Muscatura de capusa – cum ne ferim copiii

muscatura-de-capusaAuzisem de capuse, insa nu vazusem una ever. Iar cand o vezi prima data si sta infipta pe tine, ai o strangere de inima si te gandesti sa verifici copiii. Brusc importanta evenimentelor se schimba, desi era chiar ziua mea. S-a gandit bine lighioana, sa n-o uit asa usor.

Trebuie spus inca de la inceput ca muscatura de capusa nu doare. De fapt, desi ea poate sta ascunsa o perioada buna, nu o detectam. Eu am descoperit-o dupa 48 de ore desi, daca va intrebati deja… da, am folosit dusul intre timp, insa statea ascunsa in zona inferioara a sanului, iar la burete nu s-a simtit. Si am facut ce face orice om in panica, m-am precipitat. In sinea mea speram sa nu fie capusa. Asa cum va spuneam, nu mai vazusem una. Am luat penseta si am incercat sa o scot. Cand am vazut ca s-a rupt si a ramas jumatate in piele, mi-am dat seama ca nu e de gluma.

Asa ca, fix de ziua mea, eram ca o splendoare la Floreasca, la camera de garda, insa deja facusem ce nu trebuia, iar medicul s-a chinuit / m-a chinuit destul pentru a scoate si ce a mai ramas.

Bineinteles ca imediat ce au intrat in casa cu tati, am pus copiii pe rand, pe masina de spalat, lasati in chilotei si luati la verificat.

27 este numarul de specii de capuse identificate in acest moment in Romania. Capusele sunt periculoase din cauza bolilor grave pe care le pot transmite. Unul dintre cei mai mari dusmani ai sai este inofensiva bibilica. Insa cum majoritatea nu avem si o bibilica in cosul de picnic, haideti sa vedem ce putem face sa preintampinam muscatura de capusa si cum sa ne ferim atat pe noi, cat mai ales pe copii de aceste neplaceri.

Cum facem sa ne protejam pe noi si mai ales pe copii:

  • evitam zonele cu iarba inalta; desi capusa nu apreciaza inaltimea ierbii, s-a constatat ca are o predispozitie pentru zonele necosite;
  • ne imbracam cu pantaloni lungi de panza topita si cu bluze cu maneca lunga si copiii la fel; este recomandata panza topita pentru ca este un material usor, foarte bun pentru zilele toride de vara deoarece lasa pielea sa respire;
  • punem copiilor sosetute subtiri de bumbac in sandale si ii imbracam cu hainute deschise la culoare, astfel prin contrast vom depista mai usor un eventual „inamic”;
  • ne verificam dupa iesirea la iarba verde pe corp si in special in zonele inghinale, sub sani, la axile, etc. Pe copii ii verificam din cap pana in picioare si mai ales in zona capului (parul si urechile). Eu ii iau rapid la control dupa iesiri la iarba verde, imediat ce intra la dus. Nu sunt chiar atat de mici capusele, verificam rapid. Dar decat sa avem mai mari emotii mai tarziu, mai bine facem „un radar” ochiometric.

E important sa fim siguri ca suntem bine, deoarece in primele 24 de ore riscul de infectie este aproape ZERO. Asadar daca indepartam capusa in primele 24 de ore, riscul de a contacta boala Lyme este extrem de redus.

Daca totusi ai constatat ca voi sau copiii aveti o capusa si nu sunteti siguri cum trebuie scoasa, mergeti la primul spital cu camera de garda si cereti rapid o consultatie. Nu faceti greseala pe care am facut-o eu, sa incercati sa scoateti capusa singuri.

Partea mai grava este ca simptomele specifice bolilor transmise de capusa apar la cateva zile dupa ce aceasta a fost indepartata de pe corp, asa ca daca voi sau copiii simtiti vreo reactie precum: febra, o eruptie pe piele, greata, varsaturi sau stare asemanatoare gripei, mergeti urgent la medic pentru investigatiile specifice si tratament corespunzator.

Nu neglijati! 11% dintre capusele care se gasesc in Romania sunt purtatoare ale unor boli grave.

Ti-a placut articolul? Trimite-l si prietenilor!

Aboneaza-te la Newsletter si alatura-te parintilor din comunitate! Primesti pe e-mail ce apare nou pe Prescolar.ro!

* obligatoriu

Dezabonare | Actualizare date personale

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *