Regim igieno-dietetic pentru diaree – lista de la camera de garda
Din diverse cauze, copilul are episoade de diaree. Nu sunt dorite, nu sunt programate, insa cu siguranta nu pot fi ignorate. Noi, ca parinti, incercam sa mergem la cei mai buni medici pediatri, sa oferim copiilor cele mai potrivite alimente, produse naturiste care sa ii ajute la imunitate, digestie, etc. Cosmeticele pentru ingrijirea pielii copiilor le cumparam citind etichetele si informandu-ne.
Insa un episod diareic apare atunci cand te astepti mai putin. Copilul pare ok, e activ, se joaca, e vesel, dar incepe sa ceara la baita tot mai des, iar scaunele sunt tot mai apoase.
Intr-un astfel de episod, pentru ca medicul nostru pediatru era la un congres in strainatate, ne-am prezentat la camera de garda.
Iata mai jos lista de recomandari pentru igiena copilului si regimul alimentar in cazul in care copilul are diaree, lista primita de la camera de garda. Care sunt alimentele permise pentru a reechilibra organismul copilului?
Lista de alimente de regim pentru copii cu diaree:
- paine prajita, sticksuri, grisine, covrigei, biscuiti simpli (fara zahar, miere, ciocolata);
- banane, măr copt;
- supă de zarzavat (fara cartof – dar cu morcov, dovlecel, păstârnac, pătrunjel, țelină);
- pilaf fiert în zeama de supă de zarzavat;
- supă de morcovi sau morcovi fierți, tăiați felii, cu puțină sare (fără ulei);
- lapte fara lactoza (NAN FL, Humana HN, Milupa HN25);
- carne de pui, vita fiarta, la gratar sau la cuptor;
- paste fainoase;
- branza dulce de vaci;
- telemea sarata;
Băuturi permise în diaree:
Se vor administra in cantitati mici, la intervale scurte de timp (10-15ml la 10-15 minute):
- apă plată;
- ceai de mentă/sunătoare + glucoza 5g/100ml;
Săruri de rehidratare – se găsesc la farmacie sub diverse denumiri.
Alimente interzise:
- lapte integral, iaurt, smantana, cașcaval, brânză topită, unt;
- mezeluri;
- cartof, roșie, castravete, ridiche;
- prăjituri, creme, gem, miere, zahar;
- supă cu zeamă de carne;
- suc de fructe, nectar din comerț.
Regimul igienic al copiilor cu diaree:
– alimentele trebuie sa fie proaspete, bine preparate termic – curatam, daca e cazul si spalam bine legumele pe care le folosim la mancare. Avem grija la carne sa fie bine facuta, pulpele de pui sa nu aiba sange pe langa os, iar carnea de vita sa fie bine patrunsa;
– trebuie sa verificam frecvent termenul de garantie – da, chiar si cand nu are copilul diaree, insa in aceste perioade cu atat mai mult. Asadar verificam cutia de branza dulce de vaci, daca o aveam deja in frigider pentru a ne asigura ca nu a expirat intre timp. Ii putem face rau copilului fara sa vrem.
– sunt interzise prajelile, alimentele grase, cremele, prajiturile, cruditatile, alimentele gata preparate din comert – acestea din urma pot contine, pe langa tot felul de coloranti si aditivi, ingrediente la care nu v-ati gandit si care sunt interzise pentru primele zile de regim;
– inainte de fiecare masa si dupa fiecare scaun, atat mama, cat si copilul se vor spala pe maini cu apa si sapun – indiferent de marca, orice sapun e mai bun decat lipsa lui. Nu facem leapsa cu microbii!
– este interzisa pastrarea alimentelor alterabile pe noptiere, mese, etc. S-ar putea sa nu-i placa supa de zarzavat, daca nu a fost obisnuit sa o consume si cand nu era la regim sau se stramba la ea cand o includeati in meniu. S-ar putea sa i se para fada branza dulce de vaci simpla sau sa i se para ciudat marul, pe care nu l-a mai mancat de mult copt. Oricum ar fi, nu le lasati prin casa, in speranta ca incercand peste o ora, raspunsul va fi diferit. Se pot altera la temperatura camerei.
Iar daca episodul diareic pare ceva mai sever, nu asteptati ca cel mic sa se deshidrateze. Mergeti la un consult!