Lasagna delicioasa cu carne si sos alb
Una dintre retetele mele preferate este cea de lasagna cu carne si sos alb. E o reteta simpla, iar gustul este desavarsit, asa ca daca vreti sa incercati, gres nu aveti cum sa dati. Iar daca mai aveti si un sot gurmand, a carui „leguma” preferata ramane carnea – atunci va invit la o portie de lasagna delicioasa cu carne si sos alb. Iata reteta:
Ingrediente:
– foi de lasagna (eu folosesc Panzani si au fost foarte ok – nu, nu ma platesc, pur si simplu asa am cumparat prima data si daca mi-a placut rezultatul final, n-am mai schimbat foile);
– 500g. carne tocata de porc sau piept de curcan, mai ales daca dai copiilor;
– 300g. cascaval;
– 2 cepe mici;
– 2 catei de usturoi;
– 100 ml vin alb;
– 2 linguri pasta de tomate
– sare, piper, ulei.
Pentru sosul alb:
– 2-3 linguri de faina;
– 3-4 linguri de ulei;
– 600ml lapte;
– 6 linguri de smantana;
Preparare:
Ceapa si usturoiul se toaca si se calesc putin in ulei, apoi adaugi carnea si cand a inceput sa-si schimbe culoarea adaugi sare si piper. Separat intr-un bol amesteci vinul alb cu 2 linguri de pasta de tomate. Dupa ce carnea este bine facuta, adaugi amestecul si lasi cateva minute, apoi dai deoparte.
Separat prepari sosul alb din faina si ulei, amestecand cu grija sa nu ramana cocoloase. Apoi pui pe foc si amesteci in continuare 1-2 minute. Adaugi laptele si amesteca pana rezulta un sos subtire. Dai si aceasta compozitie deoparte si dupa ce se raceste putin, adaugi smantana. Apoi potrivesti sosul alb de sare si piper, dupa gust.
In tava in care „montezi” lasagna pentru cuptor ungi fundul vasului cu cateva linguri de sos alb, apoi asezi un strat de foi de lasagna. Peste foile de lasagna pui un strat de carne, apoi razi cascaval sau asezi felii subtiri, daca il preferi feliat si alt strat de sos alb. Apoi asezi iarasi un rand de foi, carne, cascaval si sos alb. Ultimul strat trebuie sa fie de foi, peste care pui sos alb si cascaval ras.
Dai lasagna la cuptorul incins 40 de minute, la foc mediu.
Am facut si in tava mai mica si a fost ok, am facut si in tava mai mare. Singura diferenta este ca daca folosesti tava mare, daca simti ca nu iti ajunge sosul alb, sa acopere bine foile de lasagna, mai poti adauga 150-200ml lapte direct in craticioara cu sos alb.