Pleci la mare cu copii mici? Iata ce lista de calatorie mi-a folosit mie
Cand Alex avea 2 ani, iar David 6 luni am plecat pentru prima data cu amandoi la mare. Cred ca a fost cel mai voluminos bagaj ever. Amandoi erau mici si aveau nevoi comune copiilor mici, dar si unele diferite, specific pentru fiecare varsta in parte. Pe masura ce concediul se apropia, lista mea de calatorie era si ea la loc de cinste si capata o importanta tot mai mare, tocmai din teama de a nu uita ceva acasa. Ba chiar era impartita pe categorii: imbracaminte, medicamente, mancare, ustensile de bucatarie, cele necesare la plimbare, etc.
Mai intai m-am asigurat ca voi avea cu mine tot ce trebuie, ca si schimburi pentru amandoi. Eram intr-o scuteceala in tandem, plus biberoneala corespunzatoare, asa ca nu va inchipuiti cate am reusit sa bag intr-un portbagaj de Sandero. Pe scurt cat e portbagajul de mic, tot a fost dragut si mi-a luat mare parte din bagaj si cele doua carucioare din dotare.
Asadar sa vedem ce am adunat in genti, pentru copii, dupa lista de calatorie elaborata de subsemnata:
1. Imbracaminte pentru copii:
E bine sa avem suficinte body-uri, bluzite cu maneca lunga, dar nu foarte groase, pantalonasi lungi, pantaloni scurti, hanorace (foarte utile mai ales daca adie vantul, pentru ca sunt moi, bumbacoase), caciulite, ciorapei, gecuta, adidasi, sandalute pitice, paturica preferata sau un plus cu care doarme noaptea, daca e cazul.
2. Medicamente pentru copii:
Eu porneam de la traditionalul Vigantol, antitermicele Panadol si Nurofen (in caz ca Doamne fereste bagi la 4 ore doza corespunzatoare). Am in casa si cateva supozitoare de Novocalmin, sa fiu eu linistita. Este un supozitor care se da doar cu reteta si se administreaza numai in febra foarte mare si doar unul in 24 de ore, fara a intrerupe dozele de tandem Panadol-Nurofen. Eu nu-l folosesc foarte des, insa am in casa.
Nasul infundat, destul de comun in serile mai racoroase, pot fi tratate cu ser fiziologic. Daca aveti la voi o seringa sterila din aceea foarte mica, de 2 ml, trageti ser in ea, apoi indepartati acul si picurati direct in nasuc treptat, cate un ml pe fiecare nara. Acasa eu folosesc aspiratorul bebelusului cu care ai mei s-au obisnuit si si-l tin singuri, insa in deplasare nu plecam cu aspiratorul dupa noi, asa ca lasam serul si isi face si singurel treaba, cat sa scape nasucul mic macar putin de disconfort.
De asemenea, nu pleca fara supozitor cu glicerina pentru copii, in caz ca vreunul se constipa tocmai in concediu si poate n-ai o farmacie in apropiere. Corespunzator, nu pleca fara ceva ce stii ca-i face bine in caz de diaree. De exemplu, pliculete de Biotics, Smecta, Hidrasec (daca diareea e insotita si de varsaturi), Furazolidon (daca are scaune foarte dese).
Pentru fundulet, in cazul iritatiei de scutec, ia cu tine Bephanthene sau orice alta crema folosesti de obicei si stii ca functioneaza. Important e sa nu o uiti acasa. Chiar si pudra e foarte buna, dupa un spalat funduletul cu un sapun moale.
Pentru rosu in gat – Tantum Verde, iar pentru durerile de urechi, noua ne-a prins bine Otocalm.
Pentru Alex, care avea 2 ani si o mare dorinta de a explora, am luat si apa oxigenata, Rivanol si comprese sterile, in cazul in care facea vreo buba mai zdravana la genunchi.
Nu te vei folosi de toate, insa mai bine sa ai la tine tot ce-ti trebuie pentru situatii pe care le poti rezolva singura.
3. Mancare pentru copii:
Daca folosesti si acasa diverse combinatii de piureuri pentru cei mici, cumparate gata preparate, atunci concediul va fi mai usor pentru tine. Daca nu, va trebui sa improvizezi, daca ai un bebe nu foarte mic care necesita si mese de mancare solida. Eu am facut rabat cateva zile de la rutina obisnuita, oricum cel mic avea 6 luni si abia incepeam diversificarea si am mers in continuare mai mult pe lapte. Poate si pentru ca-mi era mai steril si nu aveam bucatarie utilata la indemana.
4. Ustensile utile in concediul cu copiii mici:
Suzete, suport de suzeta, fierbator de apa (nu trebuie sa fie scump, oricare iti incalzeste apa in cateva secunde), termos cu apa calda pentru drum, biberoane de dimensiuni si cu tetine potrivite pentru fiecare varsta, cutii de lapte, creme de plaja pentru copii mici.
Daca nu mai alaptezi si ai nevoie de lapte praf pentru amandoi, ai grija sa aproximezi cat consuma fiecare in zilele de concediu. La fel si scutecele, trebuie sa te asiguri ca ai dimensiunea potrivita la fiecare si daca deja ai acasa un pachet de scutece inceput, sa-ti faci calcului si sa iei cateva scutece in plus, la fiecare dintre copii. Nu ca ti-ai dori, dar se poate deranja la burtica si in caz de „fericire” va necesita schimbari mai frecvente. N-ai vrea sa ramai fara scutece chiar cu o zi inainte sa te intorci acasa, mai ales daca nu pleci la mare intr-o zona pe care sa o cunosti deja. Noi am plecat la Nisipurile de Aur. Stiam zona, mai fusesem acolo, insa stiam si ca cel mic nu suporta orice scutec, asa ca m-am asigurat ca am suficienti din cei cu care s-a imprietenit pielicica lui.
In cazul in care ambii copii sunt foarte mici, asa cum a fost cazul nostru (6 luni si 2 ani), luati carucioarele cu voi. Va veti felicita cand veti dori sa faceti plimbari atat de recomandate sanatatii intregii familii datorita aerosolilor si nu va fi nevoie sa-i duceti in brate pe cei mici. Doar trebuie sa va relaxati un pic si voi.
La loc de cinste in lista de calatorie stau si carticelele senzoriale si cele cu povesti cu putin text si multe imagini viu colorate. Le consider extrem de importante pentru cei mici. Nu le-am mntionat de la inceput pentru ca instinctul matern ma impinge la scris mai intai lucrurile extrem de importante, pe principiul ca daca uitam body-urile, nu putem imprumuta de la tati un maieu. 🙂 De medicamente nici nu mai spun…
Poate sunt multe cele de mai sus, poate unii parinti iau si alte lucruri pe care le considera necesare. Chiar astept cu drag propuneri de listute sau completari.
Un lucru este cert, cu cat suntem mai pregatiti pentru concediu, cu toate cele necesare sau potential necesare, cu atat ne va fi mai relaxata vacanta mult asteptata.
Pare bagajul complet pentru un concediu în țară. Pentru zborul cu avionul, încerc să renunț la cât mai multe lucruri care nu îmi sunt necesare. Desi toate par necesare la început.
E bagajul pentru un portbagaj de masina. Recunosc ca n-am avut curajul sa plec cu ei cu avionul cand erau bebei… 🙂