 19/05/2017 la 11:42
    Permalink

    Bună ziua cele 126 zile sunt obligatorii?dacă soția are 60 de zile înainte și 42 după pot intra în concediu sau tb sa ajungă la fix 126 ?Mersi

    Răspunde
    • 26/05/2017 la 11:29
      Permalink

      Eu stiu ca obligatorii sunt zilele de dupa nastere, insa cel mai bine este sa intrebati la Directia de Asistenta Sociala si Protectia Copilului de care apartineti. Daca sunteti din Bucuresti, puteti merge in Str. Ion Câmpineanu, nr.20, etajul 3 – in spatele magazinului Muzica…

      Răspunde
  • 07/02/2018 la 8:51
    Permalink

    Iertați-mă, dar articolul nu răspunde la întrebarea din titlu. Eu sunt proaspătă mămică și am intrat în concediu de maternitate cu două zile înainte să nasc. Acum apare întrebarea: am sau nu garantate restul de zile de concediu după naștere (124)?

    Răspunde
  • 07/02/2018 la 14:00
    Permalink

    Aveti dreptul la toate cele 124 de zile de concediu dupa nastere. Practic ce vrea aceasta lege este sa oblige mamele sa lase minim 42 de zile, dupa ce nasc. Dvs. aveti mult mai mult, ceea ce e foarte bine. Daca aveati probleme in sarcina si aveati nevoie de mai multe zile de concediu inainte de nastere, ar fi trebuit sa va asigurati ca va raman 42 de zile pentru perioada lauziei.
    Sa va traiasca cel mic sau cea mica! 🙂

    Răspunde
  • 28/08/2019 la 5:55
    Permalink

    Buna ziua, vreau sa va intreb daca valoarea indemnizație de maternitate cele 126 zile pe care doresc sa le îi postnatala se iau in calcul pt calculul valoric al indemnizație de creștere copil?
    Si inca o intrebare…neavând salariu fizic variabil se face media pe ultimile 6 luni?

    Răspunde
    • 30/08/2019 la 9:36
      Permalink

      Nu stiu daca se ia in calcul indemnizatia. Eu stiu ca raportarea se facea la salariul efectiv, dar mai bine intrebati la biroul unde va depuneti actele.
      Cu media, da, eu asa stiam ca se face media veniturilor. Daca aveti o situatie speciala, eu zic ca cel mai bine este sa va informati la institutia de care apartineti. Legislatia se modifica destul de des, din pacate.
      Poate mai sunt mamici care au intrat de curand pe indemnizatie si ne pot spune mai multe.

      Răspunde

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

* Checkbox GDPR is required

*

I agree