Vaccinul antigripal la copii – pro sau contra
Ne aflam in plin sezon al virozelor respiratorii, iar copiii nostri sunt printre cei mai afectati de raceli. Fiecare parinte isi imunizeaza copilul prin diverse metode: intrebam medicul pediatru, isi aminteste de „leacurile babesti” cu care parintii nostri ne „ajutau” sa trecem rezonabil de aceasta perioada, intreaba farmacista sau cea mai buna prietena, evident, mamica de copil un pic mai maricel, etc.
Insa o mare controversa o starneste, de fiecare data, vaccinul antigripal. Anul acesta vaccinarea incepe in a doua jumatate a lunii noiembrie. Insa este ok, nu este? Ne ajuta? Are efecte secundare?
Medicii recomanda vaccinarea, in special a copiilor care au intrat in comunitate (gradinita, scoala), iar la cei care inca nu sunt „inrolati”, adultii cu care intra in contact ar fi cei sfatuiti sa se vaccineze, pentru protectia micutilor.
Daca sunteti printre cei care spun „da” demersului, este bine sa stiti ca perioada optima pentru vaccinare este octombrie-noiembrie, iar imunitatea apare la aproximativ 2 saptamani prin anticorpii protectori. Vaccinul asigura protectie pentru o perioada de aproximativ 6 luni, uneori chiar 12.
Si pentru ca vorbeam mai devreme de efectele secundare, medicii le descriu asemanatoare cu cele pe care orice mamica le cunoaste de la vaccinarile din schema obligatorie cu care pornim de la nasterea copilului – usoara durere locala si roseata, uneori asociate cu o stare subfebrila.
De obicei, pediatrii recomanda preventiv un antitermic.
“Vaccinarea antigripala este singura metoda de preventie activa. Cu totii realizam o preventie de baza prin alimentatie, imbracaminte, evitarea contactului cu persoane infectate, insa, pentru a preveni efectiv boala, trebuie ca organismul sa se apere impotriva bolii, iar acest lucru este posibil doar prin vaccinare antigripala. Vaccinarea impotriva gripei ofera o protectie de aproximativ 70-80% impotriva manifestarii clinice a bolii in randul adultilor sanatosi cu varsta cuprinsa intre 18 si 59 de ani.”, mentioneaza Conf. Dr. Monica Luminos, medic pediatru specialist boli infectioase.