Viitori parinti? 5 situatii in care ar fi bine sa mergeti la un cabinet de genetica

cabinet-geneticaFiecare viitoare mamica isi imagineaza cum va arata si asteapta cu mari emotii intalnirea cu cel mic. Eu mi-am dorit copii cu ochi albastri, ca ai mei si cu parul cret, ca al sotului. Bineinteles ca au iesit fix invers. Insa cel mai mult mi-am dorit copii sanatosi si multumesc Divinitatii ca ii am. O parte se datoreaza noua, parintilor care nu am stiut sa avem probleme de sanatate care sa afecteze viitorii copii, iar o parte norocului. De ce? Genetica a fost de partea noastra. Asa cum a fost si de partea unei prietene care a aflat acum, cand copilul are un an ca ar fi putut avea probleme genetice.

Cele care va mai uitati pe la stiri, stiti ca intr-o perioada orice barbat, persoana publica, care deceda la o varsta respectabila avea niste urmasi de care afla brusc toata presa. Ei bine, stiu ca nu va spun noutati, insa lucruri de genul acesta se intampla si la persoane mai putin publice.
Ema a aflat dupa decesul socrului ca acesta mai avea un copil minor (10 ani), de care familia nu a stiut si care are Sindrom Down. Aceasta este o afectiune cromozomiala (prezenta la copil inca din momentul conceperii) cauzata de prezenta unui cromozom 21 suplimentar. Sindromul Down apare la 1 din 800 de copii. Cand urmeaza sa fii mamica sau iti doresti un copil si ai in plan o sarcina, chiar si 1 din 3 milioane de copii e mult la gandul acela dintr-un colt al sufletului ca acel 1 ar putea fi al tau.
Situatia Emei este una extrema, fericita, dar cat se poate de reala.

Asadar ne dorim un copil, ce-i de facut si mai ales care sunt situatiile in care ar fi bine sa facem o programare la un cabinet de genetica?

  • cand viitorii parinti sunt rude de sange (destul de putin probabil in Romania, dar nu imposibil);
  • daca cei doi sunt deja parintii unui copil cu un handicap;
  • daca mama a mai avut avorturi spontane, fara o clarificare exacta din partea medicului care a urmarit sarcina;
  • daca in momentul conceperii copilului, unul dintre parteneri a fost expusi unor factori nocivi(de exemplu, orice medicament citostatic), o doza mare de radiatii sau substante otravitoare;
  • daca aveti peste 35 de ani, in special mama poate determina riscul unei tulburari cromozomice, indeosebi trisomia(sindromul Down).

Daca mai stiti si alti factori care ar putea indemna o viitoare mamica sa mearga la medic pentru a se informa legat de riscuri genetice, va astept in comentarii.
Ca si locatii, sunt cabinete de genetica private banuiesc ca destul de raspandite, iar cele de stat, stiu ca exista la Spitalul Filantropia din Bucuresti si la Spitalul Sf. Maria din Iasi.

Ti-a placut articolul? Trimite-l si prietenilor!

Aboneaza-te la Newsletter si alatura-te parintilor din comunitate! Primesti pe e-mail ce apare nou pe Prescolar.ro!

* obligatoriu

Dezabonare | Actualizare date personale

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *