Tort Cu Crema De Vanilie – Cum Se Face Blatul De Tort Si Crema Pas Cu Pas

Un tort simplu cu crema de vanilie e un desert racoritor si usor de preparat. Gustul intens de vanilie si aroma inconfundabila fac din tortul cu crema de vanilie o optiune de dulce delicioasa.

Reteta de tort cu crema de vanilie – cum se face blatul de tort si crema pas cu pas

Pentru tortul cu crema de vanilie vom incepe cu prepararea unui blat simplu de pandispan. Am ales o reteta clasica de blat de tort, asa cum o stim din copilarie.

Ingrediente blat de tort pufos, simplu, reteta clasica de pandispan:

  • 6 oua
  • 6 linguri de zahar sau 150 g;
  • 6 linguri cu faina, echivalentul a 150 g;
  • 1 praf de sare;
  • arome: vanilie, coaja de lamaie, esenta de rom.

Cum se prepara blatul de tort – reteta simpla de blat:

Separam albusurile de galbenusuri. Intr-un bol batem albusurile cu un praf de sare, cu mixerul la treapta mai de sus. Apoi adaugam treptat zaharul pana se formeaza o spuma tare, compozitia ca pentru o bezea. Adaugam galbenusurile si mirodeniile si mixam scurt, cat sa le incorporam. Compozitia va deveni densă. Din acel moment folosim o spatula sau o lingura. Cernem faina in ploaie deasupra compozitiei si amestecam usor cu spatula de sus in jos. Atentie! Nu amestecam circular.

Se toarna compozitia in forma de blat de tort, tapetata cu hartie de copt. Alternativ la hartia de copt se poate unge cu unt forma si apoi tapeta cu faina. Se introduce blatul in cuptor la 170 de grade, pentru 30 de minute.
Cand blatul este gata, il scoatem si il lasam sa se racoreasca. In acest timp, ne ocupam de crema de vanilie.

Crema de vanilie pentru torturi si prajituri – crema de patiserie

Crema pe care o folosim este o crema simpla, dar foarte fina si gustoasa. Aceasta este reteta de crema de vanilie pentru cremsnit, eclere, tarte cu fructe, asadar este foarte versatila si usor de preparat.

Cum se face crema de vanilie pentru torturi si prajituri

Ingrediente pentru crema de vanilie de patiserie:

  • 500 ml lapte;
  • 150 g zahar;
  • 6 galbenusuri;
  • 1 varf de cutit de sare;
  • 30 g amidon sau 50 g faina;
  • o pastaie de vanilie

Mod de preparare crema de vanilie pentru torturi si prajituri – crema de patiserie

Cu un cutit desfacem pastaia de vanilie pe lungime. Punem intr-o cratita laptele pe foc mic si punem atat semintele, cat si pastaia in lapte. Cand laptele este fierbinte, oprim focul, acoperim cratita cu un capac si lasam laptele sa-si ia aroma de vanilie pentru 30 de minute. Apoi scoatem pastaia.

Separat amestecam galbenusurile intr-un vas cu zaharul pana se deschide la culoare. Adaugam amidonul sau, daca folosim faina, cernem faina si o adaugam treptat in compozitia cu galbenus. Apoi tot aici turnam treptat laptele cald si amestecam pana se omogenizeaza. Apoi punem cratita pe foc si din momentul in care incepe sa fiarba crema o lasam 3 minute pe foc, avand grija sa amestecam in tot acest timp.

Luam de pe foc si lasam crema de vanilie sa se raceasca la temperatura camerei, apoi o punem in frigider. Atentie! In timp ce se raceste, va forma o crusta pe deasupra. Pentru a evita, se acopera din momentul in care este gata preparata si calda, cu folie alimentara de plastic. Punem folia direct pana pe suprafata cremei.

Apoi ne intoarcem la blatul racorit si il taiem cu un cutit cu lama lunga, de preferat din acela de taiat painea, in trei parti aproximativ egale.

Sirop pentru tort

Se face un sirop simplu din 200ml apa si 3 lunguri de zahar, amestec ce se fierbe pe foc 2 minute. Siropul se lasa la racit, apoi se incorporeaza tortul.

Asezam prima parte de blat, insiropam, apoi acoperim cu o treime din crema. Asezam urmatoarea parte de blat, apoi iarasi insiropam, apoi iarasi crema. La fel cu partea de sus, aici avand grija sa nivelam crema. O varianta simpla, dar de efect, de decorat tortul este razuirea unui amestec de ciocolata alba si neagra pe suprafata tortului.

Desigur, aceasta este o optiune simpla pentru cine nu se simte expert pe design de cofetarie. Insa aveti libertatea de a face tortul dupa propria inspiratie.

Pofta buna!

Ti-a placut articolul? Trimite-l si prietenilor!

Aboneaza-te la Newsletter si alatura-te parintilor din comunitate! Primesti pe e-mail ce apare nou pe Prescolar.ro!

* obligatoriu

Dezabonare | Actualizare date personale

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

* Checkbox GDPR is required

*

I agree