Imunitatea La Copii – Cand Se Formeaza Si Cum Se Testeaza

Cand vorbim de sanatatea copiilor, invariabil vorbim si despre imunitate. Si e normal. Toti vrem sa avem copii sanatosi si de cele mai multe ori preventiv, cumparam de la farmacie produse de imunitate. Si sunt o multime! Fiecare producator evidentiaza „naturaletea” produsului sau si incearca sa ne convinga ca are cel mai bun produs de pe piata. Iar noi le alegem si administram copiilor in functie de criteriile proprii: am mai folosit si parca nu a mai racit copilul asa des, am primit o recomandare de la colega de birou, farmacista ne-a spus ca e bun, etc.

Dar ce este cu aceasta imunitate? Care este rolul sistemului imunitar? Cand se formeaza imunitatea la copii, cum o testam si care sunt situatiile in care imunitatea scade?

Care este rolul sistemului imunitar?

Imunitatea reprezinta capacitatea organismului de a se apara de agentii patogeni – virusuri, bacterii, paraziti si toxine. Sistemul imunitar este un sistem complex de celule si anticorpi al carui rol este sa asigure protectia impotriva agresorilor.
Există două tipuri de imunitate: imunitatea înnăscută şi imunitatea dobândită. Prima este zestrea genetică primită de la părinţi, fiind si prima linie de apărare a organismului, care nu poate fi influențată pe durata vieţii, pe când cea dobândită poate fi susținută prin vaccinare şi un stil de viaţă sănătos.

Cum se testeaza imunitatea?

Imunitatea se testeaza prin analize de sange, respectiv hemoleucograma si imunograma. Hemoleucograma permite identificarea numarului si procentului celulelor – leucocite, macrofage si fagocite. Imunograma evalueaza anticorpii pe care aceste celule le produc – imunoglobulinele (Ig).

Exista 4 clase de imunoglobuline:

  • Ig A – este cel mai important sistem de aparare impotriva bacteriilor si virusurilor;
  • Ig E – responsabila pentru declansarea alergiilor;
  • Ig M – prima imunoglobulina secretata atunci cand organismul este amenintat de un antigen. Nou-nascutii incep sa sintetizeze acest tip de anticorp imediat dupa nastere, insa nivelul optim este atins in jurul varstei de 4-5 ani;
  • Ig G se secreta dupa Ig M si are rolul de a neutraliza toxinele bacteriene; este singura care traverseaza bariera placentara, protejand nou-nascutul in primele luni de viata.

Cand se formeaza imunitatea la copii?

Sistemul imunitar al copiilor este functional la nastere, insa este imatur. Acesta continua sa se dezvolte pana in jurul varstei de 11-12 ani.

Nou-nascutii sunt protejati de anticorpii maternali, care le confera o imunitate pasiva temporara in primele luni de viata. Urmeaza o perioada critica pentru sugari, intre 3 si 6 luni, cand scad anticorpii maternali si nici anticorpii produsi nu sunt in cantitate suficienta.
Anticorpii maternali de tip IgG dispar in primele 6-8 luni, iar productia proprie de anticorpi de tip IgG creste.
Nou-nascutii incep sa sintetizeze anticorpi de tip IgM imediat dupa nastere si ating nivelurile adultului in jurul varstei de 4-5 ani. In schimb, nivelurile de IgA cresc lent, atingand valorile adultului in adolescenta.

Expunerea la infectiile comune are un rol important in formarea unui sistem imun puternic. Un numar de 7-8 episoade de raceala pe an sunt considerate normale pentru sugari si prescolari. Media scade la 5-6 episoade de raceala pe an la varsta scolara, iar adolescentii, ca si adultii, au in jur de 4 episoade de raceala pe an.
Cauza principala a racelilor frecvente ale copiilor se datoreaza expunerii la noi si noi virusuri; exista cel putin 200 de astfel de virusuri. Racelile intaresc sistemul imun al copilului.

Ce inseamna o imunitate puternica?

Alegerea unui stil de viata sanatos asigura copilului o imunitate puternica si un organism sanatos. Cum putem creste imunitatea?

  • Asigurati copiilor o dieta echilibrata, bogata in legume, fructe, cereale integrale. Nu e usor intotdeauna. Copiii refuza de multe ori legumele la masa, insa merita tot efortul.
  • Asigurati-le o activitate fizica regulata – plimbarile in parc, joaca la leagane, plimbarile cu tricicleta sunt atat distractive, cat si benefice pentru sanatatea celor mici.
  • Culcatul copiilor la ore decente si un somn de minim 8-9 ore/noapte sunt foarte importante, atat pentru copii, cat si pentru adulti.
  • Nu neglijati igiena corporala zilnic si cea a mainilor ori de cate ori este nevoie. Daca e ceva ce David face cu placere este sa puna mana pe toate balustradele de la scari, vitrinele de la magazine si orice alt spatiu „ofertant” de pe strada. Si banuiesc eu asa ca nu e singurul.

Asadar, pe langa suplimentele pe care uneori le primesc copiii, exista si metode simple si la indemana prin care putem contribui la cresterea imunitatii lor.

Ti-a placut articolul? Trimite-l si prietenilor!

Aboneaza-te la Newsletter si alatura-te parintilor din comunitate! Primesti pe e-mail ce apare nou pe Prescolar.ro!

* obligatoriu

Dezabonare | Actualizare date personale

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

* Checkbox GDPR is required

*

I agree