Cum culcam copilul fara sa protesteze

De multe ori auzim parinti care se plang de ora tarzie la care adoarme copilul seara. De obicei, copilul pur si simplu nu vrea sa mearga la culcare si incepe un soi de razboi parinte-copil. M-am hotarat sa scriu acest articol din dorinta de a veni in sprijinul parintilor care se confrunta cu aceasta problema, mai ales ca de culcat ii culcam in fiecare seara. Prin urmare: Cum culcam copilul fara sa protesteze?

Din proprie experienta va spun ca daca sariti peste ora de somn intr-o seara, veti vedea ca in seara urmatoare copilul va incerca sa se culce la ora din seara precedenta. Asadar, prima regula este sa respectati o anumita ora si sa va tineti de program, astfel incat sa-i asigurati copilului orele necesare de odihna si sa evitati sa se trezeasca a doua zi obosit, „morcovit”.
De asemenea, ar trebui sa-i creati copilului ambianta propice somnului: sa nu aveti televizorul din sufragerie la volum mare, sa nu va agitati prin casa cu treaba, etc. Ceea ce fac eu inca de la primul copil este sa opresc tot ca si cum toata lumea se culca la aceeasi ora si ma bag in pat cu ambii copii, spunem doua povesti, fiecare cu propunerea lui pe seara respectiva, apoi ne culcam. Adultii se pot trezi dupa aceea si sta pana mai tarziu. In felul acesta, copiii nu se simt nedreptatiti sau frustrati, ca ei se culca si voi nu.

Si inca un secret, daca sunt in mijlocul unui joc ce le face o mare placere, anuntati-i inainte ca peste 5 minute ne pregatim de dus, spalat pe dintisori, eventual de pe la 3-4 anisori puteti face concursuri gen, care se schimba mai repede in pijama: mami sau eu?! Da, si ai mei raspund ca „ba nu!”, dar sa stiti ca functioneaza si nu-i mai luati de la joaca brusc. Una dintre cele mai mari temeri ale copiilor o constituie chiar schimbarile rapide de program. Rutina este cea care le asigura confortul si siguranta in lumea celor mari. Daca au o jucarie de plus preferata, este ideal sa mearga impreuna la culcare.
La mine se indeamna unul pe celalalt cu vesnicul „mami, mi-e sete”, „si mie mi-e sete”, sa traga de timp amandoi, mai ales ca de multe ori se dau si ei jos din pat sa vina la bucatarie dupa paharul de apa. Asa ca ne-am adaptat si trecem intai pe la bucatarie si toaleta si apoi ne bagam in pat la povesti.

Ceea ce iti povestesc acum, draga mamica sau drag tatic, sunt mici sfaturi sau trucuri despre cum sa culcam copilul fara sa protesteze. Cum fiecare isi cunoaste cel mai bine propriul copil, adapteaza-le la preferintele sau obiceiurile sale.
Si nu uita! De cele mai multe ori copiii nu spun ca sunt obositi, insa manifesta o stare de hiperactivitate pe care orice parinte o cunoaste.

Ti-a placut articolul? Trimite-l si prietenilor!

Aboneaza-te la Newsletter si alatura-te parintilor din comunitate! Primesti pe e-mail ce apare nou pe Prescolar.ro!

* obligatoriu

Dezabonare | Actualizare date personale

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

* Checkbox GDPR is required

*

I agree