Surprinzator, nu pe vasul de toaleta! Unde se gasesc cei mai multi microbi?

Alex face „iac!”. Trebuie sa faca pipi si ca orice baiat mare a invatat sa ridice capacul vasului de toaleta. E unul dintre gesturile care-i provoaca o grimasa usor de imaginat. Nu acelasi lucru se intampla cand se aseaza la birou in fata laptopului cu o foaie si un pix, sa-si scrie cantecelul lui preferat de la Regatul de Gheata – „Let it go”, in ‘nshpe limbi, pentru toti colegii de la gradi. E atat de fericit ca se descurca bine cu scrisul literelor mari, incat le face colegilor cadou cantecul Elsei scris de el. Bucuros, pune mana pe mouse si mai un click in stanga, mai in dreapta, mai oprim cantecelul sa scriem versul. Cert este ca nici vorba de „iac!”.

De ce? Aici microbii nu mai sunt atat de predictibili, precum toaleta, desi sunt incomparabili mai multi.
Nu sunt obsedata de microbi, nu stau toata ziua cu servetelul dezinfectant in mana. Nici n-as avea timp si nici nu cred ca un copil trebuie crescut chiar intr-un glob de cristal. Insa nici nu putem ignora microbii pe principiul ca nu se vad, deci nu exista.

Iata cateva locuri din casa unde se aduna la o sueta mai multi microbi decat ne-am imagina:

1. Chiuveta din bucatarie

Deși vine zilnic în contact cu apa fierbinte și detergenții de vase, chiuveta din bucatarie aduna chiar mai multe bacterii decat vasul de toaleta și asta din cauza contactului permanent cu resturile de mancare, care se depoziteaza în scurgerea chiuvetei. Solutia? Punem bicarbonat de sodiu și oțet si le lasam peste noapte sa stea în scurgere.

2. Buretele de vase

Este unul dintre cele mai murdare obiecte din casa. Studiile au aratat ca dupa 3 saptamani de folosire, 70% dintre buretii testati au inceput sa dezvolte bacterii. Asadar, acestia trebuie inlocuiti mai frecvent, iar o solutie pentru cine foloseste cuptorul cu microunde este sa tinem buretele 2-3 minute la microunde, unde caldura cuptorului ucide majoritatea microbilor.

3. Suportul pentru periute de dinti

Acesta poate adaposti peste doua milioane de bacterii, mai ales daca este realizat din lemn sau bambus. Alege un suport din plastic sau inox și curața-l o data pe saptamana.

4. Covoarele

Aspirarea si perierea clasica nu ajuta la eliminarea microbilor. Producatorii ne recomanda sa apelam la spalarea profesionala la anumite intervale, pentru a elimina germenii. Nu stiu la voi cum e, dar la noi e locul preferat de joaca al copiilor.

5. Tastatura si mouse-ul

Ca parinte, ai tendinta de a face 15 lucruri o data si tot nu-ti ajunge ziua, asadar te trezesti ca ti-ai luat o gustare si laptopul in brate sa mai citesti 2-3 chestii intre timp. Sau te apuca stranutul si cad cateva particule si pe tastatura. Sau te ajunge oboseala si te freci la ochi, ca doar ti-ai propus sa stai putin in afara orelor de lucru, insa secundele se fac minute bune. Ideea este ca tastatura este un depozit de bacterii si trebuie dezinfectata frecvent cu alcool si aspirata.

6. Telefonul mobil

Smartphone-ul a devenit indispensabil. Indiferent unde ne-am afla, la birou, acasa, la prieteni, scoatem telefonul si-l tinem la indemana. Dar de cate ori il curatam? Am aflat ca un birou are de 400 de ori mai multi microbi decat colacul de la vasul de toaleta. Tocmai pentru ca pe cel din urma in curatam mai des. Iar telefonul de care suntem nedespartiti sta pe birou si apoi vine cu noi acasa. Asadar, ar fi bine sa avem grija de igiena ambelor.

7. Covorasul de la intrarea in casa

De cele mai multe ori, din gest reflex, ne stergem talpile pantofilor cand intram in casa, ca doar de aia ne-am pus covoras la usa, insa domnul impricinat trebuie si el curatat din cand in cand.

Nu vreau sa fie un mesaj de speriat si stresat musafirii cand intra in casa si cu atat mai mult proprii copii. Nu cred ca este unul dintre acele momente in care sa fie certati. Insa cred cu tarie ca implicarea copiilor in treburile de zi cu zi si explicarea pe intelesul lor a motivelor pentru care facem din cand in cand curat mai temeinic ne va face viata mult mai usoara tuturor. Si mai cred ca bunul simt este cel care trebuie sa ne ghideze si aici, cam ca in orice facem in viata.

Ti-a placut articolul? Trimite-l si prietenilor!

Aboneaza-te la Newsletter si alatura-te parintilor din comunitate! Primesti pe e-mail ce apare nou pe Prescolar.ro!

* obligatoriu

Dezabonare | Actualizare date personale

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

* Checkbox GDPR is required

*

I agree