Cozonac pufos cu nuca
Sa faci cozonac nu trebuie sa fie o corvoada. Cum timp prea mult nu am, merg pe o reteta sigura si simpla. Stiu ca iese ce trebuie de la cuptor si ramane si ceva timp de petrecut cu familia.
Asadar daca va tenteaza sa incercati, iata ingredientele pentru reteta mea de cozonac:
- 1 kg faina de cozonac;
- 300g zahar;
- 5 oua;
- 500 ml lapte;
- 1 paharel de ulei;
- 1 praf de sare;
- 1 fiola esenta de lamaie;
- 2 plicuri zahar vanilat;
- esenta de rom, dupa gust;
- 30g drojdie proaspata;
- 300g miez de nuca
Cum se prepara cozonacul?
Inmoaie drojdia cu putin lapte caldut (nu fierbinte). Adauga o lingura de zahar si cateva linguri de faina, acopera cu un prosop si lasa la dospit, intr-un loc caldut. Freaca galbenusurile intai cu sarea, apoi cu zaharul, pana devine o crema spumoasa.Cand plamada e crescuta, toarn-o peste restul de faina cernuta si tine-o la cald. Adauga galbenusurile frecate cu zaharul, laptele caldut si aromele. Framanta aluatul pana se omogenizeaza compozitia, apoi continui adaugand uleiul caldut pe margine, pana ce incorporezi tot uleiul. Acopera aluatul si lasa-l la crescut. Eu pornesc cuptorul, las usa usor intredeschisa si pun recipientul in care am coca in apropiere.
Intre timp maruntesti nuca si o amesteci cu albusurile batute spuma si 3 linguri de zahar. Apoi, cand coca a crescut, tai jumatate din ea si faci primul cozonac. Daca il vrei impletit, trebuie sa imparti in doua sau trei jumatatea de coca cu care „lucrezi”. Daca il lasi dintr-o bucata, pur si simplu intinzi jumatatea de coca si ii dai o forma dreptunghiulara. O umpli apoi cu compozitia cu miez de nuca si o rulezi.
Pentru tavi, eu folosesc hartie de copt, asa ca nu ung tava cu nimic. Cand ii scoti din cuptor, pentru aspect, ii ungi cu un galbenus crud si apoi presari zahar.
Pingback:De ce ei pot si noi nu? | Prescolar.ro