Inscriere la clasa pregatitoare: calendar, acte necesare si modificari față de anii precendenți

Înscrierile la clasa pregătitoare 2021 încep pe 29 martie și au loc până pe 28 aprilie 2021. În această perioadă, părinții completeaza si transmit cererile de înscriere. Cererile pot fi trimise online sau depuse la școala la care parintii solicită înscrierea copiilor, potrivit Ministerului Educației. Pe 4 iunie 2021 se vor afisa listele finale pentru clasa pregatitoare la fiecare unitate de invatamant.

Incepand cu 17 martie 2021 se afiseaza planul de scolarizare si numarul de clase pregatitoare alocate.

O noutate fata de anii trecuti este faptul ca nu mai este nevoie de evaluarea psihosomatica a copiilor care implinesc varsta de 6 ani in perioada 1 septembrie – 31 decembrie 2021 si care au mers la gradinita.

„Părinții ai căror copii împlinesc vârsta de 6 ani în perioada 1 septembrie – 31 decembrie 2021, inclusiv, pot să își înscrie copiii în învățământul primar, în clasa pregătitoare, dacă nivelul lor de dezvoltare este corespunzător. În situația copiilor menționați, care au frecventat grădinița, înscrierea în clasa pregătitoare se face la solicitarea scrisă a părinților, în baza recomandării eliberate de unitatea de învățământ cu nivel preșcolar,” dupa cum se explica in metodologia publicata.

Asadar, nu mai este nevoie de evaluare, ci doar de recomandarea gradinitei pe care a frecventat-o copilul.

Calendarul inscrierii in invatamantul primar

Prima etapa – inscrierea in clasa pregatitoare:

 • 18 martie 2021 – Publicarea pe site-ul CJRAE/CMBRAE a modelului de cerere – tip (Anexa 1 sau Anexa 2) pentru evaluarea dezvoltării copiilor care împlinesc vârsta de 6 ani în perioada 1 septembrie – 31 decembrie 2021, inclusiv, și care nu au frecventat grădinița sau s-au întors din străinătate;
 • 22 martie – 27 aprilie 2021 – Evaluarea dezvoltării copiilor care împlinesc 6 ani în perioada 1 septembrie – 31 decembrie 2021 și eliberarea recomandării pentru înscrierea în învățământul primar;
 • 10 – 11 mai 2021 – Procesarea cererilor-tip de înscriere de către Comisia națională, cu ajutorul aplicației informatice și repartizarea copiilor la școala de circumscripție;
 • 11 – 18 mai 2021 – Procesarea la nivelul unităților de învățământ, pe baza informațiilor din cererile-tip de înscriere și din documentele depuse/transmise de părinți/tutori legal instituiți/reprezentanți legali, a cererilor prin care se solicită înscrierea la o altă unitate de învățământ decât la școala de circumscripție, pe locurile rămase libere;
 • 20 mai 2021 – Afișarea pe site-ul inspectoratului școlar si în unitățile de învățământ a copiilor înmatriculați și a numărului de locuri rămase libere.

A doua etapă de înscrieri la clasa pregătitoare:

A doua etapă de înscrieri la clasa pregătitoare pentru anul școlar 2021-2022 se va desfășura între 21 mai – 4 iunie 2021 pentru ocuparea locurilor rămase libere după prima etapă. Iată calendarul:

 • 21 mai 2021 – Comunicarea, prin afișare la unitățile de învățământ și pe site-ul inspectoratului, a procedurii de repartizare a copiilor pe locurile disponibile, elaborate de inspectoratul școlar;
 • 24 mai – 31 mai 2021 – Depunerea/transmiterea cererii-tip de înscriere la secretariatul unității de învățământ aflate pe prima poziție dintre cele trei opțiuni exprimate pentru etapa a doua, de către părinții copiilor care nu au fost cuprinși în nicio unitate de învățământ în etapa anterioară sau care nu au participat la prima etapă;
 • 4 iunie 2021 – Afișarea la fiecare unitate de învățământ a listelor finale pentru clasa pregătitoare.

În perioada 1 septembrie – 10 septembrie 2021 se vor centraliza și soluționa de către inspectoratul școlar cererile părinților/tutorilor legal instituiți/reprezentanților legali ai copiilor care nu au fost încă înscriși la nicio unitate de învățământ.

Acte necesare pentru inscriere copiilor la clasa pregatitoare 2021 – 2022:

 1. Actul de identitate al parintelui care face inscrierea – copie si original
 2. Certificatul de nastere al copilului – copie si original
 3. O copie a recomandarii de inscriere in clasa pregatitoare, in cazul in care copilul implineste varsta de 6 ani in perioada 1 septembrie – 31 decembrie 2021 inclusiv.
 4. Copie dupa documente care dovedesc indeplinirea criteriilor de departajare, doar daca inscrierea se face la alta scoala decat scoala de circumscriptie.

Atentie!
Inscriere în învăţământul primar nu este condiţionat de frecventarea grupei mari a învăţământului preşcolar, insa părinţii ai căror copii împlinesc vârsta de 6 ani până în 31 august 2021, inclusiv, au obligaţia de a înscrie copiii în învăţământul primar în clasa pregătitoare.

Ti-a placut articolul? Trimite-l si prietenilor!

Aboneaza-te la Newsletter si alatura-te parintilor din comunitate! Primesti pe e-mail ce apare nou pe Prescolar.ro!

* obligatoriu

Dezabonare | Actualizare date personale

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

* Trebuie sa bifati casuta

*

Sunt de acord

Citește articolul precedent:
Saratele cu branza simple
Saratele Cu Branza – Reteta Simpla si Delicioasa

Saratelele sunt gustari versatile, de la ideea ca vrei sa ciugulesti ceva la un film pe Netflix, pana la un

Închide