Despre Educatie Financiara Sau Regula 20-50-30
Educatia financiara este un subiect la care cei mai multi dintre noi inca luam notite. Si e normal. Avem un background comunist. Parintii si bunicii nostri aveau un serviciu din care ieseau la pensie. O viata financiara liniara, daca stam sa ne gandim. Banii nu erau neaparat multi, dar erau certi si oricum nu aveai prea multe optiuni, cand venea vorba sa-i cheltui.
Astazi traim alte vremuri: interesante, dar si stresante, pline de oportunitati de tot felul, dar si de tentatii variate. Avem mai multi sau mai putini bani, insa de cele mai multe ori nu cifra e problema, ci gestionarea veniturilor.
Ana si Lavinia de la Parenting PR au organizat, in martie, un atelier – Scoala de bani, unde ne-am pus pe hartie veniturile si cheltuielile si am vorbit despre obiective financiare pe care sa ni le setam. De la planificarea urmatoarei vacante, pana la un plan de economisire pentru perioada in care nu mai suntem atat de activi profesional, toate sunt obiective pe care e bine sa le avem in vedere.
Educatie financiara: Cea mai simpla formula de impartire a veniturilor este 20-50-30.
Ce presupune? Din totalul veniturilor pe o luna: 20% sa economisim, 50% alocam cheltuielilor curente (mancare, intretinere, chirie, analize medicale, etc.), iar 30% sa alocam cheltuielilor pentru crestere si dezvoltare (10% educatie/cursuri, 10% divertisment, 10% donatii, cadouri).
La ultimii 30% eu am restante mari. Daca as investi in fiecare luna 10% in cursuri, m-as distra de 10% si as face cadouri celor dragi, fara o ocazie anume sau as dona pentru diverse cauze… 10%, cu siguranta as simti ca luna aceea a fost mult mai buna.
Cum facem educatie financiara
Este esential sa tinem o evidenta clara a tuturor cheltuielilor pentru cateva luni. Vedem exact pe ce se duc cei mai multi bani si de ce avem nevoie intr-adevar din acea lista de cheltuieli. Cei care au facut deja acest pas spun la unison ca au inceput sa fie mult mai atenti pe ce cheltuie banii si au redus cheltuielile. Cel mai simplu este sa instalam o aplicatie si sa completam in ea veniturile si cheltuielile. Am dat o cautare acum pe Android si sunt foarte multe astfel de instrumente. Daca te tenteaza ideea, sfatul meu ar fi sa incerci 1-2 aplicatii cu rating peste 4 si vezi cu care esti mai confortabil(a).
Atentie! La impartirea banilor de mai sus, primul lucru pe care il facem este sa punem deoparte, de exemplu intr-un cont, cei 20%, in fiecare luna. Apoi ne gestionam bugetul ramas, astfel incat sa nu cheltuim mai mult decat incasam.
Cei de la Scoala de bani BCR spuneau ca ideal ar fi sa avem 3 surse de venit simultan, astfel incat daca ramanem fara un job cateva luni, sa nu avem o problema majora.
„Oamenii saraci si cei din clasa de mijloc muncesc pentru bani. Cei bogati pun banii sa munceasca pentru ei. – Robert T. Kiyosaki, Tata Bogat, Tata Sarac – Educatia financiara in familie
Evenimentul organizat de ParentingPR a avut loc cu sprijinul BCR, Lidl si DGASPC Sector 6.